Malibu, Adria en Niesmann+Bischoff zijn Kampeerauto van het Jaar 2021

NKC Kampeerauto van het Jaar 2021

Malibu, Adria en Niesmann+Bischoff zijn Kampeerauto van het Jaar 2021

De NKC maakte gisteren de winnaars bekend in de jaarlijkse verkiezing voor de Kampeerauto van het Jaar. Vanwege corona was een fysieke prijsuitreiking niet mogelijk. Daarom presenteerde de NKC de winnaars van de editie van 2021 door middel van een video.

Men gaat bij de verkiezing voor de Kampeerauto van het Jaar altijd uit van drie categorieën: buscampers, halfintegraal campers en integraal campers. Dit jaar ging de winst naar campermodellen van respectievelijk Malibu, Adria en Niesmann+Bischoff.

De verkiezing

Vroeger was de NKC verkiezing voor de Kampeerauto van het jaar een echte publieksverkiezing. Het publiek kon dan op nagenoeg iedere camper stemmen. Om de kwaliteit van de verkiezing te verbeteren, besloot de NKC om dat toch iets te veranderen. Sinds enige tijd stelt een aantal vakjournalisten een voorselectie samen. Die selectie wordt gemaakt uit het aanbod van het actuele modeljaar. Daaruit selecteert men voor iedere categorie drie campers. Nadat die voorselectie is gemaakt, is het aan het publiek om te stemmen en de uiteindelijke winnaars te bepalen.

Kampeerauto van het jaar 2021

Dit jaar ging de winst in de categorie ‘buscampers’ naar de Malibu Van ‘first class – two rooms’ buscamper. In de categorie ‘halfintegraal campers’ sleepte de dit seizoen vernieuwde Adria Matrix Plus 670 DL de winst in de wacht. In de categorie ‘integraalcampers’ werd de innovatieve iSmove van Niesmann+Bischoff de (niet bepaald onverwachte) winnaar.

Lastig jaar voor de jury

De coronapandemie maakte het dit jaar voor de vakjury extra lastig om ene goede vorselectie te kunnen maken. Er waren minder beurzen, geen fysieke persdagen, enzovoorts. De juryleden hebben zich dankzij online research, online persconferenties en bezoeken aan de fabrikanten in binnen- en buitenland toch nog behoorlijk goed kunnen oriënteren. Na het samenstellen van de voorselectie konden alle camperliefhebbers op hun favoriete model gaan stemmen. Ook dat kon dit jaar uitsluitend online, via de website van de NKC. Gelukkig is dat door duizenden camperaars gedaan zodat er wel degelijk sprake is van een representatieve uitslag.

Winnaars bekendgemaakt via video

Oorspronkelijk zou de prijsuitreiking op de Caravana in Leeuwarden plaatsvinden. Die kampeerbeurs is dit jaar vanwege corona geannuleerd. Daarom heeft de NKC een andere manier moeten bedenken om de winnaars bekend te maken. Dat gebeurde dit jaar door middel van een video die werd gepresenteerd door cabaretier en camperaar Klaas van der Eerden.

Hieronder het juryrapport van de NKC:

Malibu Van first class – two rooms buscamper

Malibu Van first class – two rooms buscamperDe winnaar in de categorie buscamper valt op vanwege de mogelijkheid om het woongedeelte volledig van de slaap- en badkamer af te kunnen sluiten. De Malibu Van first class – two rooms is de eerste buscamper waarbij dit concept is toegepast. Door de koelkast voorin bij de schuifdeur te plaatsen, kun je deze ook van buiten de camper openen. Nog een fijne bijkomstigheid: het twinbed is maar liefst 203 centimeter lang. Bijzonder voor in een buscamper.

Adria Matrix Plus 670 DL halfintegraal camper

Adria Matrix Plus 670 DL halfintegraal camperDe halfintegraal camper met de meeste stemmen heeft dit jaar een succesvolle make-over gekregen. In de Adria Matrix Plus 670 DL zijn grote veranderingen doorgevoerd als het gaat om woonstijl, comfort, praktisch gebruik en technologie. Wat dit laatste betreft is er bijvoorbeeld Adria MACH, een optionele applicatie waarmee licht, verwarming en koeling aangestuurd kunnen worden. Verder is er met een hefbed en twee bedden achterin slaapruimte voor vier personen zonder dat dit ten koste gaat van de woonruimte.

Niesmann+Bischoff iSmove integraal camper

Niesmann+Bischoff iSmove integraal camperDe winnende integraalcamper is in alle opzichten opmerkelijk. Met veel nieuwe ideeën, vooral in het interieur, heeft de bouwer een volledig geïntegreerde camper gebouwd met aanzienlijk meer ruimte en een hoger laadvermogen dan ooit in deze klasse is vertoond. Hoewel de iSmove van Niesmann+Bischoff op basis van zijn lengte van minder dan zeven meter nog net tot de compacte klasse behoort, kunnen de passagiers genieten van een veelvoud aan bijzonderheden die je normaal alleen aantreft in veel zwaardere campers.