Nieuwsrubrieken

De Romeinen

< Ga terug naar Eifel

In de Eifel struikel je bij wijze van spreken over de Romeinse overblijfselen. Je vindt er kalkovens (foto rechts), tempels, villa’s (te bezoeken bij Bad Neuenahr-Ahrweiler in het Ahrdal) én de Romeinse Waterleiding in de Noord-Eifel.

Met name de waterleiding betekende voor ons een speurtocht door de natuur waar we meerdere lange weekenden mee druk waren!

Links thema Romeinse Waterleiding

De Romeinse waterleiding naar Keulen

Als uitgangspunt nemen we Nettersheim, met mooi gelegen camperplaats én ‘sanizuil’.

De Romeinse waterleiding naar Keulen, bijna 100 km lang, werd aangelegd tijdens de 1e eeuw na Chr. onder keizer Hadrianus. De waterleiding liep vanuit de Noord-Eifel naar Keulen en was bedoeld om Keulen te voorzien van zuiver drinkwater. Om in Keulen aan te komen hadden de Romeinse bouwmeesters een gelijkmatig verval nodig. Daarom werd deze leiding zo aangelegd, dat als je in de Eifel een bal had neergelegd en een duwtje gegeven, de bal zou zijn doorgerold tot in Keulen.

Het is een geweldige prestatie geweest om de juiste route te bepalen. De Romeinen hadden immers niet de beschikking over luchtfoto’s, exacte kaarten en elektronische apparatuur zoals wij die nu hebben. Om dalen te overbruggen bouwden ze aquaducten. Bij Vussem kun je nog zien hoe zo’n aquaduct er uit zag. In de Noord-Eifel kom je deze waterleiding nog op talloze plaatsen tegen: er is een speciale ‘Römerkanal-Wanderweg’.

Een boekje of handleiding is daarbij onontbeerlijk. Het beginpunt ligt in de buurt van Nettersheim, waar ze in het bezoekerscentrum verschillende leuke boekjes over de Romeinse waterleiding verkopen (zie onderaan deze pagina).

Overzichtskaart

Klik op de kaart om te vergrotenHet kaartje rechts geeft een indruk van het tracé van de Romeinse waterleiding. Je kunt het kaartje vergroten door er op te klikken.

Het kaartje hoort bij het (zeer aan te bevelen) boekje “Der Römerkanal Wanderweg” (zie onderaan deze pagina). Daarbij inbegrepen is een mapje met zeven topografische kaartjes.

Enkele hoogtepunten

Tussen Nettersheim en Urft ligt het brongebied van de waterleiding, de Grüne Pütz. Hier zijn verschillende interessante delen te zien, ook stukken waterleiding. En het water stroomt nog!

Vanaf de camperplaats Nettersheim een wandeling van ca. drie kwartier. Kasteel Dalbenden

De volgende plek, zeer de moeite waard, vind je net achter Urft aan de weg naar Kall. Links ligt kasteel Dalbenden, parkeer de camper langs de weg en de muur van het kasteel. Steek dan de weg over naar het bos op de helling.

In dit hellingbos, vlak langs de weg, vind je onder meer geopende oude grafkelders van Kasteel Dalbenden. Spannend!

En, als je de paadjes langs de helling volgt, talloze open delen van de Romeinse waterleiding (foto hiernaast). Je hoeft er niet ver voor te lopen of hoog te klimmen: alles bevindt zich vlak langs de weg op een gebiedje van slechts een paar honderd meter. Je moet het alleen even weten…!

We vervolgen onze weg via Keldenich naar Kallmuth. Net buiten Kallmuth, aan de weg naar Vollem vind je onderstaand gebouwtje. Het is een mooi rustig plekje, ook voor een picnic. In het gebouwtje (zelf de TL-verlichting inschakelen) een complete Romeinse kelder met waterleiding in- en uitlaat. Hier werd water van een andere bron bij de waterleiding gevoegd. Vergeet niet bij vertrek het licht weer uit te doen!

Rustplaats bij Vollem
Aquaduct van VussumVan hieruit is het maar een klein stukje naar Vussem, waar het restant van een aquaduct te zien valt.

En wie lang genoeg doorgaat wordt misschien (ook) gegrepen door het waterleiding-virus… En komt achter een school in Keulen uit (foto). Of in de kelders van het Raadhuis.

Er is nog zoveel meer te zien en te ontdekken. Maar daarvoor moet je zelf op onderzoek uit!

Informatie

Vele interessante uitgaven zijn te koop in de winkel van het Naturzentrum in Nettersheim (vlakbij de camperplaats). We kunnen het van harte aanbevelen daar eens te gaan kijken!

De volgende boekjes en kaarten van de Romeinse Waterleiding zijn er te koop.

Boekjes en kaarten van de Romeinse Waterleiding Boekjes en kaarten van de Romeinse Waterleiding Boekjes en kaarten van de Romeinse Waterleiding

  • Het linkse boekje is een voordelige uitgave (ca. €. 5,00) maar geeft een wat summierder overzicht van de Romeinse waterleiding.
  • De middelste pocket is de meest uitgebreide, kosten ca. € 13,00. Het boek geeft een complete wandeltocht met veel (technische) gegevens van de Romeinse waterleiding, (kleuren)foto’s, (technische) tekeningen etc.
  • De rechtse uitgave hoort erbij: het is een mapje met 7 topografische kaartjes waarop het tracé van de waterleiding is ingetekend.

Reacties

Ludo uit België mailde (maart 2006):

“Vorig jaar vonden we op de Campersite de pagina over de Romeinse Waterleiding in de Eifel. We willen deze volledig te voet volgen. Tot nu toe hebben we het grootste gedeelte reeds helemaal onder onze voeten.

Het laatste stukje naar Keulen willen we deze lente nog doen. We overnachten telkens op een camperplaats en stappen dan een stuk van deze wandelroute heen en terug. We gebruiken het boekje en de stafkaarten die je op de site aanbevolen hebt.”

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie