Definitief einde voor iconische Volkswagen T2

Kombi 3SÃO PAULO – Eén van de meest iconische campers ooit gebouwd, de Volkswagen Transporter Type 2, rolt eind december voor het laatst van de band. Na 56 jaar komt daarmee definitief een einde aan de productie, die in meerdere landen plaatsvond.

De laatste tijd vond de fabricage plaats in Brazilië. Jaarlijks werden er nog ruim 30.000 exemplaren in elkaar gezet. Nieuwe wetten ten aanzien van veiligheid en milieu in het Zuid-Amerikaanse land, doen het Volkswagenbusje nu de das om.

Het busje had een trouwe schare fans, vooral vanwege de betrouwbaarheid en onderhoudsvriendelijkheid. In de jaren ’60 zorgden de veelzijdigheid en betaalbaarheid ervoor dat het busje massaal werd omarmd door hippies. Ze bouwden het busje om tot camper. De opkomst van surfen zorgde voor een grote populariteit onder deze watersporters in het decennium erna. Het imago van hippie- en surferscamper is altijd blijven kleven aan de Volkswagen T2.

Braziliaanse wet

AchterkantHet iconische busje moet volgens de Braziliaanse wet vanaf volgend jaar worden uitgerust met ABS en airbags. Dit blijkt onmogelijk toe te passen bij de productie van de VW-bus en Volkswagen is niet van plan de fabricage aan te passen. Hoewel de wetten niet zullen gaan gelden in andere Zuid-Amerikaanse landen, is het niet rendabel de productie over te brengen naar die landen. Die automarkten zijn veel kleiner dan de Braziliaanse.

In Europa en Amerika wordt de bus tegenwoordig vooral wordt gebruikt als recreatievoertuig. In Brazilië is de inzet veelzijdiger. Zo gebruiken bijvoorbeeld postbezorgers en het leger de T2. Zelfs begrafenisondernemers zetten hem in als geïmproviseerde lijkwagen. Ze dienen ook als schoolbussen en opereren als taxi.

Last edition

Last EditionVolkswagen zelf en de fans nemen afscheid van een icoon. Met het schrappen van de productie van de T2 neemt de autofabrikant ook afscheid van het laatste model dat het produceerde met een motor achterin. De klassieker wordt in stijl vaarwel gezegd: van het in nostalgisch wit en lichtblauw gespoten afscheidsmodel zullen er maar 600 gemaakt worden. Ze kosten rond de €28.000 en zijn allen voorzien van een oplagenummer op het dashboard. Volkswagen do Brasil heeft dit model de naam ‘Kombi Last Edition’ meegegeven.