Oostenrijk

We zijn nu vijf keer in april/mei anderhalve week naar Wenen geweest. Voorjaar 2005, de heenreis via Berlijn en door Tsjechië, was de zesde keer!

Ook mooi: de heenweg door het Bregenzer Wald, Tirol. Fantastisch! Tussen zomer- en winterseizoen in, heerlijk rustig overal, en toch ligt er boven de 1000 – 1200 meter nog veel sneeuw. De wegen waren schoon, de zon scheen en we dronken koffie buiten in de sneeuw bij +17 graden in de schaduw!

Links

Hallstatt

HallstattOok de moeite waard, vooral buiten het seizoen, is het stadje Hallstatt aan de Hallstattersee. Helemaal tegen de berg aangebouwd.

Voor mij het mooiste stadje van Oostenrijk! Door de Unesco toegevoegd aan de lijst van ‘werelderfgoed’.

Hallstatt

Wintersport in Oostenrijk

De volgende tip is van Marcel van der Kamp:

“Op de site van tiscover kun je vrijwel alle bekende wintersport plaatsen in Oostenrijk vinden. Er wordt informatie verschaft over de skigebieden en activiteiten, het weer en de sneeuwcondities.

Er is ook een overzicht van webcams. Tenslotte is er de mogelijkheid om vakanties te boeken in de hotels of informatie te laten toesturen door de plaatselijke VVV’s, zodat je thuis rustig de voorbereidingen voor een wintersportvakantie kunt plannen!”

Louis DorsthorstDe volgende bijdragen zijn van Louis Dorsthorst, fervent wintersporter én camperaar!

“Met een stel kerels en de camper zijn we een week gaan skiën. We hebben op een camping gestaan in Klösterle, aan de Arlbergstrasse. Deze camping was schandalig duur. We betaalden voor vier overnachtingen met 5 personen en elektra € 250,=. Douchemuntjes komen er dan nog bij! Ook het skigebied is duur, vooral als je bijvoorbeeld een kop soep koopt. Wij wilden graag een keer in dat gebied skiën, maar we gaan er niet weer heen.

Het is inderdaad moeilijk om in Oostenrijk vrij te staan. Meestal word je na een nacht wel weggestuurd. We hebben ook al een paar keer op een camping in Neustift in het Stubaital gestaan, dat was niet zo duur (ongeveer f. 45,- per camper met 3 personen, inclusief gebruik van de douches). Een mooie camping met uitstekend sanitair en een prachtig skigebied op de gletscher.”

Louis weet ook nog enkele vrije wintersport-overnachtingsplekken in Oostenrijk:

St. Gallenkirch

Dit plaatsje ligt in het het Montafon skigebied in het Vorarlgebergte. Neem autobaan 3 tot Wurzburg, daarna de 7 naar beneden richting Ulm. Bij Memmingen de 96 op richting Bregrenz. Over de grens autobaan richting Innsbruck, bij Bludenz rechts af het Montafongebergte in. Doorrijden tot in St. Gallenkirch, daar rechts af naar de Ski-gondel lift. De parkeerplaats van de gondelbaan voorbij rijden, links om het gebouw heen, na ongeveer 500 meter ligt een parkeerplaats voor kampeerauto’s aan de linkerkant. Er zijn geen voorzieningen.

Vraag eventueel het personeel van de gondelbaan, als je het plekje niet kunt vinden.

Gortipol

Voor hetzelfde skigebied kun je ook een dorp verder rijden, namelijk in Gortipol. Hier kun je ook bij de kabelbaan van het dorp overnachten. Er staan grote borden dat het niet mag, maar in overleg met het personeel van de kabelbaan hebben wij overnacht helemaal achter op het terrein tussen de garages waar ’s zomers de pistenbuddies worden ondergebracht.

Met de skipas van het Montafon skigebied kun je op ongeveer 100 km. geprepareerde skipiste terecht. Het gebied is in het weekend druk bezocht door Duitsers die veelal in de dorpen een caravan hebben staan. Er zijn overwegend blauwe en rode pistes, een zwarte piste is er maar één en die is niet echt moeilijk.

Af en toe gingen wij naar Gortipol naar een kleine camping links van de weg bij een cafe. Hier kun je naast het cafe op de parkeerplaats voor een kleine vergoeding staan en gebruik maken van douche etc. (Uiteraard met muntjes, Cafe Ernst Rudgier). Dit gebied ligt vanuit de Achterhoek op 825 km.