Nieuwsrubrieken

Oberstdorf

< Ga terug naar Duitse steden

Omdat we inmiddels al 13 keer onze kerstvakantie in Oberstdorf hebben doorgebracht, plus een week in het voorjaar van 2000, hebben we besloten aan Oberstdorf maar een aparte pagina te wijden.

Oberstdorf ligt in de Allgau (Google-kaart) in het meest zuidelijke puntje van Duitsland, tegen de Alpen (en Oostenrijk) aan.
Je komt er over ca. 800km snelwegen via Ulm, Memmingen en Kempten. Daarna gaan de laatste 37km over provinciale wegen, maar daarvan is inmiddels ook al weer ruim 20km vierbaans.

Links

Webcams Oberstdorf

Een aantal van de Oberstdorfer webcams, klik erop en je krijgt een groter plaatje!

Temperatuurverloop

Temperatuurverloop in Oberstdorf In dit grafiekje zie je het temperatuurverloop van de afgelopen dagen tot en met nu.

Oberstdorf volgens de tiendaagse vooruitzichten van Weather.com. En als je exacte temperatuur van dit moment wilt weten…

De camperplaatsen

S   Wil zeggen: met voorzieningen om water te tanken en afvalwatertank en chemisch toilet te legen (zgn. ‘sanizuilen’).
S + E  Idem, ook met stroomvoorziening.

In Oberstdorf zijn twee particuliere camperplaatsen en een camping.

Geiger

Het kanaalS + E   Meer info op de website: www.wohnmobilstellplatz-oberstdorf.de. Wij staan in Oberstdorf altijd op de camperplaats van de firma Geiger, gelegen bijna in het centrum. Een grote, ruime camperplaats waar op oudejaarsavond zo’n 250 campers(!) aanwezig zijn. Goed uitgerust met wasruimtes, toiletten en douches.

(Duitse) gasflessen, passend op ons systeem van 11 kg. flessen, zijn er te leen (de inhoud betaal je natuurlijk wel ;-))
En natuurlijk stroom voor iedereen!

Voordeel van deze plek: de ligging, 5 minuten lopen van het centrum en de skischolen. Het stadje inwandelen, ergens wat drinken, uit eten. Alles op loopafstand! Een supermarkt op nog geen 100m afstand. Het dalstation van de Nebelhorn op 200 meter afstand.
Kerst 2000 - geen sneeuw!Nadeel: je staat dicht op elkaar, tussenruimte soms amper twee meter…

Een indruk van het camperterrein in winterstemming, Kerst 1999.
Via het kanaal op de foto wordt water aangevoerd voor een stroomgenerator. “Groene” stroom voor de campers.

Helaas lag er tijdens de Kerstdagen van 2000 geen sneeuw in het dorp, wel waren er ski-mogelijkheden op de hoger gelegen pistes.

Kerst 2011 Tijdens de kerstvakantie eind 2001 was er gelukkig weer genoeg sneeuw! Ook meer dan voldoende sneeuw was er in de kerstvakanties van 2003, 2004 en 2005. Helaas, met Kerst 2006 was er (te) weinig sneeuw en waren er maar weinig pistes open. Gelukkig waren 2007 t/m 2010 weer goede jaren!

De kerst van 2002 leek wel voorjaar, met temperaturen, soms boven de 10 graden… Volop gelegenheid om te wandelen.
Voor het skiën moest je met de nabijgelegen Nebelhornbaan naar boven de 2000 meter!

Rubi-camp

Rubi-camp S + E   Meer info op de website: www.rubi-camp.de.  Sinds de winter van 2001/2002 is er naast de camping en buiten het stadje een nieuwe (particuliere) camperplaats aangelegd, eigenlijk een camper-camping.

Er is plaats voor 80 campers, ieder heeft een plek van 100m2, met aansluitingen voor stroom, water en riool.

  • Voordeel: grotere plaatsen, ruimer van opzet.
  • Nadeel: ligging buiten Oberstdorf en hogere prijzen. Afhankelijkheid van openbaar vervoer.

De Camping

Camping Oberstdorf S + E   Meer info op de website: www.camping-oberstdorf.de. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de camping. Iets dichterbij het stadje dan Rubi-camp (15 – 20 min. lopen) en ook iets goedkoper.

Nadeel: ligging buiten Oberstdorf en het is gewenst vooruit te reserveren!

Oberstdorf in de zomer

Oberstdorf in de zomer hebben we nog niet meegemaakt, maar er zijn volop wandelmogelijkheden. De kabelbanen waarmee ’s winters de skiërs omhoog gaan, brengen in de zomermaanden wandelaars hoger de berg op.

Wintersport in Oberstdorf

Voordelen:

  • Oberstdorf kan een goed uitgangspunt zijn voor wintersport met de kampeerauto. Je kunt er makkelijk komen met de auto en je hebt een plaats met electriciteit (belangrijk, want het is vroeg donker en verwarming met ringleiding in de auto vraagt ook stroom!).
  • Daarnaast zijn er douches, toiletten en wasgelegenheid. Hoef je minder vaak water te tanken en te lozen.Lekker skiën in Oberstdorf

Nadelen:

  • Oberstdorf is niet 100% sneeuwzeker. Daarvoor ligt het op zo’n 850m hoogte te laag. Wij hebben dat gemerkt tijdens de Kerst van 2000: in Nederland overal sneeuw, in Oberstdorf niet! Ook Kerst 2002 was te warm voor sneeuw. Wel voldoende sneeuw was er in de jaren 1998, 1999, 2001, 2003, 2004 en 2005. In 2006 was er te weinig sneeuw, maar van 2007 t/m 2010 was het weer top!
  • En… het is er erg druk tussen Kerst en oud/nieuw. Wil je zeker zijn van een plaatsje, zorg dan dat je er voor de Kerst bent! Vanaf tweede Kerstdag loopt de camperplaats onherroepelijk vol. (Dit geldt trouwens voor alle camperplaatsen in Zuid-Duitsland).

Deze nadelen gelden in mindere mate als je na de jaarwisseling komt! Vooral in de periode januari-maart is de sneeuwzekerheid groter, en er is ruimte genoeg op de camperplaats. Als wintersportplaats voor beginnende winter-camperaars zonder meer aanbevolen.

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie