NKC lanceert ‘Weet wat je weegt’

NKC camper overbelading

NKC lanceert ‘Weet wat je weegt’

Volgens een peiling op de website van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) hebben twee op de vijf camperaars hun camper nog nooit gewogen. Daarom lanceert de NKC de landelijke campagne ‘Weet wat je weegt’.

Het doel van deze campagne is om camperaars bewust te maken van het belang van een veilig campergewicht.

Kosteloos laten wegen

In het kader van deze campagne kan men de camper dit voorjaar op verschillende locaties in het land kosteloos laten wegen. Op bijbehorende pagina op de website van de NKC staat ook uitgebreide informatie over het beladen van de camper en allerlei tips om gewicht te besparen. Ook vind je er alle informatie over de weegmomenten (locaties en data).

Overbelading

NKC lanceert ‘Weet wat je weegt’Omdat overgewicht negatieve gevolgen voor de remweg, wegligging en levensduur van de camper heeft, is het verstandig om het gewicht van de camper goed in de gaten te houden. Overbelading komt bij meer campers voor dan men denkt. Veel campers hebben al geen erg ruim laadvermogen maar worden vaak volgestopt met allerhande accessoires en technische snufjes. Vaak is er dan niet eens meer genoeg laadvermogen voor de normale vakantiebagage. Het is één op de vier camperaars wel eens overkomen dat ze overbeladen op vakantie zijn gegaan. Daarnaast weet een op de vijf camperaars überhaupt niet of de camper niet te zwaar beladen is, omdat ze het nog nooit hebben gecontroleerd. Stan Stolwerk, directeur van de NKC: “We schrikken van deze cijfers.” Overgewicht voorkomen begint volgens Stolwerk bij bewustwording van het gewicht. “Wanneer je weet wat je weegt, kun je maatregelen nemen. We proberen de drempel naar de weegbrug te verlagen. Het is waarschijnlijk geen kwade opzet van de overbeladen camperaar, maar eerder onwetendheid over de gevolgen.”

Maximaal toegestane massa

Iedere camper heeft een maximaal toegestane massa (MTM). Deze staat altijd vermeld op het kenteken. Deze MTM is het gewicht wat de camper maximaal mag wegen, inclusief bagage, brandstof en passagiers. Als de camper meer weegt is er sprake van overbelading. De NKC raadt aan de camper in volledig bepakte toestand te laten wegen op de weegbrug. “Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken. Zo kun je met een verantwoord gewicht op pad.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel