Drôme

De Drôme, vooral de zuidelijke Drôme-Provençale, is onze favoriete bestemming in Frankrijk. Het departement de Drôme is vernoemd naar de 110 km lange rivier de Drôme, een zijrivier van de Rhône.

De Drôme, in het zuid-oosten van Frankrijk, ligt tussen de Jura in het noorden en de Provence in het zuiden. Het behoort tot de regio Rhône-Alpes.

Een toeristisch aantrekkelijk gebied (zie kaart) met veel natuur en cultuur, beroemd om zijn wijn, olijven, kazen, truffels, lavendel, pesto, zeep etc.

Links

Camperplaatsen

De camperplaatsen en enkele kleine (voordelige) campings, sommige mét zwembad, vind je verdeeld over 2 pagina’s:

  • de Noordelijke Drôme: het berggebied de Vercors en de Vallei van de Drôme
  • de Zuidelijke Drôme: het gebied ten zuiden van de Vallei van de Drôme, wat grenst aan de Provence.

De Vercors

VercorsSamen met het gebied rond Valence vormt de Vercors het noordelijk deel van de Drôme.
De Vercors, 1000-2300 meter, bestaat uit een berggebied met plateaus en relatief weinig toegangswegen. Het plateau van Vassieux-en-Vercors is met een lengte van 16 kilometer en een breedte van 6 kilometer het grootst.

De cols zijn mooi en goed te rijden met de camper.

Saint-Nazaire-en-Royans

Saint-Nazaire, tussen Valence en Grenoble aan de noordkant van de Vercors, is aardig gelegen aan de Isère en een zijrivier.

Saint-Nazaire is bekend geworden door het aquaduct (foto) dat hoog over het stadje loopt, en de prehistorische grotten. Beide zijn te bezoeken.
Saint-Nazaire-en-RoyansWie over het aquaduct wil wandelen kan met een lift naar boven. Ook is het mogelijk een boottochtje te maken op de Isère.

Meer info: www.saint-nazaire-en-royans.com

Pont-en-Royans

We hebben het (helaas) niet bezocht, maar als je de foto’s ziet is het een prachtig plaatsje. En op de website staan vele bezienswaardigheden.

Vassieux-en-Vercors

Vassieux, gelegen op ca. 1000m op het grote Plateau de Vassiuex-en-Vercors, is een aardig dorpje met een camperplaats, een erebegraafplaats van het Franse verzet en een verzetsmuseum.

Ook interessant is het Prehistorisch museum.

De Drôme-Vallei

Drôme-valleiHet dal van de Drôme loopt van oost naar west, waar de Drôme uitstroomt in de Rhone. Een dal met een bijzondere sfeer en een eigen wijnsoort, de Clairette de Die, genoemd naar Die, de belangrijkste plaats in het dal.

Andere plaatsen zijn Crest in het westen, een behoorlijk stadje met camperplaats. Iets dieper het dal in ligt Saillans, een aardig dorpje waar we tussen de middag heerlijk gegeten hebben op een pleintje onder de pijnbomen.

Die is de hoofdplaats, met een middeleeuws centrum vol kleine straatjes voor auto’s tot 2m breed… Buiten het centrum parkeren dus!
In Die is ook een (soms modderige) camperplek met sanizuil.

Luc-en-Diois ligt verder naar het oosten. Voorbij Luc een mooi natuurverschijnsel: le Claps. Hier is in 1442 een deel van de berg afgebroken en beneden, in het dal en de rivier terechtgekomen. Enorme rotsblokken, waar je met de camper tussendoor rijdt. Er is ook een stuw, met daarachter een klein meertje waar ’s zomers gezwommen kan worden.

Vlakbij is een boerencampinkje.

De Drôme-Provencale

De Drôme-ProvencaleVerlaat je het dal van de Drôme door de bergen naar het zuiden, dan kom je over smalle wegen met weinig verkeer. Niet steil, met de camper goed te doen.

