Autobahnvignetten voor Oostenrijk en Zwitserland iets duurder

Autobahnvignetten voor Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland

Autobahnvignetten voor Oostenrijk en Zwitserland iets duurder

Om in de Alpenlanden Oostenrijk en Zwitserland op de snelwegen te mogen rijden, heb je eenzogenaamd Autobahnvignet nodig. Dat geldt ook voor Slovenië.

De prijzen van deze verplichte vignetten zijn het ene jaar wel iets duurder, en soms blijven de prijzen gelijk. Dat is ook dit jaar weer het geval.

Zo worden de Oostenrijkse vignetten iets duurder. De Zwitserse blijven eigenlijk gelijk in prijs maar worden vanwege de veranderde wisselkoers toch iets duurder. De prijzen van de Sloveense vignetten blijven gelijk aan die van dit jaar. Als je kiest voor een jaarvignet (in Zwitserland gaat dat ook niet anders) dan mag je dia al vanaf 1 december gebruiken en blijft hij tot en met eind januari geldig. Dat betekent dus 14 maanden halen en 12 maanden betalen.

Geen vignet nodig voor deel van Oostenrijkse snelwegen

Goed nieuws is dat de Oostenrijkse Nationale Raad heeft onlangs besloten dat op vier trajecten van de autosnelwegen geen tol zal worden geheven. Drie van die trajecten zijn (niet geheel toevallig) precies daar waar je vanuit Duitsland Oostenrijk binnenrijdt. Dat betekent dat vakantiegangers die in Oostenrijk verder niet op de snelwegen rijden, geen tolvignet nodig hebben. Deze vrijstellingen gelden al vanaf 15 december 2019, dus vlak voor het begin van het wintersportseizoen. De vrijstelling geldt op de volgende trajecten:

  • Inntalautobahn A12 (tussen de staatsgrens bij Kufstein en knooppunt Kufstein-Süd)
  • Westautobahn A1 (tussen de staatsgrens bij Walserberg en knooppunt Salzburg Nord)\
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (tussen de staatsgrens bij Hörbranz en knooppunt Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26 en de Mühlkreisautobahn A7 (omleidingsbrug tussen de afrit Hafenstraße en afrit Urfahr)

Oostenrijk

In Oostenrijk kun je kiezen voor vignetten voor 10 dagen, een maand en een jaar. De prijzen voor de Oostenrijkse vignetten gaan iets omhoog. Het jaarvignet voor 2020 kost 91,10 euro (1,90 euro meer), het vignet voor twee maanden kost 27,40 euro (+ 60 cent) en het vignet voor tien dagen gaat 9,40 euro (+ 20 cent) kosten. Ook de vignetten motorrijders worden iets duurder. Voor hen gaat jaarvignet 36,20 euro (+ 70 cent) kosten. Een vignet voor twee maanden kosten volgend jaar 13,70 euro (+ 30 cent) en het tiendaagse vignet 5,40 euro (+ 10 cent).

Zwitserland

In Zwitserland is er alleen een jaarvignet. Dit vignet kost nog steeds 40 frank. De koers van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro is helaas iets gestegen, daardoor kost een vignet nu 38 euro (+ 1,50 euro).

Slovenië

In Slovenië kun je kiezen voor vignetten voor 7 dagen, een maand en een jaar. De prijzen voor de vignetten in Slovenië blijven gelijk aan die van dit jaar. Hier kost een jaarvignet nog steeds 110 euro terwijl een vignet voor een maand 30 euro en een voor zeven dagen 15 euro kost.

Like dit artikel
Tweet dit artikel