Winterkamperen op een Natuurkampeerterrein

Campersite.nlDe meeste mensen associëren kamperen met zomer en zon. Dat je in Nederland ook in het winterseizoen met de tent of caravan eropuit kunt, is maar bij weinigen bekend. Toch zijn er negentien Natuurkampeerterreinen die het hele jaar door open zijn. En er komen ook nog eens gasten.
 
De frisse lucht in combinatie met de rust van het buitenseizoen weet elk jaar weer een aardige groep kampeerders te inspireren eropuit te trekken. Tipi’s doen het goed bij tentkampeerders: de houtkachel zorgt al gauw voor een behaaglijke sfeer binnen. Maar ook iglootjes (niet van sneeuw) blijken bestand tegen temperaturen ver onder nul, bewees een fanatieke winterkampeerder afgelopen februari  op Natuurkampeerterrein Hessenoord in Halle. Het was -18 graden Celsius.
 
‘Veel winterkampeerders zijn van het avontuurlijke soort,’ zegt Frans Termorshuizen van Natuurkampeerterrein Ottermeerhoeve in Wouwse Plantage (NB). ‘Maar er komen ook mensen met een camper of caravan. Die lijden niets, ook niet als het echt heel koud wordt.’ Termorshuizen vindt het jammer dat veel mensen aan het zomerseizoen vasthouden. ‘Het kan nog zo lekker zijn buiten. Ik heb net (op 22 november) nog in mijn t-shirt buiten geluncht.’

Campersite.nlDe meeste Natuurkampeerterreinen bieden extra’s als het gaat om winterkamperen. Dit varieert van een kampvuurplaats tot vloerverwarming in het sanitairgebouw. Maar het belangrijkst is de natuurbeleving. Die is een stuk intenser, omdat het zo rustig is in deze periode van het jaar.
 
De 19 Natuurkampeerterreinen die het hele jaar open zijn:
Groningen: Wildemansheerd in Schildwolde en Fleremaheerd in Sebaldeburen.
Friesland: De Bekhofschans in Boijl, De Buitenplaats in Langedijke en Thabor in Ysbrechtum. 
Drenthe: De Bulte in Zuidwolde.
Gelderland: Drie in Ermelo, Hessenoord in Halle, Beek en Hei in Otterlo, Olthuys in Vorden en Landgoed Het Zand in Zelhem.
Flevoland: Veenkuil in Bant.
Utrecht: Amstelkade in Wilnis.
Noord-Brabant: De Biezen in Aarle-Rixtel, Landgoed De Barendonk in Beers, Slapen tussen de Schapen in Mill, Morgenrood in Oisterwijk, Vlagberg in Sint Anthonis en Ottermeerhoeve in Wouwse Plantage.
 
Kijk voor meer informatie over winterkamperen op de Natuurkampeerterreinen op www.natuurkampeerterreinen.nl