Weet jij wat jouw camper weegt? Laat hem gratis wegen bij de NKC

camper gratis wegen bij de NKC

Weet jij wat jouw camper weegt? Laat hem gratis wegen bij de NKC

Het blijft een hot item, het maximale gewicht van een camper. Veel camperaars hebben een iets te optimistische kijk op het laadvermogen van hun camper. Daardoor gaan die mensen vaak met een zwaar beladen camper op pad.

Dat kan best gevaarlijk zijn want de wegligging wordt minder en de remweg een stuk langer. Ook is het niet goed voor de levensduur van de camper en het komt het het rijcomfort ook niet ten goede. Daarom kan het geen kwaad om gebruik te maken van de gelegenheid om de beladen camper een keer gratis te laten wegen.

Weet wat je weegt

De NKC wil camperaars bewuster maken van het risico van overbelading. Daarom biedt de NKC jaarlijks de mogelijkheid om campers gratis te laten wegen. Dat kan op verschillende data en locaties, verspreid over het hele land. Het complete schema van de camperweegdagen is te vinden op de website van de NKC. Uit de resultaten van eerder gehouden weegdagen van de NKC bleek overigens dat bijna veertig procent van de campers te zwaar beladen was. Het wegen van een volgepakte camper heeft dus wel degelijk nut.

De camperweegdagen van de NKC zijn een onderdeel van de campagne ‘Weet wat je weegt. Hiermee wil de NKC op het belang van een gezond campergewicht en de gevaren van een te zwaar beladen camper wijzen.

Stan Stolwerk, directeur-bestuurder van de NKC: “Camperen is ontzettend populair. Er zijn nog nooit zo veel nieuwe camperaars bij gekomen in zo’n korte tijd. Het aantal campers in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Lang niet iedereen verdiept zich in de gewichten van de camper. Het is belangrijk om aandacht te blijven vragen voor dit thema”.

Coronaproof wegen

De weegdagen zijn verspreid over het land. Ze vinden plaats tussen half mei en begin juli. Dat wegen gebeurt uiteraard volledig coronaproof. De camperaars blijven veilig in hun camper en het weegpersoneel houdt de netjes anderhalve meter afstand. Er is, net als bij een drive-through, geen enkel onderling contact.

Volledig bepakte camper

Om een goede indruk van het gewicht van een beladen camper te krijgen, raadt de NKC aan om met een volledig bepakte camper naar de weegbrug te gaan. “Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken.”

MTM en rijbewijs

Helaas zijn er de nodige misverstanden rond het gewicht van een campers. Op het kentekenbewijs staat altijd de maximaal toegestane massa (MTM) van de camper. Dit gewicht mag, inclusief bestuurder, passagiers en belading, niet worden overschreden. Daarnaast zijn er ook beperkingen met betrekking tot het rijbewijs. In Nederland mag men met een B- of BE-rijbewijs een voertuig besturen met een maximale toegestane massa van 3.500 kilogram. Het rijden met een camper die zwaarder is dan volgens het kentekenbewijs en/of rijbewijs is toegestaan, is strafbaar.

Foto: © NKC