Oslo

Toen we voor de derde keer in Noorwegen waren hebben we ook een (kort) bezoek aan de hoofdstad gebracht. We hebben nog maar weinig gezien, maar het was wel de moeite waard! We komen zeker nog eens terug in Oslo.

Links:

De Noorse hoofdstad geldt als een van de duurste steden ter wereld. Dat merk je onder anderen aan het parkeren.

Parkeren (centrum)

Het centrum van OsloOslo heeft veel parkeergarages waar we met de camper niet in kunnen. Midden in het centrum is echter ook een wat lastig te vinden grote open parkeerplaats waar je de camper wél kunt achterlaten.

Niet goedkoop: Nok 280 (€ 35) voor 24 uur, of Nok 40 (€ 5) per uur. Wij wilden dezelfde middag Oslo nog weer uit, we hebben er daarom drie uur gestaan.

De enige manier om er te komen is navigeren naar

GPS   N 59°54.712 en E 010°43.830,

een klein doodlopend straatje met de naam Enga. Dit straatje heeft twee doorgangen naar de parkeerplaats. Enga is een zijstraatje van de Munkedamsveien.

Probleem is dat er verschillende wegen over- en onder elkaar doorlopen. De vierbaans E18 bijvoorbeeld loopt er ook nog eens in een tunnel onder de grond door! Hiervan raakte onze TomTom toch lichtelijk in de war…

Rondlopen in OsloJe kunt dus eigenlijk je camper goedkoper achterlaten in de Marina, van waaruit je in acht minuten naar het centrum fietst (volgens de website van de Marina). Dat moet ook makkelijk te lopen zijn, of anders het openbaar vervoer nemen.

Vanaf de parkeerplaats loop je zo naar de Bryggen, het splinternieuwe winkelcentrum van Oslo, langs de waterkant. Een voormalig fabrieksterrein, nu een bruisend centrum!

Witte fietsen

Witte fietsenOslo kent een soort witte fietsen project: met een kaart kun je overal in de stad een fiets pakken en op een andere plaats weer achterlaten.

We hebben het niet precies uitgezocht, maar je vindt meer informatie (in het Engels) op de website www.bysykler.no.

Overnachten: Sjølyst Marina Bobil Parkering

In Oslo is een grote jachthaven met enorme geasfalteerde parkeervlakken, waar men in de winter de schepen op het droge parkeert. In de zomer blijken deze prima te functioneren als camperplek. Wij hebben er plezierig gestaan.

Sjølyst Marina Bobil Parkering

Er is een gebouwtje met (één) douche en toiletten, je kunt er water tanken en toilet en afvalwatertanks legen. Er is iets wat lijkt op een café met winkeltje op het terrein.
De prijs; Nok 150 voor 24 uur, inclusief electriciteit. De aankomsttijd staat op het kaartje uit de automaat dat je achter de voorruit moet leggen. Betalen met munten of creditcard!

Volg de bordjes “Sjølyst Marina”. Doe rustig aan, let goed op: voor je het weet ben je op de oprit van de snelweg in plaats van bij de ingang van de Marina! Onderstaande GPS-coördinaten zijn exact van de ingang van de Marina.

Website: www.bobilparkering.no
GPS : N 59°55.223 E 010°40.530