Winterbanden

WinterbandenWinterbanden winnen de laatste jaren niet voor niets aan populariteit. Nog los van de wettelijke verplichtingen die in sommige landen van toepassing bieden ze onder winterse omstandigheden ook gewoon veel meer grip dan zomerbanden.

Zomerbanden zijn de laatste jaren gewoon steeds minder geschikt om in de winter te gebruiken. Het rubber en profiel van zomerbanden is meer en meer aangepast aan de zomers omstandigheden en een vermindering van bandengeluid. Onder echt winterse omstandigheden bieden zomerbanden daarom niet voldoende grip om veilig op de plaats van bestemming te komen.

Wij raden dan ook aan om vanaf oktober tot en met april winterbanden en/of sneeuwkettingen te gebruiken. In veel gevallen is het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen bovendien. 

De voordelen van winterbanden

  • Sneeuw op de wegFijn profiel voor een betere wegligging en een kortere remweg
    De winterband heeft een speciaal profiel dat is opgebouwd uit fijne lamellen. Behalve een sterk verbeterde grip draagt dat ook zorg voor een betere afvoer van water of natte sneeuw. Hierdoor is het profiel van een winterband veel meer geschikt om regen, sneeuw en vuil af te voeren dan het profiel van een zomerband. Dit geeft meer grip, verbetert de wegligging, verkort de remweg en geeft een verminderde kans op aquaplaning.
  • WinterbandSterk verbeterde grip en wegligging op nat en koud wegdek
    Bij winterbanden wordt gebruik gemaakt van een speciaal rubbermengsel met silica dat zich aanpast aan lage temperaturen. Hierdoor heeft een winterband bij temperaturen onder de 7°C aanzienlijk meer grip en trekkracht dan een zomerband. Niet alleen als het sneeuwt, ijzelt of regent maar ook op droge en koude wegen.
  • Zomerbanden slijten ondertussen niet
    Je zomerbanden worden in de periode dat je winterbanden hebt gemonteerd niet gebruikt en slijten dus niet. WinterbandAls de zomerbanden normaliter op lichtmetalen velgen zitten en je normale stalen velgen voor de winterbanden gebruikt hebben je kostbare doch ook o zo  kwetsbare lichtmetalen velgen bovendien niets te lijden van alle pekel en andere troep op de weg.

Kosten van het gebruik van winterbanden

Nu vergen winterbanden en sneeuwkettingen natuurlijk ook een aardige investering maar die haal je er bij verstandig gebruik grotendeels uit omdat je zomerbanden, zolang je camper auto op winterbanden rijdt, natuurlijk niets te lijden hebben. Als je het dus een beetje slim uitkient ben je eigenlijk niet echt veel duurder uit. Omdat beide sets banden ongeveer gelijk zullen slijten is het verstandig om meteen, zodra je een camper koopt, er een set winterbanden bij te kopen. Op die manier heb je zo lang mogelijk profijt en veiligheid van je investering.

Sneeuwkettingen

Als zelfs winterbanden te weinig grip hebben blijft er eigenlijk maar één mogelijkheid over: sneeuwkettingen. Uiteraard moeten sneeuwkettingen op de aangedreven wielen worden gemonteerd en moeten ze de goede maat hebben zodat ze goed om de banden heen passen. Let ook goed op of ze goed en makkelijk kunnen worden aangebracht en of ze (ook in de bochten!) niet tegen de binnenkant van wielkasten kunnen slaan.

Sneeuwkettingen vragen een aangepast rijgedrag, ook mag u met sneeuwkettingen niet sneller rijden dan vijftig kilometer per uur. In diverse landen zijn sneeuwkettingen bovendien verplicht. Dat wordt dan door borden aangegeven.

Sneeuwkettingen: huren of kopen

Sneeuwkettingen kun je kopen, maar er zijn ook diverse adressen waar je ze gewoon kunt huren. Let er op dat ze compleet zijn en goed op uw auto (wielen én wielkasten) passen, en laat je uitvoerig informeren over de montage van de sneeuwkettingen.

Een keertje ‘droog oefenen’ kan ook zeker geen kwaad, als je sneeuwkettingen voor het eerst moet omleggen in een gierende sneeuwbui langs een drukke weg zou dat wel eens behoorlijk tegen kunnen vallen…