Nieuwsrubrieken

Mini-cruise met de Hurtigruten

< Ga terug naar RV17: de beroemde kustweg

n-rv17-00Eén van de hoogtepunten op onze reizen door Scandinavië was ongetwijfeld de minicruise met de beroemde Hurtigruten.

Deze post-vracht-passagiers-schepen varen al sinds 1893 van Bergen in het zuiden naar Kirkenes voorbij de Noordkaap en weer terug, een reis van 11 dagen. Wij voeren een stukje mee temidden van een internationaal gezelschap en dat was een bijzondere ervaring!

Links:

Hurtigruten

HurtigrutenHurtigruten werd opgericht in 1893 door het Noord-Noorse Vesteraalens Dampskibsselskab (stoomschiprederij). Doel: een wekelijkse route tussen Trondheim (Sør-Trøndelag) en Hammerfest in de zomer, en tussen Trondheim en Tromsø in de winter. In 1898 werd Bergen de zuidelijke eindhaven en Kirkenes (Finnmark) werd vanaf 1914 het noordelijke eindpunt.

Met behulp van overheidssubsidies breidde Hurtigruten zijn route uit tot de huidige rondreis van Bergen (Hordaland) naar Kirkenes. Deze reis duurt zes dagen heen en vijf dagen terug en onderweg worden in totaal 34 havens aangedaan.

Hurtigruten Naast de zeer belangrijke functie van persoon- en goederenvervoerder naar kleinere plaatsen, wordt Hurtigruten tegenwoordig gezien als een van de grootste attracties van Europa en ook internationaal erkend als ’s werelds mooiste zeereis.

Bron: Wikipedia. Lees verder…

Mini-cruise

We hoorden onderweg (van een Nederlands echtpaar) dat je in plaats van de hele reis ook een gedeelte kon meevaren. Dat leek ons wel wat! In Stokmarknes (Lofoten/Vesteralen) bezochten we het Hurtigruten museum. Misschien was het hier, dat we een foldertje vonden over de Hurtigruten minicruise?

Dit echtpaar was ingescheept, met een VW-buscamper, ter hoogte van de Noordkaap en meegevaren tot aan de Lofoten. Nou hebben wij ook een buscamper, dus waarom ook niet een stukje meevaren op de boot?

Aan boord van de Hurtigruten

Liften aan boord van de Hurtigruten Een mogelijkheid was inschepen op de noordelijke Vesteralen. Van daaruit langs de Vesteralen en Lofoten naar een zuidelijker gelegen haven aan Noorse kust.

Helaas, onze Fiat Ducato was toch té groot voor de schepen die de komende dagen deze route zouden doen. Als tweede optie hadden we dan op het programma de mini-cruise.

Onderweg met de camper passeer je Brønnøysund. Dat is de plaats waar je aan boord kunt. Bij de receptie aan boord koop je je mini-cruise ticket. De boot vertrekt om 17.00 uur ’s middags. Je vaart dan mee in zuidelijke richting naar Rørvik, waar de boot tegen 20.15 uur aanlegt. Daar moet je overstappen op een schip die naar het noorden vaart. Rond 21.15 uur is het vertrek van Rørvik terug naar Brønnøysund, waar je tegen 01.00 uur ’s nachts van boord gaat.

Informatie

BrønnøysundTickets: aan boord van het schip.

GPS : N 65.475750 E 12.210854

Kosten:
Ca € 100 p.p. voor de reis plus (indien gewenst, niet verplicht) de kosten van het diner. Er zijn aan boord ook café’s waar consumpties en kleine gerechten e.d. te koop zijn.
De prijs is nu (2014) dus flink hoger, in 2008 was het een aanbieding voor € 40 p.p.

Vertrek:
17.00 uur uit Brønnøysund, aan de Havnagata. Deze kade is slechts een paar honderd meter van de toeristen-info en er zijn bij de kade voldoende parkeerplaatsen.
Tussen 20.15 en 21.15 uur overstappen in het zuidelijke Rørvik voor de terugreis naar Brønnøysund in het noorden.

Aankomst Brønnøysund:
Ca. 01.00 uur, zelfde kade vlakbij toeristen-info en parkeerplaatsen (foto).

Inschepen!

De crewOm 17.00 uur vertrekken we met de sfeervolle m/s Vesterålen, momenteel het op één na oudste schip, uit de haven van Brønnøysund. De meeste gasten doen de 11-daagse cruise, heen en terug, mensen van vele nationaliteiten. We varen tussen de vele eilanden en eilandjes door en passeren het beroemde Torghatten.

Om 18.30 schuiven we bij hen aan voor het diner, dat traditioneel geserveerd wordt in aanwezigheid van de kapitein en officieren. Na afloop stelt het personeel zich op, wordt voorgesteld en krijgt applaus (foto rechts).

In de jacuzziWe varen naar het zuiden, om 20.30 uur leggen we aan in Rørvik en gaan we van boord. Daar wacht ons de hypermoderne m/s Trollfjord uit 2002, die ons mee terugneemt naar Brønnøysund in het noorden. Een geheel andere ervaring: groter, veel design, prachtige salons met een nog mooier uitzicht en jacuzzi’s aan dek!

Heel bijzonder was ook de centrale vide met twee glazen liften!

n-rv17-08Om 00.45 uur stappen we van boord (foto boven) en zoeken onze even verderop geparkeerde camper op. We rijden ca. 500 meter naar een aardige parkeerplaats aan de havenkant (foto rechts).

Voor we naar bed gaan kijken we nog even naar het vertrek van de m/s Trollfjord. Het is tussen één en half twee ’s nachts, maar de zon verlicht nog steeds de hemel!

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie