Weinsberg CaraLife 630 LQ: buscamper met innovatieve indeling

Weinsberg CaraLife 630 LQ buscamper
Weinsberg CaraLife 630 LQ: buscamper met innovatieve indeling

Met de introductie van de Weinsberg CaraLife 630 LQ introduceert het Duitse merk een buscamper die de grenzen en mogelijkheden van de mogelijkheden opnieuw definieert. Weinsberg heeft voor de CaraLife 630 LQ een indeling ontworpen, die beduidend anders is dan we meestal zien bij buscampers.

De meeste buscampers hebben voorin de zithoek, een keukenblok ter hoogte van de schuifdeur en achterin een dwarsbed of twee enkele bedden in de lengte. Bij de Weinsberg CaraLife 630 LQ zien we voorin de camper een hoekkeuken terwijl de zithoek zich centraal in het voertuig bevindt. Het bed bevindt zich nog steeds achterin, maar is ook als sofa te gebruiken. Ook de douchecabine, die uit de vloer van de zithoek kan worden getoverd, is opmerkelijk.

Al met al is de Weinsberg CaraLife 630 LQ een buscamper, waarbij de ontwerpers volledig zijn afgeweken van de standaard uitgangspunten zodat ze een bijzonder originele indeling konden bedenken. In theorie ziet de indeling er veelbelovend uit maar in hoeverre die indeling in de praktijk zal voldoen en of de camperliefhebbers deze indeling handiger en aantrekkelijker vinden dan de klassieke indeling, is natuurlijk nog even afwachten.

Indeling: afwijkend, flexibel en aanpasbaar

Weinsberg heeft voor de CaraLife 630 LQ gekozen voor het bekende Fiat Ducato basisvoertuig. Dat is in zijn segment het voertuig met de grootste binnenbreedte. Dankzij het feit dat men ook voor de langste versie met een lengte van 636 centimeter heeft gekozen, is er aardig wat ruimte voorhanden en die heeft men ten volle benut.

Slim zijn de multifunctionele wandpanelen met aluminiumprofielen. Deze bieden veelzijdige bevestigings- en opbergmogelijkheden waarmee gebruikers zelf veel keus en flexibiliteit hebben.

Achterin bevindt zich gezegd het slaapgedeelte. Dat bestaat uit een royaal dwarsbed, dat optioneel kan worden uitgebreid tot een XXL-ligoppervlak. Het bed kan aan de achterzijde ook iets omhoog worden gezet en op die manier als sofa dienen.

Hoekkeuken

Waar de meeste campers de zithoek hebben, heeft de CaraLife 630 LQ een ruime hoekkeuken. Je kunt daardoor ook niet binnendoor van het woongedeelte naar de cabine. Dat is misschien wel een aspect waar veel camperaars bezwaar tegen hebben. Die keuken is ruim opgezet en bevat ook een slimme, uitklapbare spiegelkast. Deze camper heeft geen was/toiletruimte en op deze manier heeft Weinsberg een methode bedacht om de gootsteen van de keuken in een oogwenk te transformeren naar wastafel. Boven het aanrecht is overigens ook een grote 32-inch televisie gemonteerd. Aan de zijkant van de keuken, ter hoogte van de schuifdeur, is een speciale flessenlade geplaatst welke slim wordt gecombineerd met een uitklapbaar tafeltje, dat buiten kan worden gebruikt.

Centraal geplaatste zitgroep

Centraal in de camper bevindt zich de zitgroep, die uit een zogenaamde standaardzit bestaat: een langsbank langs iedere zijde en een tafel ertussen. Die zogenaamde dinette kan eventueel worden omgebouwd tot een bed, voor degenen die extra slaapplaatsen nodig hebben. Maar het meest bijzondere van de zitgroep bevindt zich in de vloer. In die vloer zit namelijk ook de Secret Shower.

Uitvouwbare douche

Die innovatieve ‘Secret Shower’ is een van de meest bijzondere aspecten van de Weinsberg CaraLife 630 LQ. Deze verborgen douche biedt een slimme oplossing voor de uitdagingen van beperkte ruimte in een compacte camper, zonder in te leveren op comfort of functionaliteit. Het betreft die je uit de bodem van de zitgroep tevoorschijn kunt toveren. Onder de vlonder van de vloer van de zitgroep bevindt niet alleen een douchebak, maar ook een opvouwbare douchecabine van textiel.

Concessies

Zo bevat de Weinsberg CaraLife 630 LQ een aantal slimme vondsten. Natuurlijk richt Weinsberg zich met deze buscamper zich vooral op sportief en avontuurlijk ingestelde camperaars, maar deze indeling heeft ook een aantal aspecten waar veel camperaars vraagtekens bij zullen stellen. Ergens wordt er heel efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, maar je doet ook de nodige concessies. Er is geen afgescheiden was/toiletruimte, iets wat in buscampers van dit formaat toch wel een ‘must’ is. Hoewel er wel ruimte is om een chemisch toilet mee te nemen, dan kun je dat alleen midden in de camper gebruiken. En als er gedoucht wordt, kan de rest van het gezelschap de zitgroep niet gebruiken. Wie daar geen bezwaar tegen heeft, heeft aan deze camper een zee aan mogelijkheden.