Zweden

Naar ZwedenZweden, het grootste land van het Scandinavisch schiereiland, grenst in het westen en noorden aan Noorwegen, in het noordoosten grenst het aan Finland.
De ongeveer 2700 kilometer lange kustlijn begint in het noorden bij de Finse grens en loopt via de Botnische Golf, Oostzee, Sont en het Kattegat door tot aan het Skagerrak bij Noorwegen.

Zweden bestaat voor het grootste deel uit bos, afgewisseld met ontelbare meren. Het noorden van Zweden is wat bergachtiger. Door zijn grootte, de enorme ruimte, de prachtige ongerepte natuur en de gastvrije bevolking is Zweden, net als de andere Scandinavische landen, een aantrekkelijk bestemming voor camperaars.

In Zweden geldt het Allemansrecht.

Links

Hieronder een overzicht van de hoofdpagina’s, met korte beschrijving. Sommige pagina’s hebben nog sub-pagina’s, die zie je terug in de navigatiestructuur aan de rechterkant.
De (logische) volgorde van de pagina’s is vanuit het zuiden naar noord-Zweden.

Overnachten

Overnachten in ZwedenVrij overnachten is in Zweden vrijwel overal toegestaan. Soms op erg mooie plekjes, met kampvuurplaats én hout! Toch wat tips, aanbevelingen en ‘campingkort’-informatie.

Zuidwest Zweden

Aanreismogelijkheden door DenemarkenMet kort de aanreismogelijkheden door Denemarken. Daarnaast alle camperplekken langs de kust: van de Zweedse zuidpunt tot aan de Noorse grens.

Zuid Zweden

YstadIn het zuiden van Zweden ligt Ystad, bekend van de Zweedse politieserie Kurt Wallender. Het staat nog op ons verlanglijstje…

De E45 naar het noorden

De E45 naar het noordenDe E45 van Göteborg naar het noorden is met 1690km de langste weg van Zweden. Deze Zweedse “Route 66” is, via Kiruna in noord-Zweden, een snelle verbinding naar het Noorse Narvik en de Lofoten.

De RV70 van Mora naar Särna

De RV70 van Mora naar SärnaDe RV70 gaat naar het noordwesten, langs plaatsen als Alvdalen, Sarna en Idre. Je kunt doorrijden naar Roros (Noorwegen) of afbuigen naar het noorden, over de Flatruet: de hoogstgelegen autoweg van Zweden.

De Wildernisroute

De WildernisrouteDe Zweedse ‘Wildernisroute’, verrassend mooi en de moeite waard! Bij Stromsund de E45 af, richting Gaddede. Een deel van de route is alleen open tussen 6 juni en 15 oktober. Kom je eerder informeer dan bij de Toeristeninfo in Stromsund.

Van Kiruna naar de Lofoten

Van Kiruna naar de LofotenHet vervolg op de E45: afbuigen naar het westen, door het Abisko National Parc.

De route naar de Lofoten of naar de Noordkaap!