Volop beursperikelen door coronapandemie

CMT Stuttgart

Volop beursperikelen door coronapandemie

Met de toename van het aantal coronabesmettingen en de strengere coronamaatregelen komen de organisatie van grote evenementen voor flinke uitdagingen te staan. Dat begon afgelopen najaar al.

De Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht kon gelukkig nog doorgaan. Voor de grote evenementen die daarna plaats zouden vinden werd het spannend. Vorige week maakte de organisatie van de Vakantiebeurs bekend dat men de editie van 2022 moet annuleren. Voor de CMT Stuttgart wordt het ook spannend (update: ook die gaat niet door!) en de Caravana schuift nogmaals een jaar door.

De Vakantiebeurs, CMT en Caravana vinden traditiegetrouw plaats in januari. Helaas maakt ook het coronavirus er inmiddels ook een traditie van om juist in die periode (en de overige ‘koude’ maanden) heel besmettelijk te zijn, met alle gevolgen van dien.

Vakantiebeurs

De Vakantiebeurs merkte als eerste dat de weer oprukkende coronapandemie voor problemen zou zorgen. Dat is immers een internationaal georiënteerde beurs. De exposanten komen van over de hele wereld. Een paar weken geleden, toen de Omikron-variant opdook, werden er her en der nieuws restricties voor internationale reizen opgelegd. Dat houdt in dat het voor een groot aantal van de exposanten heel moeilijk, zo niet onmogelijk is, om naar Utrecht te komen. En dan is het nog maar de vraag of ze na afloop van de beurs ook weer naar huis kunnen. Daarom kon de organisatie, ook met het oog op de veiligheid van bezoekers en exposanten, niet anders doen dan besluiten om deze editie van de beurs te annuleren.

CMT Stuttgart

De CMT in Stuttgart is een combinatie van een vakantiebeurs en kampeerbeurs. Het ‘kampeergedeelte’ is daar de laatste jaren steeds groter geworden. En juist in die sector kwamen vanwege de coronapandemie een groot aantal afzeggingen. Een aantal merken van de Erwin Hymer Group bijvoorbeeld. Dit concern had juist voor komend jaar besloten om wel op de grote beurzen te staan maar een aantal merken daarvan haakte toch af. Dat geldt ook voor de gehele Pössl Group, de met meerdere merken op de CMT zou staan. En ook voor de CMT geldt dat de exposanten van het ‘vakantiegedeelte’. Voor een groot deel van over de hele wereld komen. Voor hen is het dus ook moeilijk om naar Stuttgart te komen en weer naar huis te reizen.

Bovendien heeft men in Duitsland de coronamaatregelen aangescherpt. De regeringen van de deelstaten mogen als ze willen grote evenementen verbieden. Vanuit de bondsregering is de organisatie van de CMT ingefluisterd dat men de CMT 2022 wel eens zou kunnen verbieden. Vanuit juridisch oogpunt zal de organisatie het evenement echter pas annuleren als men dat daadwerkelijk moet. Maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer gaan duren.

UPDATE : De CMT 2021 gaat inderdaad niet door!

Ondanks de grote belangstelling van bezoekers en exposanten en een goedgekeurd veiligheids- en hygiëneconcept dat in het najaar werd getest, kan de CMT niet zoals gepland van 15 tot 23 januari 2022 in de Messe Stuttgart plaatsvinden. Dit geldt ook voor de beurzen die tegelijkertijd in de Messe Stuttgart gehouden zouden worden. Zoals de deelstaatregering van Baden-Württemberg vandaag heeft aangekondigd, zullen de coronamaatregelen voor infectiebestrijding worden uitgebreid. Met de nieuwe verordening zullen handelsbeurzen en tentoonstellingen van het huidige alarmniveau II in Baden-Württemberg voorlopig worden verboden. De Corona-verordening zal aanvankelijk tot 17 januari 2022 van toepassing zijn. Roland Bleinroth, Managing Director van Messe Stuttgart, betreurt deze ontwikkeling ten zeerste: “Nadat CMT 2021 digitaal heeft plaatsgevonden, hebben we ons de afgelopen maanden samen met alle partners en exposanten intensief voorbereid op een fysieke beurs in januari. We zien aan de volgeboekte beurshallen op de vakantiebeurs dat zo’n beursplatform dringend nodig is”.

Caravana

Ook de organisatie van de Caravana heeft vanwege de situatie rond het coronavirus moeten besluiten om de Caravana 2022 te verplaatsen, en wel naar januari 2023. Dit met het oogpunt op de huidige ontwikkelingen, namelijk het grote aantal besmettingen en de onzekerheid over eventuele toekomstige coronamaatregelen. Daarom wordt de beurs verplaatst naar 25 t/m 29 januari 2023. Maar de organisatie blijft positief, ondanks het feit dat de Caravana van begin dit jaar ook al niet door kon gaan. Mede dankzij het succes van de Caravana 2020 kijkt de organisatie er naar uit om weer bezoekers en exposanten op de Caravana te mogen ontvangen. Men is met veel enthousiasme aan de slag gegaan met de organisatie van de Caravana 2023. Men heeft ook al veel inschrijvingen door kunnen zetten naar de editie van 2023. De organisatie is er nu al van overtuigd dat dat een geweldige editie zal worden.

Foto: © Landesmesse Stuttgart GmbH