Volkswagen T6 krijgt grote update

Volkswagen Transporter 6.1

Volkswagen T6 krijgt grote update

De Volkswagen Transporter, Caravelle, Multivan en California zijn stuk voor stuk bestsellers. Verdeeld over zes generaties – van de T1 tot de T6 – zijn er wereldwijd bijna twaalf miljoen stuks verkocht. Ook in Nederland is de Volkswagen Transporter, zowel als bedrijfswagen en als camper, heel populair. De laatste serie van de Transporter krijgt een grote update en gaat dan de T6.1 heten.

De Volkswagen T6.1 is min of meer ‘gedigitaliseerd’ want hij krijgt een ware armada van nieuwe hulpsystemen, digitale instrumenten (“Digital Cockpit”) en nieuwe infotainmentsysteem met permanente online toegang. Ook nieuw zijn het ontwerp van het front en het instrumentenpaneel.

De nieuwe T6.1 zal nog dit najaar in een aantal landen worden gelanceerd. De eerste prototypes van de serie werden 70 jaar geleden, op initiatief van de heer Pon, gelanceerd. Sindsdien is de Volkswagen Transporter, hét voorbeeld voor de compacte Europese bestelwagens en campers, steeds opnieuw uitgevonden, verder ontwikkeld en verbeterd.

Nog verder verbeterd

Dr. Thomas Sedran, voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen Bedrijfsvoertuigen: “De nieuwe T6.1 is de auto voor het hier en nu. We hebben een voertuig waarvan de kwaliteiten al duidelijk bewezen waren nog verder verbeterd en hebben de assistentie- en infotainmentsystemen en connectiviteit naar de huidige stand der techniek gebracht. De hydraulische stuurbekrachtiging van de T6 is in de T6.1 vervangen door een elektromechanische. Dit verandert alles omdat dit toegang geeft tot nieuwe hulpsystemen. Met de T6.1 wilden we nieuwe normen stellen op het gebied van voertuigveiligheid en comfort. Stabiliteit was voor ons bijzonder belangrijk. Op dit gebied hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt”.

Assistentiesystemen

Een van de nieuwe hulpsystemen is de standaard zijwindassistent, die de VW T6.1 automatisch stabiliseert zodra de zijwind serieuze vormen aan begint te nemen. Nieuw is ook het optionele rijbaanassistentiesysteem; de parkeerassistent vereenvoudigt het parkeren en beschermt tegen kleine ongelukjes terwijl de trailerassistent het manoeuvreren met een aanhanger vereenvoudigt. Het aanbod van nieuwe systemen wordt aangevuld met verkeersbordenherkenning.

Nieuw instrumentenpaneel

Hoofdontwerper Albert Kirzinger: “We hebben de eisen van de chauffeurswerkplek consequent afgestemd op de digitale wereld”. Het nieuwe instrumentenpaneel herbergt de nieuwe “Digital Cockpit” (volledig digitale instrumenten) en de derde generatie van de Modular Infotainment Kit (MIB3) in de T6.1. De synthese van de Digital Cockpit en MIB3 creëert een nieuw, digitaal display met een groot aantal weergave- en bedieningselementen.

eSim

Een belangrijk nieuw kenmerk van alle infotainmentsystemen is de geïntegreerde SIM-kaart (eSIM). Deze eSIM opent een nieuw spectrum van online-gebaseerde functies en diensten. De MIB3-systemen bieden ook functies zoals internetradio en muziekstreamingdiensten. De bediening wordt ook intuïtiever dankzij de eSIM. De nieuwe 8- en 9,2-inch infotainmentsystemen in de T6.1 zullen in de toekomst ook op spraakopdrachten reageren.

Motoren

Voor de aandrijving zorgen nieuwe TDI-Motoren met een vermogen van 90 tot 199 PS, die (uiteraard) aan de Euro 6d-Temp norm voldoen. Ook nieuw is de uitvoering met een puur elektrische aandrijving, waarvoor Volkswagen de hulp van ABT e-Line in heeft geroepen. De eerste leveringen van de Volkswagen T6.1 zullen vanaf september 2019 plaats vinden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel