Harz

Wandelen in de HarzWe zijn inmiddels verschillende keren met de kampeerauto een weekje naar de Harz geweest. De Harz is mooi/leuk/ruig/interessant en niet ver weg (420 km van Utrecht naar Goslar).

Het gebergte is met ruim 1100 meter een stuk hoger dan Eifel of Ardennen en er is veel te beleven.

Er zijn (minstens vijftien) uitstekende plekken om met de kampeerauto te overnachten. En als het tijd wordt om te douchen zijn er fantastische subtropische zwembaden!

Verder wemelt het hier van de middeleeuwse stadjes, je vindt hier de mooiste vakwerkhuizen van Duitsland, kortom, wij zijn enthousiast!

GoslarDwars door de Harz loopt de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland. Aan de oostkant schilderachtige vakwerkstadjes, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Ook aan de oostkant de Brocken, met 1182 meter de hoogste top van de Harz. En de smalspoorbaan met zijn stoomtreinen.

Aan de westkant veel oude mijnbouwstadjes, en het wat mondainere Goslar, met zijn vakwerkbinnenstad goed voor plaatsing op de Unesco-lijst van Werelderfgoed!

Links

HarzS   Wil zeggen: met voorzieningen om water te tanken en afvalwatertank en chemisch toilet te legen (zgn. ‘sanizuilen’).
S + E  Idem, ook met stroomvoorziening.

De volgorde van onderstaande camperplekken in de Harz is -op de kaart gezien- van linksboven (noordwest) naar rechtsonder (zuidoost).

Bad Gandersheim

Bad Gandersheim S + E Bad Gandersheim beschikt over een rustig gelegen camperplaats voor dertig campers op apart terrein, direct bij het oude centrum!

Prijs € 7,00 per nacht, incl. verzorging en toeristenbelasting voor twee personen. Stroom mogelijk voor acht campers. Winkels en horeca kort bij. Stevige ondergrond en verlicht.

Goslar

GoslarEen van de grotere plaatsen is Goslar. Vertrek je pas in de namiddag, en kom je dus in het donker aan, dan is dit een geschikte plaats om te beginnen.

Aan de rand van het oude centrum vind je maar liefst drie parkeerplaatsen voor kampeerauto’s!

In Goslar zijn veel oude straatjes, maar ook veel winkels. Je kunt er veel tijd doorbrengen.
Alle drie de camperplaatsen vind je aan de ringweg die om het oude centrum loopt:

Parkeerplaats ‘Füllekuhle’ in de Astfelder Strasse.

Volg je de ringweg, dan kom je vanzelf een bord “Bahnhof” tegen. Sla hier af, daarna de eerste straat rechts. Hier is de parkeerplaats waar wij al verschillende keren hebben overnacht (foto boven).

Grossparkplatz Osterfeld

Goslar, stellplatzAan de B241 richting Clausthal-Zellerfeld. Ook aan de ringweg, een grote, kale parkeervlakte, links van een benzinestation.

Parkplatz Hildesheimer Strasse

S  Achter het Aral-Tankstation, alweer aan de ringweg. Hier kun je ook water tanken/lozen.

Altenau

S  De parkeerplaats naast restaurant “Alte Bahnhof”. De kosten zijn plm. € 6,- per persoon/per nacht inclusief toeristenbelasting. Niet na 22.00 uur aankomen i.v.m. omwonenden. Er is een sani-zuil.

Schulenberg

Schulenberg  S  Tip van Joop Cley:

“Eén plaatsje beviel ons uitstekend: Schulenberg, enige kilometers ten noorden van Altenau.”

Er is ruimte voor ca. tien campers. Prijs € 5,00 per nacht plus € 1,10 p.p. Er is (voor de helft van de campers) electrisch en er is nu een sanizuil. Het uitzicht over de Okerstausee is prachtig!

Buntenbock

Ruimte voor 3 à 4 auto’s op de parkeerplaats van hotel-restaurant “Altes Schützenhaus”. Gelegen Am Brink 11. Het overnachten is gratis.

Osterode

Camping Oeulenburg

Buiten het terrein zijn enkele camperplaatsen zijn aangelegd. Verdere informatie ontbreekt.

Camping Am Sösestausee

Ook hier zijn buiten het terrein enkele camperplaatsen zijn aangelegd. Verdere informatie ontbreekt.

Hattorf

Camping “Oderbrücke”, waar buiten het terrein enkele camperplaatsen zijn aangelegd. Verdere informatie ontbreekt.

