Vanderer Urban Camper: veelzijdig maar compact

Vanderer Urban Camper campingbus

Vanderer Urban Camper: veelzijdig maar compact

De laatste tijd is er niet alleen veel meer vraag naar buscampers, maar ook naar nog kleinere, multifunctionele recreatievoertuigen. Deze worden ook wel campingbussen genoemd.

Vanwege de compacte afmetingen hebben die meestal twee slaapplaatsen en een klein keukenblokje, verder is de zitruimte meestal vrij beperkt. Dat geldt ook voor de Vanderer Urban Camper. Maar deze Duitse fabrikant heeft een afwijkende indeling bedacht én gezorgd voor vier slaapplaatsen.

Daardoor wijkt de Urban Camper van Vanderer aardig af van wat in dat formaat gebruikelijk is. Zo is de keuken van de Vanderer Urban camper in verhouding vrij groot en vormt hij één geheel met een laag opbergmeubel. Langs de bovenkant van de keuken kan een eenvoudig tafeltje worden geplaatst. Hoewel er dankzij de in de lente geplaatste L-bank relatief veel zitruimte is, zal de Urban Camper niet uitblinken op het gebied van zitcomfort. Dat komt doordat de rugleuningen ontbreken en de dakhoogte ook vrij gering is. Gelukkig is er ook nog een omkeerbare achterbank die een soort van loungezit biedt.

Flexibel

Natuurlijk is het schipperen met de ruimte, het gaat hier om een bestelwagen van nog geen vijf meter lang. Sterker nog, het basisvoertuig (een Citroën Berlingo XL) is maar 4,75 meter lang, 1,85 meter breed en 1,90 meter hoog. Hierdoor rijdt hij als een personenwagen en kun je er ook mee terecht in nagenoeg alle parkeergarages. Het ruimteaanbod is door dat compacte formaat echter beperkt. Maar het leuke van zo’n heel compact campingbusje is het feit dat je hem ook ideaal voor dagelijks vervoer en als veelzijdig vrijetijdsvoertuig kunt gebruiken. De Berlingo XL biedt plaats aan vijf of zeven personen en dan is er achterin nog aardig wat bagageruimte beschikbaar. De Citroën Berlingo XL kan worden geladen tot maximaal 3,5 ton en heeft een maximale laadlengte van 3,50 meter.

Interieur

Ook het interieur is veelzijdig. Vanderer maakt gebruik van een modulaire inrichting. Die kun je verplaatsen, of ook uit de auto nemen als je ze niet nodig hebt. Maar dan moet je in Nederland wel opletten dat je nog aan de voorwaarden voor het camperkenteken blijft voldoen.

Aan de bestuurderskant zijde van de Vanderer Urban Camper is een in hoogte verstelbaar keukenblokje. Dit heeft een inductiekookplaat, een uittrekbare lade met werkblad en ook een draagbare gasbrander. Als je wilt, kun je dus ook buiten koken, of onder de geopende achterklep. Het aanrecht van het keukenblokje kan indien gewenst in combinatie met de bank worden omgevormd tot een L-vormige, of slaapplaats. De in hoogte verstelbare keukenbox kun je ombouwen tot een tafel. Met behulp van de kussens op het aanrecht en de aangrenzende bank heb je overdag een soort van L-vormig zithoekje

Tegenover het keukentje, aan de passagierszijde, bevindt zich een tweede module. Deze bevat een gootsteen en de nodige bergruimte. Ook vind je hier de tanks voor vers water en afvalwater. Tussen de voorstoelen is ruimte voor een optionele koelbox.

Ook slaapplaatsen in hefdak

‘s-Nachts kun je de boxen aan de beide zijden ombouwen tot een brede slaapruimte van 2,05 x 1,20 meter. De Vanderer Urban Camper heeft standaard een hefdak voor voldoende stahoogte en daglicht, en ook voor twee extra slaapplaatsen met een oppervlak van 1,85 x 1,10 meter. Het hefdak biedt een bijna panoramisch uitzicht naar drie kanten.