Kenmerkend zijn hier de afwisselende lagen kalk- en zandsteen (licht van kleur) en fijne, donkergekleurde leisteen. Voorbij deze bergen lonkt de Drôme-Provencale, het grensgebied van Drôme en Provence.

Rémuzat

Het dorpje Rémuzat dankt zijn bekendheid voor een groot deel aan de grote kolonie gieren die er huist. Vautours in het Frans. Er is zelfs een heel aardig bezoekerscentrum, het Maison des Vautours (op maandag gesloten). Verder is er een kleine supermarkt met tankstation en een bakker.

Restaurants Rezumat Bij beide restaurantjes op het dorpsplein kun je goed eten.
Je kunt er aan het dorpsplein overnachten, of aan de andere kant van de rivier (rustiger), maar er is ook een goede en goedkope Camping Municipal op loopafstand.

Nyons

Middeleeuws stadje met een grote, uitgebreide weekmarkt op donderdagochtend.

In de zomer zó druk bezocht dat het aanbeveling verdient vast op woensdagmiddag (op tijd!) een plekje op de camperplaats te zoeken. Op donderdagochtend staat er van alle kanten files voor het stadje en lukt het vrijwel niet meer om te parkeren.

Het centrum kent een binnenplein en een oude winkelstraat. De straatjes lopen wat omhoog. Aan de hoge kant van het stadje is de middeleeuwse boogbrug, waarover men vroeger Nyons binnenkwam. Mooi uitzicht! Er zijn aardig wat restaurantjes, die goede zaken doen. Bij een aantal ervan verdient het aanbeveling te reserveren.

In de zomer (juli-september) wordt er ook Lavendel gedestilleerd, een proces wat je van dichtbij kunt meemaken. De destilleerderij herken je al vanuit de verte aan de rokende schoorsteen!

De zuidrand (Provence)

Onderstaande plaatsen horen eigenlijk niet meer bij de Drôme, maar liggen net over de grens, in de Provence. Omdat je er bij een bezoek aan de Drôme makkelijk verzeild raakt, besteden we er hier toch aandacht aan.

Vaison-la-Romaine ligt binnen de Drôme in de “Enclave des Papes”, een stukje Drôme dat bij de Vaucluse (Provence) hoort. Een bestuurlijk overblijfsel uit de 14e eeuw!

Vaison-la-Romaine

Beroemd stadje vanwege Romeinse ruïnes en de grote weekmarkt op dinsdagochtend. Ook hier op tijd een plekje zoeken op de camperplaats!

In het centrum van Vaison zijn, na jarenlange opgravingen, twee grote gedeelten ingericht als een Romeins openluchtmuseum, compleet met Romeins theater. Als je bij een bezoek aan Vaison-la-Romaine op de camperplaats overnacht, kun je van daaruit lopend het stadje in. Op de parkeerplaatsen in het centrum zijn campers verboden!
Web: Vaison-la-Romainwikipedia, Guideweb, Holiday-tips.

Tip
Vaison-la-Romaine heeft een prijzen winnend kaaswinkeltje, Lou Canestou, met een onvoorstelbaar grote keus. Voor de echte liefhebber van Franse kaas een paradijsje! Lou Canestou vind je in het centrum, aan de Rue Raspail.

Sault

SaultLeuk Provencaals plaatsje, mooi gelegen op de rand van een dal. Aardige winkeltjes met ruime parkeergelegenheid én een eigen camperplaats.
Strategisch gelegen: van hieruit gaan er wegen naar de Baronnies (Drôme), de Mont-Ventoux, naar Carpentras en naar het zuiden (Apt).
Web: Sault.com, Telenet.be, Provence.web.

Mont-Ventoux

De beroemde Mont Ventoux is een bezoekje waard. De weg naar boven is breed met slechts een enkele haarspeldbocht. Stijgingspercentages max. 10-12%.

Mont-VentouxExtra foto.
Websites: wikipedia, dekaleberg.nl, mont-ventoux.nl.