Nieuwe Knaus Tourer Van: op VW-basis en in twee doordachte indelingen

Knaus Tourer Van

Nieuwe Knaus Tourer Van: op VW-basis en in twee doordachte indelingen

De nieuwe Knaus Tourer Van 500 MQ is een van de genomineerden voor de verkiezing voor de Camper van het Jaar. Knaus bouwt de Tourer Van, die in twee indelingen verkrijgbaar is, op basis van de Volkswagen T6.1.

Je zou dan verwachten dat het een buscamper zou zijn maar niets is minder waar, het is een heel compacte half-integraal camper. Dankzij een aantal innovatieve oplossingen biedt hij ondanks de compacte afmetingen aardig wat ruimte.

Nog compacter, maar met voldoende ruimte

Wat bedoelen we dan met compact? Welnu, de Knaus Tourer Van is slechts 589 cm, 216 cm breed en 280 cm hoog. Laten we dat even vergelijken met een buscamper op basis van de populaire Fiat Ducato, zoals de Knaus Boxstar 600. Die meet 599 x 205 x 282 cm. Een compacte half-integraal zoals de Knaus Van TI is 599 x 220 x 276 cm groot. Inderdaad, de verschillen zijn gering. Maar waar de Van TI al een heel compact gebouwde half-integraal is, gaat de Tourer Van dus nog een maatje verder en zit hij qua afmetingen heel dicht bij die van een doorsnee buscamper aan.

Voordelen

Door de rechthoekige opbouw biedt de Tourer Van aanzienlijk meer ruimte dan een buscamper. Bovendien biedt zo’n rechthoekige opbouw ook veel meer mogelijkheden om de indeling te optimaliseren en om hem goed te isoleren. Laten we ook niet vergeten dat de Tourer Van met de VW T6.1 ook een heel modern en hoogwaardig basisvoertuig heeft, met uitstekende rijeigenschappen. Ook dat heeft zijn voordelen.

Variabele badkamer in de Tourer Van 500 MQ

De Knaus Tourer Van 500MQ Knaus biedt ondanks die compacte afmetingen alles wat je in een half-integraal camper verwacht. Het dwarsbed achterin heeft zeer acceptabele afmetingen, er is een klein maar compleet keukenblok, de bekende zitgroep voorin en een badkamer. De slimste vondst in de Tourer Van 500 MQ is die variabele badkamer. Overdag snoept die een stuk van het dwarsbed weg, om plaats te maken voor een separate douchehoek. Als je die douche niet nodig hebt, kun je het bovenste gedeelte van de douchehoek eenvoudig naar beneden schuiven. De vouwwand klapt dan weer weg en het volledige bed is weer te gebruiken. Ook de combinatie van WC en wastafel is slim bedacht. Als je de WC wilt gebruiken, kun je daarboven hangende wastafel gewoon even opzij schuiven. Op die manier bespaart Knaus heel wat ruimte en heeft de camper toch een aparte douchehoek, wat in een camper van dit formaat best bijzonder is.

Ook het optionele extra tweepersoons bed is allesbehalve standaard. Dit bevindt zich boven de zitgroep en cabine, en kun je als je het niet nodig hebt naar voren schuiven en naar boven klappen, zodat het aansluit tegen de kap boven de cabine. Daardoor heb je boven de zitgroep nog steeds een prettige ruimtelijke indruk.

Knaus Tourer Van 500 MQ en 500 LT indelingenFace-to-face zitgroep in de Tourer Van 500 LT

Ook de andere indeling van de Knaus Tourer Van, waarvan helaas nog geen interieurfoto’s beschikbaar zijn, is niet bepaald standaard te noemen. In de 500 LT heeft Knaus bewust voor een gehaal afwijkende gekozen. Geen dwarsbed, geen variabele badkamer en ook geen zithoek voorin. De Knaus Van Tourer 500 LT heeft namelijk een voorin geplaatst ‘face-to-face’ zitgroep. De badkamer – die niet variabel is – bevindt zich links achterin de camper, en daarachter is nog een kleerkast geplaatst. De keuken en ingangsdeur, die bij de 500 MQ voorin langs de zijwand zijn geplaatst, zijn naar achteren verhuisd. Ook de 500 LT heeft een hef/schuifbed boven de zitgroep. Alleen is deze als hoofdslaapplaats bedoeld, en dus niet optioneel. Wie wil, kan de zitgroep ombouwen tot extra tweepersoons bed.