Nieuwsrubrieken

RV17: de beroemde kustweg

< Ga terug naar Noorwegen

n-rv17-00De snelste route naar noord Scandinavië loopt door Zweden… Maar wie toch via Noorwegen naar het noorden wil reizen, bijvoorbeeld naar de Lofoten of naar de Noordkaap (of weer terug), heeft de keuze uit twee routes.

kaartje3De hoofdroute is uiteraard de E6. Geen snelweg, al zou de naam dat doen vermoeden. Het is een vaak mooie -maar wel bochtige- en soms drukke tweebaansweg door de binnenlanden van Noorwegen. Door de bochtige trajecten is het inhalen van een vrachtwagen of auto met caravan vaak lastig. Daardoor ligt de gemiddelde snelheid ook laag, vaak niet hoger dan 60 tot 70km/uur.

Zeker niet sneller maar wel een mooi alternatief, voor wie over wat meer tijd beschikt, is rijksweg 17 (rv17) langs de Noorse kust. De kustweg, Helgelandskysten of kystriksveien zoals de Noren hem noemen. Niet voor niets vaak bestempeld als “één van de mooiste toeristenwegen van de wereld!” [Trajectoverzicht]

Tijd en kosten

KaartjeEen paar gegevens.
De gehele route, van Bodø in het noorden naar Steinkjer in het zuiden, is 688 km. In dit traject zitten zeven veerboten, samen goed voor 3 uur en 35 minuten varen. Daar hangt een prijskaartje aan.
Een camper met 2 personen, lengte tot 6 meter, totale kosten (2014) Nok 1030, ca. € 126. Is je camper tussen 6 en 7 meter lang dan wordt het Nok 2125, ca. € 260. Boven de 7 meter nemen de kosten nog iets toe, maar niet zoveel.

Hoeveel tijd je er voor kwijt bent? Reken op twee dagen als je het snel doet, tot vijf á zes dagen als je je gemak ervan neemt. Overigens: je hoeft de route niet in zijn geheel te doen, er zijn op een paar plaatsen verbindingen naar de E6. Maar deze route is wel de moeite waard!

Van noord naar zuid (van boven naar beneden)

Omdat we de route twee keer gedaan hebben op de terugweg van de Lofoten, wordt hij hier beschreven van noord naar zuid (dus van boven naar beneden). Beide keren gingen we door Zweden via de E45 naar het noorden, naar de Lofoten. Vanaf de Lofoten namen we de boot naar Bodø en van daaruit de kustweg richting Trondheim [route].

Links

In het Nederlands

Overnachtingsplaatsen

Overnachten bij de beroemde SaltstraumenLangs de kustweg zijn veel camperplaatsen, meer dan 50 in totaal. Daaronder ook enkele aardige campings. Je vindt de lijst achter de tab “Camperplaatsen” bovenaan deze pagina.
Om ze op de kaart te zien ga je naar camperplaatsen. In het vakje “Campersite bestemming” vul je de code n-rv17 in. Klik dan op “selecteer alles” en vervolgens “Op kaart bekijken”.

Onderweg

Het eerste deel, van Bodo tot aan de eerste veerboot, is 177km.

Saltstraumen
De beroemde Saltstraumen, de sterkste getijdenstroom ter wereld. Elke 6 uur wordt hier ruim 400 miljoen kubieke meter water met snelheden tot 37km/uur door een 3 km lange en 150 meter brede doorgang tussen twee fjorden geperst! Er is een informatiecentrum bij en op de parkeerplaats mag worden overnacht. Zowaar een echte camperplaats, voor het overnachten op deze eenvoudige parkeerplaats moet Nok 200 (ca. € 24,00) worden betaald! Er zijn gratis alternatieven in de omgeving.

Storvika
Serviceplaats met water en de mogelijkheid toilet en afvalwater te lozen: 13842.

Picknickplaatsen
n-rn17-01Tussen Storvika en Dalen vind je vlak na elkaar een drietal picknickplaatsen met mooi uitzicht op zee. Bij de derde staat een monument dat verwijst naar een plek vlak voor de kust waar in de Tweede Wereldoorlog 105 militairen om het leven kwamen in een onderzeeër.

Strand
Voor de zwemliefhebbers: een ruime parkeerplaats aan zee, bij een stuk zandstrand. Zie 13838.

Ørnes
n-rn17-02Leuk plaatsje met een groot winkel- en parkeerplein direct aan de weg en de zee. Meerdere supermarkten, winkeltjes en horeca. In het stadje zijn meerdere grote parkeerplaatsen, onder meer bij het gemeentehuis.

Fykanvatnet
en informatiepunt tussen het Fykanvatnet(meer), het fjord en twee tunnels. Mooie stroomversnellingen, de rivier die in zee uitstroomt. Wandelmogelijkheden, plus één van de hoogste trappen van Europa, naast de pijpleiding. Uitgebreide informatie over de acties van geallieerden op dit punt tijdens WWII vind je op de panelen, aan de andere kant van de parallel-brug.

Hovden Tourist Info
n-rn17-03De laatste camperplaats voor de veerboot.
Een wel héél mooi plekje om te overnachten, mits je op tijd komt (13834). Fraai aangelegde parkeerplaats met toeristen-informatiebureau, keurige toiletten, mooie picknicksets én een fantastisch uitzicht op de Svartisengletsjer! Tevens volledig servicepunt.

Svartisen Gletsjer
n-rn17-04Mocht je de Svartisen gletsjer van dichtbij willen bekijken, vanaf de Hovden Tourist Info is er een kilometer verderop een voetveer aan het fjord vertrekt een voetveer dat je overzet naar de gletsjer. Vanaf de overkant is de gletsjer te voet bereikbaar, een gemakkelijke wandeling van 3km.
Zie de aparte Svartisen-pagina.

veerboot2Veerboot Forøy-Ågskardet,
Vaartijd 10 min. Vervolgens 28km rijden naar de volgende veerboot.

Tochtje over een paar (schier)eilanden met enkele camperplaatsen (13833 met zwemmogelijkheid), mooie uitzichten. Let op de tijden van de volgende veerboot!

veerboot2Veerboot Jektvik-Kilboghamn
Vaartijd 60 min. Vervolgens 91km rijden naar de volgende veerboot.

Grønsvik Kystfort
n-rn17-05Een nieuw museum bij een voormalig Duits kustverdedigingsfort uit de Tweede Wereldoorlog. Onderdeel van de Atlantic Wall.

Met name het naastgelegen terrein is interessant. Hier bevinden zich de resten van een aantal Duitse stellingen met fraai uitzicht over de fjorden en een niet afgebouwd ondergronds ziekenhuisje.

veerboot2Veerboot Nesna-Levang
Vaartijd 25 min. Daarna 71km rijden naar de volgende veerboot.

Helgelandsbrug
Sierlijke grote overspanning uit 1991, inmiddels tolvrij. De Helgelandsbrug heeft een veerverbinding vervangen.

Sandnessjøen
Een wat grotere plaats, winkels, winkelstraten. Wij waren er vroeg in de avond, vonden  niet een geschikte overnachtingsplek en zijn doorgereden. Direct bij  binnenkomst, rechts van de weg, een Shell tankstation met volledig servicestation, gratis.

Alstahaug (Søvika)
n-rn17-06Slechts een paar kilometer buiten Alstahaug krijg je aan de rechterkant een weg die leidt naar het Petter Dass museum. Petter Dass was een beroemde dichter/dominee in de 17e eeuw.
Naast het fraaie kerkje, deels 12e eeuw, is een hypermodern museum gebouw. Bijzonder is de manier waarop men een stuk uit de heuvel heeft gezaagd voor het museum om de rotswanden vervolgens te polijsten!

Oorlogsmonument
Aan de rechterkant van de weg passeer je een parkeerplaats met een begraafplaats voor álle Russische soldaten die in Noorwegen omkwamen in de strijd tegen de Duitsers.

veerboot2Veerboot Tjøtta-Forvik
Vaartijd 25 min. Vervolgens 17km rijden naar de volgende veerboot.
Houd de vertrektijden in de gaten, deze boot gaat niet zo vaak!

Vevelstad Coöperatie
n-rn17-07Na aankomst in Forvik rijd je ca. 1,5 km verder het dorpje Vevelstad binnen. Hier vind je een behoorlijke Coöp supermarkt. Enkele km’s verderop is een échte camperplaats, (13811), zie foto. Prachtig aangelegd aan zee!

veerboot2Veerboot Anddalsvåg-Horn
Vaartijd 20 min. Daarna 64km rijden naar de volgende veerboot.

Hurtigruten
Hurtigruten (letterlijk “de snelle route”) of de Kustexpres is de naam van een meer dan honderd jaar oude Noorse veer- en transportdienst. De schepen maken een rondreis van Bergen in het zuiden naar Kirkenes, voorbij de Noordkaap. Deze reis duurt elf dagen en onderweg worden 34 havens aangedaan, waaronder Brønnøysund.
Hurtigruten wordt tegenwoordig gezien als een van de grootste attracties van Europa en ook internationaal erkend als ‘s werelds mooiste zeereis (bron: Wikipedia).
Website: Wikipedia en www.hurtigruten.no

Vanuit Brønnøysund is het mogelijk een minicruise te maken met de Hurtigruten. Meer informatie daarover op onze Hurtigruten-pagina.

Brønnøysund
n-rv17-08Een wat groter, levendig stadje. Aan de kades zijn meerdere mogelijkheden tot overnachten, er zijn winkels, supermarkten, zelfs een kleine shoppingmall. De foto is van ‘s nachts 01.30 uur, na de Hurtigruten mini-cruise.
Een gratis gemeentelijk servicestation bij het Shell tankstation (13504).

veerboot2Veerboot Vennesund-Holm
Vaartijd 20 min. Vervolgens 110km rijden naar de volgende veerboot.

Foldereid – weg nummer 770
Vlak voor Foldereid moet je een keuze maken: rechtsaf via de 770 volg je de kustweg naar Hofles, waar je de laatste veerboot neemt, naar Lund. Via Namsos kom je dan in Steinkjer, het eindpunt van de kustweg.
Blijf je op de Rv17, dan ga je nu wat verder landinwaarts. Verderop kun je zelfs vast de E6 nemen, naar Trondheim. Of je volgt rv17 naar Namsos en vandaar naar Steinkjer. Op de kaart voorin het boekje is dit ook te zien.
Wij kozen voor de eerste optie: we namen weg nummer 770 naar Hofles.

veerboot2Veerboot Hofles-Lund
Vaartijd 25 min. Daarna 130km rijden naar Steinkjer.

Namsos
n-rv17-18Een wat grotere plaats aan een fjord (foto). Met veel winkels, oude en nieuwe gebouwen langs de waterkant. Veel parkeerruimte aan het water op kades en parkeerplaatsen. Prima geschikt om te overnachten. Vanaf Namsos gaan we weer verder richting Steinkjer.

Steinkjer
Een stadje aan de E6. Eindpunt (of begin) van de route langs de kust. In Steinkjer is ook het RV17-informatiecentrum.

 

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel