Zero-emissiezones: wat betekenen die voor jou als camperbezitter?

Vanaf 1 januari 2025 worden in veertien Nederlandse gemeenten zero-emissiezones ingevoerd. In deze gebieden mogen alleen uitstootvrije voertuigen rijden. Een belangrijke stap in de verduurzaming van steden en het terugdringen van de CO₂-uitstoot, maar het roept ook vragen en weerstand op. Vooral voor ondernemers, want de zones gelden in eerste instantie alleen voor hen.

Maar wat betekent dit voor jou als camperaar? Kun je met je huidige camper nog de stad in, of moet je aanpassingen doen? En welke mogelijkheden zijn er als je camper niet voldoet aan de nieuwe eisen? De komst van zero-emissiezones kan van invloed zijn op jouw vrijheid om met je camper door Nederland te trekken. Voor sommige camperbezitters zal er weinig veranderen, terwijl anderen moeten nadenken over alternatieven, zoals een ontheffing aanvragen of andere routes plannen. Of, in het ergste geval, een andere camper kopen.

Wat zijn zero-emissiezones?

Zero-emissiezones zijn delen van steden waar voertuigen met uitstoot, zoals diesel- en benzinevoertuigen, niet meer welkom zijn. Het doel is om de luchtkwaliteit te verbeteren en CO₂-uitstoot terug te dringen. Deze zones maken deel uit van bredere maatregelen om het Nederlandse wagenpark te verduurzamen. Vanaf 2025 starten veertien Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, met deze strenge milieuregels. Maar schrik niet, want de invoering van de zones gaat in stappen. Vooralsnog gelden deze regels alleen voor bedrijfsvoertuigen met een (oudere) dieselmotor.

Onderstaand de gemeenten die deze zones in gaan stellen en de ingangsdatum, waarbij we de gemeenten waar de emissiezones al per 1 januari aanstaande ingaan hebben onderstreept.

Gemeenten en ingangsdata zero-emissiezone

PlaatsIngangsdatum
Alphen a/d Rijn1 juli 2026
Almere1 januari 2028
Amersfoort1 januari 2025
Amsterdam1 januari 2025
Apeldoorn1 januari 2030
Arnhem1 juni 2026
Assen1 januari 2025
Delft1 januari 2025
Den Haag1 januari 2025
Deventer1 januari 2028
Dordrecht1 januari 2026
Ede1 januari 2030
Eindhoven1 januari 2025
Enschede1 juli 2025
Gouda1 januari 2025
Groningen1 april 2025
Haarlem1 juni 2025
Hilversumn.t.b.
Leiden1 januari 2025
Maastricht1 januari 2025
Nijmegen1 januari 2025
Rotterdam1 januari 2025
Schiphol1 januari 2026
‘s-Hertogenbosch1 maart 2025
Tilburg1 januari 2025
Utrecht1 januari 2025
Venlo1 januari 2027
Zaanstad1 januari 2030
Zwolle1 januari 2025

Hoe zit het met jouw camper?

Of je camper een zero-emissiezone mag inrijden, hangt af van hoe deze geregistreerd staat en welke emissieklasse hij heeft. Campers die als personenauto (M1) geregistreerd staan, mogen de zones blijven betreden, ongeacht hun emissieklasse. Dat geldt voor zo’n 85% van de campers. Maar staat jouw camper geregistreerd als bedrijfsvoertuig (N1, N2 of N3), dan gelden strengere regels.

  • Euro 5-motoren: Toegang toegestaan tot 1 januari 2027.
  • Euro 6-motoren: Toegang toegestaan tot 1 januari 2028.

Als jouw camper niet aan deze eisen voldoet, kun je onder bepaalde voorwaarden een ontheffing aanvragen. Oldtimer campers (ouder dan 40 jaar) hebben sowieso een ontheffing tot 2030.

Controleer dus de gegevens van jouw camper

Om te weten of jouw camper toegang heeft tot een zero-emissiezone, kun je de kentekencard ervan raadplegen. Hierop staat vermeld wat de emissieklasse van je voertuig is. Ook kun je via de RDW-website controleren in welke categorie je camper geregistreerd staat. Deze informatie helpt je om voorbereid op pad te gaan.

Ontheffing aanvragen: hoe werkt dat?

Voor campers met een emissieklasse 4 of lager kun je dus een ontheffing aanvragen bij de RDW. Dit is alleen mogelijk als je camper uitsluitend privé gebruikt wordt. De ontheffing is geldig tot eind 2027 en stelt je in staat om toch met je camper de zero-emissiezones te betreden. Voor de aanvraag heb je een aantal documenten nodig, zoals een verklaring van privégebruik en een bewijs dat je motorrijtuigenbelasting betaalt.

Wees en blijf voorbereid

Zero-emissiezones – overigens niet te verwarren met eventuele eerder ingestelde milieuzones – worden de komende jaren steeds meer de norm in stedelijke gebieden. Zoals gezegd gelden ze in eerste instantie alleen voor bedrijfsvoertuigen met dieselmotor. Maar ze zullen uiteindelijk voor álle voertuigen met een verbrandingsmotor gelden.

Voor nu betekent het dat je als camperaar rekening moet houden met deze regels bij het plannen van je reis. Door nu al te controleren wat de regels zijn en welke stappen je eventueel moet nemen, voorkom je verrassingen onderweg. Met de juiste voorbereiding blijf je genieten van je camperavonturen, ook in een wereld die steeds groener wordt.

Voor meer informatie over de zero-emissiezones kun je kijken op opwegnaarzes.nl.