Herzberg am Harz

Op de parkeerplaats aan de Sieberstrasse.
Bij het dorpshuis in het buurtschap Lonau.
In het nabijgelegen Scharzfeld, bij het dorpshuis.

St. Andreasberg

S  Dit wintersportplaatsje was voor het Duitse camperblad Pro-Mobil “Gemeinde des Monats” in jan. 1999. Een camperplaats met ruimte voor 20 auto’s, kosten €. 10,- per nacht. De prijs is inclusief electriciteit en toegang tot de douches en toiletten in het sousterrain van het nieuwe zwembad. Er is ook een sani-zuil.

In de wintermaanden de ideale plek, met ski- en langlauf-mogelijkheden in de direkte omgeving.

Volg de wegwijzers richting “Panoramabad”.

Bad Lauterberg

Overnachten toegestaan bij het zwembad.

Bad Sachsa

Stellplatz Bad Sachsa S + E In Bad Sachsa is een grote ‘stellplatz’ voor ongeveer 70 auto’s aan de rand van het stadje. Deze speciale parkeerplaats, de “Schützenplatz”, is het hele jaar toegankelijk behalve het derde weekend van juli wanneer daar het plaatselijke “Schützenfest” gevierd wordt.

De parkeerplaats ligt in het groen, kost €. 7,- per nacht waarvoor je ook toegang krijgt tot het verwarmde toiletgebouwtje. Verder is (voor een aantal auto’s) stroomaansluiting mogelijk voor €. 0,50 per KW/h. Er is vlakbij een sani-zuil. Een aanrader!

Bad Sachsa heeft ook een zwembad, categorie “Erlebnisbad”!

Zorge

S + E Camperplaats voor 100 kampeerauto’s. Kost ca. € 12,00 per dag, inclusief stroom. Je staat er voor de slagboom van camping “Im Waldwinkel”. De plek wordt aangegeven en is ook geschikt voor de winter. Op de camping kunnen gasflessen omgeruild worden.

Aanvulling van Paula Voortman: Voor de camping (dus niet op het terrein van de camping) kun je water lozen (gratis), water tanken (€ 1 voor 50 liter) en het chemisch toilet legen (gratis).

De prijs is per dag, dus je moet op tijd vertrekken – ondanks dat het verder de (openbare) parkeerplaats is van het naastgelegen zwembad!

Blankenburg

BlankenburgEen tip van Henry Soyer & Wilma Fontein: de parkeerplaats bij de prachtige burchtruïne Regenstein, ca. 3km. ten noorden van Blankenburg.

Een bezoek aan de burcht (toegangsprijs € 2,60) is heel erg de moeite waard. Bij het restaurant in de burcht (open tot 18.00 uur) hebben ze prachtige vruchtenwijnen (bosbes, braam, sleedoorn, kweepeer, vlierbes).

Het is geen officiële camperplek maar een ruime parkeerplaats aan het eind van de weg naar de burcht. Met een toiletgebouwtje (€ 0,50) en een leuke picknickplek.

Teufelsmaur

TeufelsmauerIn de nabijheid ligt de “Teufelsmauer“, een geologisch interessant fenomeen, de moeite waard voor een korte wandeling.

Vanaf de ‘muur’ heb je een wijds uitzicht over de omgeving. Er loopt een goed, makkelijk wandelpad overheen, met trappen en hekjes.

Quedlinburg

S  Van hieruit is ook Quedlinburg maar een paar kilometers. Gelijk als je het stadje binnenkomt is er een mooie camperplaats met voorzieningen; toiletten, stroom aansluitingen en sanizuil.
De ligging is schitterend en in 5 minuten loop je naar het centrum.

S  Een tweede, nieuwe camperplaats (voor campers van max. 6,5 meter) vind je op de busparking midden in het centrum. Kosten € 2,50 per 24 uur. Inmiddels moet ook hier een sanistation zijn geopend.

Quedlinburg, net buiten de Harz gelegen, is een must voor wie van middeleeuwse stadjes en vakwerk houdt!

Hieronder een paar plaatjes.

QuedlinburgQuedlinburg Quedlinburg

Harzgerode

Stellplatz HarzgerodeCamperplaats aan de B242 bij Harzgerode, gratis, voor maximaal tien auto’s.

Altenbrak

Stellplatz AltenbrakAltenbrak, een mooi plekje aan de weg van Hüttenrode naar Treseburg.

Kosten € 5,- per nacht.