Wingamm Oasi 540.1 N: kostbaar maar met slimme, ruimtebesparende indeling

Wingam Oasi 540.1 N compacte halfintegraal camper

Wingamm Oasi 540.1 N: kostbaar maar met slimme, ruimtebesparende indeling

Wingamm is niet zo heel erg bekend in Nederland, mede omdat er hier geen importeur of dealers van dit Italiaanse merk zijn. Wie wel eens de Caravan Salon in Düsseldorf bezoekt, zal ze daar ongetwijfeld wel eens hebben zien staan.

Het is nog een van de weinige Italiaanse campermerken die onafhankelijk zijn. Het Italiaanse merk specialiseert zich in compacte campers in het hogere prijssegment, die zich onderscheiden door de polyester monocoque opbouw.

Monocoque opbouw

Een mooi voorbeeld daarvan is de Oasi 540, de ultracompacte halfintegraal camper die Wingamm een jaar of twee geleden op de markt bracht. Ondanks de compacte afmetingen biedt dit model heel wat ruimte. De truc zit hem in het hefbed, dat Wingamm centraal boven de zitgroep plaatste. Daarmee wordt heel wat ruimte gewonnen. Dat is onder anderen te merken in de ruime, 5-6 persoons zitgroep en de separate toiletruimte. Zaken die doorgaans niet mogelijk zijn bij een camper van slechts 5,42 meter lang.

De Wingamm Oasi 540 staat op een Fiat Ducato en heeft een polyester monocoque opbouw. Die is dus één deel vervaardigd wat de kans op lekkage en koudebruggen minimaal maakt.

Indeling

De badkamer bevindt zich links achterin de camper en biedt mede dankzij de opklapbare wastafel voldoende ruimte om te douchen. Rechts achterin bevindt zich een ruime hang/legkast. Halverwege de rechterzijde bevindt zich het keukenblok. Aan de linkerzijde bevindt zich de zitgroep. Die heeft onder anderen een ruime L-bank. In combinatie met de draaibare voorstoelen is er plaats voor vijf à zes personen.

Slapen doe je in het grote hefbed dat centraal, direct achter de cabine, is opgesteld. Als je wilt kun je de zitgroep ombouwen tot een derde slaapplaats. Optioneel is er ook een mogelijkheid voor een vierde slaapplaats.

Verbeterde versie: Oasi 540.1 N

Voor modeljaar 2023 brengt Winngam een verbeterde versie van deze camper op de markt, Oasi 540.1 N genaamd. Deze heeft dezelfde slimme indeling en heeft daarnaast nog een aantal verbeteringen. Die voert de Italiaanse fabrikant door aan de hand van de feedback van de klanten. Wingamm heeft een nieuwe ingangsdeur ontwikkeld, die minder last van trillingen heeft. De deur heeft verbeterde scharnieren en een nieuwe kunstlederen deurgreep. Verder heeft Wingamm de hoogte van de uitschuifbare trede aangepast en het platform ook wat breder gemaakt.

Kostbaar

Vanwege de gestegen kosten is de Wingamm Oasi 540.1 N aardig wat duurder dan het origineel dat de Italiaanse fabrikant een paar jaar geleden introduceerde. Toen was het basismodel nog verkrijgbaar voor ongeveer 80.000 euro. De Wingamm Oasi 540.1 N kost inmiddels meer dan een ton. De polyester monocoque opbouw is uiteraard verre van goedkoop en Wingamm is ook een merk in het hogere prijssegment. Niettemin kunnen wij ons voorstellen dat veel mensen vinden dat de prijs niet in verhouding staat met wat ze ervoor krijgen. Toch nieuwsgierig? De dichtstbijzijnde Wingamm-dealers zijn in Geel (B) en Mülheim an der Ruhr (D).