Deelplatform Camptoo failliet verklaard

Deelplatform Camptoo failliet verklaard

Deelplatform Camptoo failliet verklaard

Helaas, het veelbelovende deelplatform Camptoo is failliet verklaard. Begin vorig week bereikte ons al het nieuws dat het huur- en verhuurplatform financiële problemen had en surseance van betaling had aangevraagd.

Eind vorige week bleek dat de Camptoo Groep door de Rechtbank in Den Haag failliet is verklaar. Dat is uiteraard heel vervelend voor de mensen die bij Camptoo werken, maar kan ook vervelende gevolgen hebben voor de mensen die via Camptoo een camper huurden of verhuurden. Want Camptoo was niet alleen een advertentie- en reserveringsplatform, het bedrijf zorgde ook voor de verzekering en de afhandeling van de huursom en borgsom.

Huursom, borgsom, verzekering?

En daar zijn nu dus problemen mee te verwachten. Duidelijk is al dat er talloze huurders zijn die nog wachten op de terugbetaling van de betaalde borg. En er zullen ongetwijfeld ook camperverhuurders zijn die op een afdracht van de huursom zitten te wachten. Maar er is nog een belangrijk aandachtspunt: de verzekering van Camptoo geeft géén dekking op huurovereenkomsten die na donderdag 27 oktober 22:00 u zijn afgesloten. Nu het faillissement van Camptoo is uitgesproken, kan het bedrijf zijn activiteiten ook niet meer uitvoeren.

Problemen al sinds de zomer

Als we van de meldingen op social media uitgaan, dan lijkt het erop dat Camptoo al sinds het eind van de zomer in de problemen zit. Want sinds die periode zien we hier en daar de nodige meldingen van mensen die op de terugbetaling van hun borg zitten te wachten. Camptoo zelf gaf aan dat het bedrijf een goed 2021 heeft gedraaid. Daaruit zou je kunnen impliceren dat het nu minder goed zou draaien. Dat is iets wat hier en daar ook wordt gemeld, al is het waarheidsgehalte daarvan niet duidelijk. In ieder geval geeft het bedrijf ook aan dat het recent met drie forse tegenslagen te kampen had. De NKC schrijft dat Camptoo aan een klant vertelde dat er sprake van zou zijn dat Camptoo ‘getarget’ zou zijn door een frauduleuze partij, en dat op die manier geld is verduisterd.

De curator zal uiteraard onderzocht in hoeverre er mogelijkheden zijn voor een doorstart van het bedrijf zijn. De NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) zegt er bij de curator op aan te dringen om alles in het werk te stellen om de talloze gedupeerde camperaars zoveel mogelijk tegemoet te komen. Wat moeten de betrokken camperaars doen? Onderstaand noemen we een paar mogelijke situaties.

Onderweg met een camper/caravan die via Camptoo is gehuurd

Volgens de curator kun je in dit geval het beste contact met de verhuurder opnemen. En uiteraard wordt de verhuurder aangeraden om contact op te zoeken met de huurder. Het is namelijk zo dat Camptoo de huursom niet meer aan de verhuurder kan afdragen. En Camptoo kan ook de borgsom niet aan de huurder terugstorten. Overigens is de verhuurder verplicht om de huur gewoon door te laten als bij huurders aan hun verplichtingen hebben voldaan.

Camper/caravan via Camptoo gehuurd maar nog niet onderweg?

Als je een recreatievoertuig via Camptoo hebt gehuurd óf verhuurd maar waarvan de huurperiode nog niet is begonnen, kun je volgens de curator het beste afzien van de overeenkomst. Dit omdat Camptoo de financiële afhandeling (huursom, borgsom) niet meer kan regelen en omdat het voertuig dan ook niet is verzekerd.

Wacht op terugbetaling borg of afdracht huursom

Wie nog geld tegoed heeft van Camptoo, kan proberen dat terug te krijgen door zich als schuldeiser te melden bij de curator. Dat is mr. Stephanie de Wit van GMW advocaten. De belanghebbenden moeten hun vordering(en) daar indienen. Uiteraard is het op dit moment nog volstrekt onduidelijk of er überhaupt een uitkering aan de schuldeisers kan plaatsvinden.

Op de website van Camptoo is een speciale pagina te vinden met meer informatie over het faillissement van Camptoo.