Televisie kijken op je laptop

TV kijken op de laptopEr blijkt veel belangstelling voor televisie kijken op de laptop. Als je toch al een laptop meeneemt in de camper, waarom die dan ook niet gebruiken om televisie te kijken? Het scheelt weer een apparaat. En de mogelijkheden zijn er, zoals blijkt uit het volgende verhaal.

Makkelijk en eenvoudig de Nederlandse zenders bekijken op de laptop, dat was de doelstelling.

Wat heb je nodig?

Kort samengevat komt dit neer op:

  • Laptop
  • Satellietontvanger
  • Satellietschotel
  • Aansluitmateriaal

De laptop

Televisie, bewegend beeld dus, stelt vrij hoge eisen aan een laptop. Moderne laptops voldoen ruimschoots hieraan. Nodig is minimaal een Pentium 4 op 1Ghz en 512Mb geheugen. Uiteraard Windows: 2000, XP, Vista of Windows 7. Daarnaast maken we gebruik van een USB 2.0-poort. Voldoet de laptop wel aan deze eisen, dan kunnen we verder!

Het principe

Televisie ontvangen kan op 2 manieren: met een DVB-T ontvanger en een antennetje, of met een schotel en een satellietontvanger. Met een DVB-T ontvanger zie je over de grens alleen lokale, dus buitenlandse zenders. Wie de Nederlandse zenders wil (plus een heleboel andere), net als thuis, heeft een schotel nodig met een satellietontvanger.

Uit die satellietontvanger komt beeld en geluid (video en audio), kant en klaar. Maar hoe sluit je dat aan op de laptop? De laptop beschikt vaak wel over een video-uitgang (om DVD’s af te spelen op een TV) maar bijna nooit over een ingang! Dat hebben alleen laptops met een TV-ontvanger aan boord. Om het beeld en geluid van de satellietontvanger te kunnen bekijken op de laptop is dus een extra apparaatje nodig…

Van ontvanger naar laptop

Om het TV-signaal op de laptop te kunnen bekijken is een apparaatje nodig wat het beeld en geluid van de satellietontvanger omzet naar de laptop.

Een voorbeeld van zo’n apparaatje is de Marmitek Octopus, die ook nog een analoge TV-ontvanger aan boord heeft. De Marmitek kan audio- en videosignalen via de USB 2.0-poort binnenhalen in de laptop. Je kunt die beelden bekijken, in een window of schermvullend. Je kunt de beelden zelfs opslaan; de laptop als videorecorder!

Uiteraard is het ook mogelijk analoge videobeelden van een videorecorder of oudere camcorder op te nemen op de harde schijf en te branden op een CD of DVD. Jammer dat de Marmitek (nog) niet over een DVB-T ontvanger beschikt…

De satellietontvanger

In overleg met de leverancier heb ik gekozen voor de kleine, compacte Adimo Jive ontvanger.
Een citaat: “De Adimo Jive is goed uit de CanalDigitaal apparatuurtest gekomen. Hij blijkt niet alleen een laag stroomverbruik te hebben, de ontvanger is ook nog eens aan te sluiten aan meerdere netwerkspanningen. De ontvanger heeft los een extra infrarood sensor, zodat hij ook nadat hij is ingebouwd prima met een afstandsbediening aangestuurd kan worden.

Aloys met een ontvangerHij is geschikt voor ontvangst van meer dan één satelliet (Multi Focus ontvangst) en met de meegeleverde “Snelstart Gids” is de ontvanger vrij eenvoudig te installeren. De “Fastscan” maakt het instellen en scannen van de Nederlandse TV- & Radio kanalen eenvoudig.

De ontvanger heeft een interne kaartlezer voor de Seca II smartcard codering (Embedded Seca II) en maakt hierdoor de aanschaf van een Common Interface module (CI) overbodig”.

Een complete ontvanger en lekker klein! Voor thuisgebruik zit er een aparte 220 volt-voeding bij. En de Adimo is uiteraard compleet met afstandsbediening, diverse kabels en een Nederlandse handleiding.

Adimo is eind 2008 failliet gegaan en is overgenomen door Denson. Voorjaar 2009 zijn de nieuwere ´Denson Jive´ apparaten in de winkels gekomen. De Denson 200 is gelijk aan de Adimo Jazz en de Denson 500 vervangt de Adimo Jive.Het uiterlijk van de toestellen is anders, op het opstartscherm staat “Denson” in plaats van “Adimo”. Wanneer een Adimo een update ontvangt, zal het opstartscherm de melding “Denson” krijgen. Verder zijn deze toestellen technisch geheel identiek, ze hebben alleen nieuwe merknaam gekregen.

De satellietschotel

Geen satelliet-televisie zonder schotel. Een schotel met digitale LNB (het grijze ding voor de rechter schotel) had ik al. Maar ik had ook nog een mooi klein schoteltje liggen, dus die eerst geprobeerd!

Met het 35 cm. schoteltje wil het wel, maar het is ‘kantje boord’, het houdt niet over. Er hoeft maar weinig te gebeuren en ik ben mijn signaal kwijt.

Daarom toch maar gekozen voor het wat grotere model. En zie: perfecte ontvangst!

Bijkomend voordeel van deze schotel is dat je ‘m makkelijk kunt inklappen, zoals te zien is op nevenstaande foto. Wanneer ik ‘m gebruiken wil zet ik de schotel eenvoudig op een statief.

Uiteraard kun je de schotel op het dak van de camper (laten) monteren. Helemaal ideaal is een volautomatische schotel op het dak.

Zoek de satelliet!

Een ‘satfinder’ helpt bij het richten van de schotel. Het kastje wordt via een kort kabeltje op de schotel aangesloten. Terwijl het ding piept beweeg je de schotel. Als je ‘beet’ hebt verandert de toonhoogte (en slaat de wijzer uit). Hiermee kun je de schotel optimaal op de satelliet richten.

Satelliet niet te vinden?

Met deze handige widget kun je makkelijk de juiste richting naar de satelliet vinden.

De kosten van de satellietschotel en ontvanger…

Het ging me in dit verhaal om het TV kijken op de laptop, met een kleine satellietontvanger. Daarbij ga ik er vanuit dat we al een laptop hebben.

Uiteraard komt daar dan nog een schotel, LNB en bijvoorbeeld een statief bij. Of een mastje in de camper. Omdat die kosten nogal variabel zijn wil ik die hier buiten beschouwing laten.

  • Satellietontvanger Adimo Jive of Grundig DRS100 (zonder fastscan)
  • Canal+ kaartje (éénmalige aanschaf, daarna een jaarlijks bedrag aan abonnementskosten)
  • Marmitek Octopus of vergelijkbaar appaatje

Voordelen:

  • compacte installatie, neemt vrijwel geen ruimte in
  • geen TV-toestel nodig
  • losse schotel: auto onder een boom (schaduw), schotel ernaast: toch beeld!
  • de ontvanger werkt rechtstreeks op 12 volt en kan worden
  • weggebouwd dankzij een los infrarood oog

Nadelen:

  • opzetten van schotel met statief kost meer tijd