Nieuwe gids Landvergnügen verschenen

Landvergnügen gids 2021

Nieuwe gids Landvergnügen verschenen

Het is nog volstrekt onbekend waar we dit jaar, behalve ons eigen land, met de camper naar toe mogen. Evengoed is iedereen zich, ondanks de corona-maatregelen, wel volop aan het oriënteren.

Een van de landen die komende zomer waarschijnlijk wel tot de mogelijkheden behoort, is Duitsland. Daar kunnen camperaars bovendien extra voordelig overnachten bij een groot aantal agrarische bedrijven.

Want bij onze oosterburen bestaat sinds al weer zeven jaar de organisatie “Landvergnügen” aan. De deelnemers aan die organisatie zijn boerderijen (waaronder ook struisvogel-, truffel-, geiten- en ezelboerderijen), wijnmakerijen, kaasmakerijen, distilleerderijen, brouwerijen, viskwekerijen plattelandsherbergen en soortgelijke bedrijven. Deze gastheren bieden een (inderdaad, één) gratis overnachting aan op hun terrein.

De overnachting zelf is gratis, waarbij de gastheer natuurlijk hoopt dat je bij hem een flesje wijn of andere producten koopt, maar je moet wel lid zijn van de organisatie. Want je moet wel je Landvergnügen-lidmaatschapskaart en vignet kunnen tonen. Dat lidmaatschap voor een jaar, inclusief lidmaatschapskaart en vignet, zit er automatisch bij als je de jaarlijkse gids met de adressen van de deelnemende bedrijven koopt.

Deze gids kost dit jaar € 34,95, ligt net in de winkel en biedt een lidmaatschap tot 31 maart 2022. De gids van Landvergnügen omvat meer dan 540 bladzijden waarin de gegevens van de meer dan 1000 deelnemende bedrijven zijn opgenomen. Voor de duidelijkheid zijn de deelnemers in zeven regio’s ingedeeld, van noord naar zuidwest. Elke verblijfsmogelijkheid wordt kort gepresenteerd. Pictogrammen geven duidelijk aan welk faciliteiten (douche, toilet, vers water, elektriciteit, enz.) er aanwezig zijn.