Nieuwsrubrieken

39 Domaine Désiré Petit & Fils

< Ga terug naar Voorbeelden

Door: Wietse Smit en Anja Hofmeester

Plaats: Pupillin
Departement: 39 (Jura)
Website: n.v.t.

Wanneer je vanuit Arbois de Route du Vin volgt kom je vanzelf in het dorpje Pupillin. Aan het eind van het dorp, aan de rechterkant, vind je de Cave van Désiré Petit.

Cave van Désiré PetitDe parkeerplaats bevindt zich aan de zijkant van de cave, daar zijn ruime plekken voor een aantal campers. Je staat er rustig met uitzicht op de Belvedère. In de cave kun je wijnen van de Jura proeven en kopen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Wij deden dat wel.

Cave van Désiré Petit

Wijnen van de Jura

De Jura staat nauwelijks bekend om zijn wijnen. Het wijnbouwgebied is ook niet echt groot, zo’n 1500 hectare. Er wordt witte wijn gemaakt van de chardonnay en de savagnin, een druif die alleen in de Jura verbouwd wordt. De van de savagnin gemaakte witte wijn heeft een heel aparte smaak, zelf maar proeven of je er van houdt.

Vin de Paille streekEveneens van de savagnin wordt de Vin Jaune, gele wijn, gemaakt. Dit is een naar sherry smakende wijn die zes jaar en drie maanden op eikenhouten vaten gerijpt wordt. Van één liter is dan nog maar 62 cl. over, vandaar dat deze wijn in flessen van 62 cl. verkocht wordt.

Ook de Vin de Paille, strowijn, wordt van de savagnin gemaakt. De druiven worden laat geoogst en gedurende twee tot drie maanden gedroogd op een strobed. Na een langzame gisting verkrijgt men een naar rozijnen smakende wijn met een alcoholgehalte van 14,5 tot 17%. Deze bijzondere wijnen, Vin de Jaune en Vin de Paille zijn niet echt goedkoop.

Rode en rosé wijnen worden gemaakt van de druivensoorten poulsard, troussard en pinot noir. De poulsard en de troussard worden alleen in de Jura verbouwd en leveren kruidige wijnen op. De appellations komen van Arbois, waar Pupillin ook onder valt, Château Chalon en l’Etoile.

Verder wordt er in de Jura de mousserende Crémant du Jura geproduceerd en de Macvin de Jura. Deze laatste doet denken aan de Pineau des Charentes. De Macvin is een likeurwijn, ontstaan door menging van druivensap van de savagnindruif met een oude Marc du Jura, de “cognac” van deze streek. Het ontstane mengsel wordt nog 18 maanden op eikenhouten vaten gerijpt en heeft dan een alcoholgehalte van 16 tot 20%. Men drinkt de Macvin koel.

Alle genoemde wijnen zijn in de cave van Désiré Petit te proeven en te koop. Wij werden in de cave heel vriendelijk geholpen door een meisje dat redelijk Engels sprak.

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
Plaats advertentie