Het concept achter de Knaus Tourer CUV wordt een absolute game-changer

Knaus Tourer CUV

Het concept achter de Knaus Tourer CUV wordt een absolute game-changer

Het klinkt zo eenvoudig: een camper met een hefdak over nagenoeg de gehele oppervlakte. En dan geen buscamper, maar een heel compacte halfintegraal camper, die dankzij dat grote hefdak evengoed behoorlijk wat ruimte biedt.

Toch is het iets wat we dusver nog niet hebben gezien, totdat Knaus een studie van de Tourer CUV presenteerde. Net als de introductie van een hefbed boven de zitgroep – een uitvinding van Bürstner – zal het concept achter de Knaus Tourer CUV ongetwijfeld ook een revolutie in de camperwereld veroorzaken. Het concept biedt immers heel veel nieuwe mogelijkheden.

De Knaus Tourer CUV biedt vier slaapplaatsen en een complete badkamer, ondanks zijn compacte formaat. Hij heeft ook een grote garage onder het hooggeplaatste dwarsbed aan de achterkant. Opmerkelijk is ook de keuze van het basisvoertuig: de Volkswagen T6.1, een compacte bestelwagen die eigenlijk alleen voor camperbusjes wordt gebruikt.

Nieuwe mogelijkheden met de Knaus Tourer CUV

Wie de Knaus Tourer CUV van buiten ziet, ziet meteen dat dit niet zomaar een camper is. Het lage, vlakke dak heeft een beduidend andere vorm dan we van buscampers en (half)integraal campers kennen. Eenmaal omhoog geklapt vergroot het de ruimte in de camper over de gehele oppervlakte.

Een unicum, waarbij ontwerpers minder gebonden zijn door de beperkingen van de ruimte. Aan de hand daarvan zijn immers de huidige indelingen ontworpen. Het gedurfde concept van de Knaus Tourer CUV verandert die ruimtelijke beperkingen en dus ook de regels van het spel.

Met zijn unieke combinatie van een compact formaat, met relatief veel ruimte, comfort en functionaliteit, zet de Tourer CUV een nieuwe norm voor wat mogelijk is in een compacte camper. De Knaus Tourer CUV is compact genoeg om gemakkelijk door stedelijke gebieden te manoeuvreren, terwijl hij de ruimte en het comfort van een compacte halfintegraal camper biedt. Dit maakt hem een interessant alternatief voor zowel weekenduitstapjes als langere reizen. Bovendien heeft de camper dankzij de geringere luchtweerstand ook een lager brandstofverbruik, waarmee de Tourer CUV ook een (bescheiden) stap is in de richting van duurzamer reizen.

Eerst een concept, binnenkort realiteit

De Knaus Tourer CUV maakt waarschijnlijk zijn langverwachte debuut op de Caravan Salon 2023 in Düsseldorf, een van de meest prestigieuze beurzen in de camperindustrie. Vorig jaar was al een studie te zien, dit jaar mogen we verwachten dat Knaus een prototype of zelfs een preproductie-exemplaar van dit innovatieve voertuig aan het publiek laat zien. Het Duitse concern heeft namelijk aangekondigd dat de Tourer CUV daadwerkelijk in productie zal worden genomen. We zijn benieuwd hoe de bijzondere ‘bovenkastjes’ in de praktijk zullen werken.