Vanlife Manufaktur Escape Concept buscamper wijkt af van de gebaande paden

Vanlife Manufaktur Escape Concept buscamper

Vanlife Manufaktur Escape Concept buscamper wijkt af van de gebaande paden

De Escape Concept buscamper van de Duitse camperbouwer Vanlife Manufaktur is niet alleen gebouwd om van de gebaande paden af te wijken, ook de inrichting wijkt af van wat we bij buscampers gewend zijn.

Gelukkig zien we steeds vaker dat camperbouwers bij buscampers, waar je vanwege het beperkte formaat eigenlijk niet zo veel mogelijkheden hebt, al hun creativiteit aanwenden om een andere, betere indeling te bedenken. Dat geldt ook voor Vanlife Manufaktur, die een buscamper ontwikkelde voor de wat sportiever ingestelde camperaar die graag onafhankelijk van allerlei voorzieningen op pad gaat.

Vierwielaandrijving

Het is de eerste buscamper met vierwielaandrijving van Vanlife Manufaktur. Het in Erfurt gevestigde bedrijf maakte voor het demonstratievoertuig gebruik van een ouder model Mercedes Sprinter. Maar de Escape Concept ook op basis van een nieuwe Sprinter of op een MAN TGE of Volkswagen Crafter basisvoertuig worden gebouwd. Het is bij Vanlife Manufaktur ook heel gebruikelijk dat je jouw eigen basisvoertuig aanlevert. De kosten van de ombouw van het getoonde voertuig bedragen vanwege de vele extra’s ongeveer 65.000 euro. Wie minder hoge eisen stelt, kan een Sprinter voor ongeveer 50 mille laten ombouwen tot Escape Concept camper.

Zelfvoorzienend

Vanlife Manufaktur presenteerde afgelopen voorjaar al de ‘normale’ Escape maar gaat met de Escape Concept nog een stapje verder. niet zozeer qua indeling, maar wel qua mogelijkheden om ‘zelfvoorzienend’ op stap te kunnen gaan. Zo heeft de Vanlife Manufaktur Escape Concept camper bevoorbeeld een 100 Ah Li-Ion accu, acculader en een DC-DC booster.

Bovendien is er ook rekening houden met alle apparaten die de hedendaagse camperaar meeneemt. De camper heeft niet alleen aansluitingen voor 12 en 230 Volt maar ook diverse USB-aansluitingen. Dankzij de omvormer is er via de huishoudaccu altijd 230 Volt beschikbaar. Om die accu ook te kunnen laden als er geen netspanning beschikbaar is en er niet met de camper gereden wordt, kan de camper optioneel worden geleverd met zonnepanelen op het dak. De camper kan voor de wat meer op comfort ingestelde camperaar ook worden geleverd met een warmwaterboiler en verwarming.

Ook het chemisch/droogtoilet en de hordeur zijn optioneel. Omdat Vanlife Manufaktur behoorlijk op maatwerk is gericht, is het doorgaans geen enkel probleem om aan individuele klantwensen tegemoet te komen.

Indeling

Vanlife Manufaktur heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van buscampers met een originele, afwijkende indeling en een doordachte techniek. Dat geldt ook voor de nieuwe Escape Concept.

Dat deze bedoeld is om het dagelijkse leven te ontvluchten, uit zich niet alleen in de bovengenoemde voorzieningen, maar ook in de afwijkende indeling en materialen. Zo is er bijvoorbeeld veel gebruik maakt van massief hout, zowel voor het aanrecht, het tafeltje en het plafond. Ook de randen van het meubilair zijn met hout afgewerkt. Verder zijn de zijwanden bedekt met donkergrijs vilt. Doordat Vanlife Manufaktur de fronten en zijden van de kasten en dergelijke wit heeft gehouden, oogt het modern niet oubollig of ‘bruin’ maar eerder licht, sfeervol, natuurlijk en avontuurlijk.

Vanlife Manufaktur heeft de wanden tegen de kou geïsoleerd met 19 mm Armaflex, op de vloer ligt 10 mm Armaflex, afgewerkt met houtdecor. De indeling van de Vanlife Manufaktur Escape Concept wijkt duidelijk af van de bekende buscamperindeling met achterin het bed, rechts de keuken en links het toilet en de zitgroep.

Los toilet

Vanlife Manufaktur Escape Concept buscamperDe camper is duidelijk bedoeld voor de wat sportievere kampeerder en heeft dus geen toiletruimte. Een chemisch toilet of droogtoilet behoort uiteraard wel tot de mogelijkheden. Dit kan onder het bed worden opgeborgen. Onder het bed bevinden zich optioneel een paar opbergboxen, die heel slim via rails naar voren en achteren kunnen schuiven, en aan de achterzijde als een lade uitgetrokken kunnen worden. Vanlife Manufaktur zegt overigens bezig te zijn om ook een soortgelijk concept mét toiletruimte te ontwikkelen. Dat moet in 2021 of 2022 gereed zijn.

Dwarsbed

Vanlife Manufaktur Escape Concept buscamperDit is ongeveer het enige aspect van de indeling dat wel ‘standaard’ is, het dwarsbed achterin. Omdat een Sprinter niet zo breed is als een Fiat Ducato, heeft men de achterste zijramen uitgebouwd. Evengoed is het bed van 190 x 140 cm niet echt toereikend voor lange mensen. Een koudschuimmatras zorgt wel voor voldoende ligcomfort.

Keukenblok

Vanlife Manufaktur Escape Concept buscamperOok de keuken bevindt zich op een afwijkende plaats. Deze is aan de linkerzijde net zoals we wel bij kleinere buscampers zien. Het keukenblok is behoorlijk riant van formaat. Naast veel bergruimte bevat het onder anderen een spoelbakje, kookplaat en compressorkoelkast. De tweepits kookplaat is aangesloten op een 2,7 kg gasfles. Er is een watertank van 84 liter beschikbaar en een afvalwatertank van 20 liter.

Langsbank

Vanlife Manufaktur Escape Concept buscamperAan de rechterzijde is een langsbank geplaatst, met een verplaatsbaar tafeltje. Het bankje steekt iets voorbij de schuifdeur en heeft ook een uitklapbaar zijtafeltje. Het bankje heeft geen rugleuning dus ‘hangen’ gaat niet echt lukken. Wie lekkerder wil zitten moet van de voorstoelen gebruik maken. De bijrijdersstoel is draaibaar maar de bestuurdersstoel zo te zien niet, omdat je dan met de benen tegen het keukenblok aan komt. Je kunt natuurlijk ook een paar lekkere campingstoelen meenemen en buiten gaan zitten als het weer het toelaat