Baltische staten

De Baltische Staten bestaan uit de landen Estland, Letland en Litouwen.

Links

Algemene reisinformatie

Kaart van de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen)Ab Govers schrijft ons:

“Sinds de toetreding tot de Europese Unie (2004) gaat het reizen door de Baltische staten zeer eenvoudig. De grensformaliteiten zijn minimaal, één controle per grensovergang en dan kan meteen verder gereisd worden, zonder lange files.

Wij voelden ons absoluut niet onveilig in deze landen en bezochten onder meer Vilnius, de hoofdstad van Litouwen en Tallinn, hoofdstad van Estland. Ook de ferry van Estland naar Finland was snel geregeld: aankomen, betalen en een kwartier later zaten we op de boot naar Finland!

Overal kun je “pinnen” en kan de creditkaart worden gebruikt. Campings zijn na enig zoeken overal aanwezig, maar met de camper vrij parkeren in Nationale Parken, op parkeerplaatsen bij hotels of grote benzinestations was voor ons ook een goede optie.”

De volgende informatie is van Annie Duijf:

“In de zomer van 2002 hebben we met onze Hobby 600 een reis door Polen, de Baltische Staten en Scandinavië gemaakt en we kunnen deze landen aan iedereen aanbevelen.

Rusland (Sint Petersburg) hebben we vanwege de verhalen over criminaliteit en corruptie overgeslagen. Vanuit Tallinn namen we de ferry naar Helsinki. Scandinavië is vrij bekend, over de Baltische Staten is nog niet veel praktische informatie voor camperaars te vinden, vandaar hier onze ervaringen.”

Lees hieronder wat zij tijdens hun reis ondervonden.

Verkeer

  • De doorgaande wegen zijn (zeer) goed en de autowegen zijn erg breed; ook verbindingen tussen steden en stadjes zijn goed. In de dorpen is de doorgaande weg geasfalteerd, de andere wegen zijn vaak zandpaden.
  • Tankstations zijn er volop, op de aanvoerwegen naar de grotere plaatsen ontzettend veel spiksplinternieuwe en van alle gemakken voorzien. We konden overal met de Visa-card betalen. De diesel is goedkoop: 0,55 euro.
  • Het is niet druk op de wegen, hoewel we verbazend veel Westerse auto’s zagen, wel van ca. 10 jaar oud. Het rijgedrag is soms riskant, vooral bij het inhalen worden risico’s genomen.
  • Een goede wegenkaart is onontbeerlijk, de bewegwijzering is matig en vaak wordt alleen het wegnummer aangegeven. Wij gebruikten kaarten van 1:500.000 (à 8,- LTL = 2,40 euro per land), om kleinere dorpen te vinden eigenlijk te weinig gedetailleerd, vooral omdat Litouwers die wij de weg vroegen hun omgeving slecht kenden.

Geld

  • Overal konden we gemakkelijk geld opnemen, ook in kleinere plaatsen zijn bankautomaten.
  • Eten en drinken is er niet duur. In de winkels betaal je ongeveer de helft van onze prijzen. We aten vaak uit en betaalden dan ca. 4 – 5 euro voor een voedzame maaltijd (verse groenten, aardappelen en een goed stuk vlees). Bier is goedkoop en lekker, wijn is duur.
  • De Litouwse munt is de Litas (LTL) en kost 0,30 euro, de Letlandse Lat (LVL) kost 1,75 euro.

Overnachtingen

  • Waarschijnlijk kun je wel vrij staan, er is ruimte genoeg, zeker in de natuurgebieden, maar voor alle zekerheid wilden we op een camping overnachten. Die te vinden valt niet mee; er zijn er maar weinig en die we hebben gezien zijn erg klein en eigenlijk alleen geschikt voor kleine tentjes. We ontdekten per toeval een andere mogelijkheid, die ons erg goed is bevallen.
  • Er bestaat in Litouwen (trouwens ook in Letland en Estland) een vereniging van particulieren, die kamers of een huis verhuren, een soort Bed & Breakfast en pensions; men noemt het Agricultural Tourism. Deze huizen staan vrijwel allemaal in het buitengebied (veelal in de nationale parken) en hebben veel grond beschikbaar. Daarom is het vaak ook mogelijk om daar te kamperen. Zelfs met de camper konden we er terecht, hoewel men wel vreemd opkeek en vroeg of men eens binnen mochten kijken. Campers zijn er nog vrijwel onbekend. De door ons bezochte adressen hadden prima sanitaire voorzieningen en andere faciliteiten: je kon er zwemmen of roeien, mogelijkheid om binnen te koken of te zitten, sauna. Ook kun je er soms eten.
  • De organisatie heet Poilsis Lietuvos Kaime (= Countryside Vacation) en geeft een mooi boekje uit met kleurenfoto’s, waar 240 adressen in beschreven worden.
  • We betaalden 10 LTL per overnachting (ca. 3 euro). Een prima mogelijkheid, ook voor vakantiegangers zonder camper overigens.
  • Een prettige bijkomstigheid is dat de gastheer of -vrouw Duits of Engels spreekt, zodat je kunt praten over wat je onderweg hebt gezien. Zo hebben we veel informatie gekregen en leuke contacten gehad.
  • Iedereen is overigens erg aardig, gastvrij en behulpzaam, hoewel de taal soms een probleem is.

Bezienswaardigheden

  • Alle drie de Baltische Staten zijn erg dun bevolkt; ze zijn ieder ongeveer even groot als Nederland (Litouwen zelfs groter) en het aantal inwoners is voor Litouwen slechts 3,5 miljoen, voor Letland 2,5 miljoen en voor Estland zelfs maar 1,5 miljoen.
  • Veel natuur en rust dus, licht glooiend terrein met veel gras- en graanvlakten, bossen en meren. Er wordt veel aan buitenactiviteiten gedaan. Het platteland maakt een armoedige indruk: rommelige stadjes, kleine dorpen, primitieve landbouw (paard en wagen, handwerk, 1 of 2 koeien per boerderij), veel braakliggende grond, weinig industrie. De grote steden zien er levendig, modern en redelijk verzorgd uit, terwijl er nog veel wordt gerestaureerd en opgeknapt. De winkels zijn goed gevuld, er zijn terrassen en restaurants. De Dom van Riga
  • De hoofdsteden Vilnius (nog volop in restauratie, veel kerken), Riga (grootsteedse binnenstad, mooie Dom) en Tallinn (prachtig middeleeuws centrum) zijn de moeite waard om te bezoeken.
  • Trakai met prachtig kasteel en houten huisjes, gelegen in een nationaal park.
  • Siauliai met de wonderlijke Kruisberg, een heuvel met tienduizenden kruizen, een indrukwekkend monument tegen de onderdrukking.
  • Klaipèda en Neringa. Deze landtong tussen Klaipèda en Kaliningrad is 100 km. lang, de 50 km. tot aan Nida is Litouws grondgebied. Na de overtocht met de veerboot (20 LTL) moet je met de camper een toegangsprijs, cq. milieubelasting van 100 LTL betalen. Met de fiets kost het niets.
  • De Oostzee-kust is uitermate rustig, kleine dorpjes, breed strand; we weten niet of er veel vervuiling is.

Bronnen

Boek: Lonely Planet: Scandinavian & Baltic EuropeBoek: Lonely Planet: Scandinavian & Baltic Europe
Internet: www.landenweb.com (met veel links)

Voor meer informatie: a.duijf@planet.nl