Een icoon neemt afscheid: de Volkswagen California 6.1 ‘Last Edition’

Volkswagen California 6.1 ‘Last Edition’

Voor veel kampeerliefhebbers is de Volkswagen California de ultieme droom. Met een California kies je voor avontuur, vrijheid, betrouwbaarheid én comfort. Deze iconische camper heeft in de loop der jaren een vaste plek veroverd in de harten van velen. Wie kent er niet iemand die al jaren met veel plezier de mooiste plekjes bezoekt met zijn of haar geliefde camperbusje? En wie er niet een bezat, die kan zich vast nog wel herinneren dat je deze markante busjes op de gekste plekken tegen kon komen.

Maar zoals met alle mooie dingen, komt er ook een eind aan. Volkswagen stopt met de productie van de California op basis van de Transporter 6.1 en onthult binnenkort een compleet nieuwe generatie. De laatste 1500 exemplaren van de huidige serie krijgen het stempel ‘Last Edition’. Begin mei wordt de nieuwste generatie onthuld, die deze zomer al in productie gaat.

Een rijke historie die voortleeft

De Volkswagen California is de directe opvolger van de iconische Westfalia-campers. Het verhaal van de campervan begon al in 1951, toen Westfalia Camping-Box GmbH werd opgericht. Dit bedrijf ontwikkelde ombouwsets voor de Volkswagen Transporter, waarmee je de bestelwagen kon omtoveren tot een camper. De eerste Westfalia-campers waren eenvoudig ingericht, met een slaapbank, een klein keukentje en een opklapbaar dak.

De samenwerking tussen Volkswagen en Westfalia kende diverse hoogtepunten:

  • 1957: Volkswagen start met de officiële verkoop van Westfalia-campers via haar dealernetwerk.
  • 1962: Introductie van de beroemde Westfalia SO 34, gebaseerd op de T2 Transporter. Dit model was een enorm succes en droeg bij aan de populariteit van campervans in Europa.
  • Jaren 70 en 80: Westfalia blijft innoveren en introduceert diverse iconische modellen, zoals de Joker en de James Cook.

Van Westfalia naar California

In 1988 nam Volkswagen het stokje over van Westfalia en introduceerde de eerste officiële Volkswagen California, gebaseerd op de T3 Transporter. De eerste generaties (1988-2003) kenmerkten zich door hun eenvoudige charme en praktische indeling. De California T4 (1991-2003) betekende een revolutie in design en techniek, met de motor voorin voor meer ruimte en comfort. De T5 (2004-2015) bouwde voort op dit succes met extra luxe, zoals een elektrisch bedienbaar hefdak. De T6 (2015-nu) was de laatste generatie op basis van de Transporter en werd een enorm succes met meer dan 150.000 verkochte exemplaren.

California 6.1 ‘Last Edition’: voor de echte liefhebber

Volkswagen kondigde onlangs de California 6.1 ‘Last Edition’ aan, een gelimiteerde oplage als afscheid van het huidige model. Deze speciale editie is herkenbaar aan de ‘Last Edition’-sticker op de B-stijl en is verkrijgbaar in de kleuren Indium Grey Metallic, Reflex Silver Metallic of Deep Black Pearl Metallic, met glanzend zwarte velgen, grille en raamlijsten. Kopers kunnen kiezen uit de uitvoeringen Beach, Coast of Ocean. “Deze camper is voor de échte liefhebbers, die met trots kunnen vertellen dat ze het allerlaatste echte exemplaar bezitten”, aldus een woordvoerder van Volkswagen Nutzfahrzeuge.

Wat brengt de toekomst?

In mei 2024 presenteerde Volkswagen een concept van een compleet nieuwe California, gebaseerd op het platform van de populaire Ford Transit Custom. Dit platform wordt immers ook gebruikt voor de volgende generatie van de Volkswagen Transporter. Ook deze nieuwe generatie is iets om naar uit te kijken, al zal ook deze nieuwe generatie ondanks de veranderingen ongetwijfeld de waarden van vrijheid, avontuur en betrouwbaarheid zal blijven uitdragen die de California al decennialang zo geliefd maken.