Elektrisch aangedreven camper komt steeds dichter bij

Dethelffs elektrisch aangedreven camper

Dethelffs presenteert studiemodel van elektrisch aangedreven camper

DÜSSELDORF – Wie het nieuws heeft gevolgd en daarin heeft gelezen dat er in Noorwegen in 2025 geen tankstations voor fossiele brandstoffen zullen zijn, zal zich wellicht afvragen hoe het dan met de ontwikkeling van elektrisch aangedreven campers is gesteld.

Welnu, de e.Home, die Dethleffs op de Caravan Salon presenteerde, laat zien dat elektrische campers over afzienbare tijd hoogstwaarschijnlijk geen gemeengoed zullen zijn.

Het is slechts een studiemodel, maar de Dethleffs e.Home laat in ieder geval zien dat het mogelijk is om een geheel elektrisch aangedreven camper te bouwen, welke bovendien ook nog eens helemaal met zonnecellen is bekleed.

Uiteraard heeft deze Dethleffs camper nog zijn beperkingen. De elektromotor heeft een vermogen 109 pk. Hiermee kan de 5,6 ton zware camper een snelheid van ongeveer 80 km/uur halen. Dat zal de meeste camperaars iets te langzaam zijn. De actieradius, een kleine 200 kilometer, is uiteraard ook nog erg beperkt. De op de opbouw van de camper gemonteerde zonnepanelen hebben een totale oppervlakte van 31 vierkante meter waarmee ze de actieradius nog iets zullen vergroten, maar de capaciteit van 3.000 Watt die deze panelen opleveren biedt geen baanbrekende verbeteringen van de actieradius. Dankzij een snellader kunnen de accu’s sneller worden opgeladen dan met de zonnepanel. Aan de snellader kunnen de accu’s in zo’n 2 uur laden weer tot 80% van hun capaciteit worden gevuld. Het tot 100% opladen via een normaal stopcontact duurt ongeveer 24 uur.

Dethleffs maakt gebruik van van FIAMM sodium-nikkelchloride accu’s met een totale capaciteit van 228 Ah. De accu’s kunnen ongeveer 1.500 maal worden opgeladen en zijn volledig recyclebaar. Ondanks deze beperkingen zijn de technici van Dethleffs er van overtuigd dat er over niet al te lange tijd daadwerkelijk elektrische campers rondrijden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel