Een voortent bij je camper of kampeerauto

VoortentWat is prettiger dan een goed beschutte extra leefruimte naast je camper. Je kunt daar niet alleen behaaglijk zitten, maar ook wat spullen in kwijt, en de kinderen kunnen er lekker spelen.

Die extra ruimte kun je eenvoudig realiseren door een voortent bij je camper te zetten.

Meer comfort, maar ook opzettijd en gewicht

Voortent

Een voortent biedt zowel voor-, als nadelen. In ieder geval geeft een voortent geeft een hoop comfort. Ook is een voortent is door een volwaardig frame stabieler, en vaak ook ruimer dan een tot voortent omgebouwde luifel. Deze stabiliteit is vaak onontbeerlijk als je met de camper op wintersport gaat, en er een flink pak sneeuw kan vallen.

Ook biedt een voortent wat meer gebruiksmogelijkheden, zoals ramen en deuren die je middels een ritssluiting kunt openen en sluiten.

Houdt er wel rekening mee dat het opzetten natuurlijk wel wat tijd kost, dat een tent soms ook vrij zwaar is en hij wat bergruimte in beslag neemt.

Kan gewoon op de camping blijven staan

Eenvoudig los te koppelenVerder kun je een voortent vaak ook zelfstandig laten staan, als je met de camper een dagje van de camping bent. Let op, dit geldt niet voor alle voortenten!

Vooral op campings zonder genummerde/gereserveerde plaatsen ben je er zo zeker van dat je plekje tijdens je afwezigheid niet door een andere kampeerder wordt ingenomen, en kun je ook wat spullen (tafels, stoelen, etc.) in de voortent laten staan.
Grote voortent

De voornaamste nadelen van een voortent zijn het wat grotere gewicht, de benodigde bergruimte en vooral de tijd en energie die je nodig hebt om hem op te zetten. Daarmee is namelijk één van de grootste voordelen van de camper, het in no-time rijklaar zijn, teniet gedaan.

Maar als je met je camper steeds een aantal dagen op één camping verblijft en van daaruit de omgeving verkent, kan een voortent een praktische en comfortabele oplossing zijn.

Soorten en maten

Zowel campers als voortenten zijn er in vele soorten en maten. Niet iedere voortent past klakkeloos op iedere camper. Ga daarom bij de aanschaf goed voorbereid op pad. Meet je camper van te voren goed op, let op eventuele bevestigingspunten (rails) en ook op de deur, om te voorkomen dat deze de tent raakt als hij geopend wordt. Het beste kun je natuurlijk met je camper naar de winkel, dan kun je samen met de verkoper kijken welke voortent het beste bij je camper past.

Passend

Voortenten kunnen op verschillende manieren aan de camper worden bevestigd, met bijvoorbeeld een paar eenvoudige scheerlijnen over het dank, of met een pees (zoals bij caravans), met haken aan de dakrails of dakrand, en zelfs er zijn zelfs tenten die met magneten of zuignappen worden bevestigd.

Toch liever een luifel of bustent?

LuifelKijk dan even op onze speciale pagina’s over luifels en bustenten voor meer informatie.