Nieuwsrubrieken

Hunsrück

< Ga terug naar Duitsland

De Hunsrück is een middelgebergte aan de oostkant (de ‘andere’ kant) van de Moezel. De hoogste toppen zijn rond de 800m.
De bekendste plaats is Idar-Oberstein (ca. 420km vanaf Utrecht) met een kleine 30.000 inwoners. Je vindt het op minder dan 40km van de Moezel.

Idar-Oberstein: de edelsteen-metropool

De Hunsrück kende een periode met actief vulkanisme. Edelstenen vormden zich rondom luchtbellen in de lava: agaat, amethist, jaspis en bergkristal. Tot midden vorige eeuw werden hier edelstenen commercieel gewonnen en geslepen, met name in het gebied rondom Idar-Oberstein. De vele historische slijperijen, veelal aangedreven door waterkracht, herinneren hieraan.

Op de Hunsrück vind je naast edelsteenbeurzen ook edelsteen(week)markten, vaak bij een groeve waar je ook zélf mineralen en edelstenen kunt zoeken. In het fraai gelegen Idar-Oberstein is een bezoek aan het Duitse Edelsteenmuseum de moeite waard. Daarnaast vind je er nog het Duitse Mineralenmuseum.

De omgeving

Twee bekende toeristische routes op de Hunsrück zijn de Hunsrückhohenstrasse en de Deutsche Edelsteinstrasse. Deze laatste is een 48km lange route langs alle edelsteen-plaatsen, groeven en meer dan 60 slijperijen.

Links

Hünsrück

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel