Triaca, duurzaam gebouwde camper van Roller Team

Roller Team Triaca camper

Duurzaam gebouwde camper van Roller Team

ZOETERMEER – Als kampeerder en camperaar ben je je, omdat je tijdens je reizen relatief veel buiten bent, bewust van het feit dat we zuinig met de natuur moeten zijn.

Vreemd genoeg is dat een aspect dat bij de meeste caravan- en camperfabrikanten nog vrij onderbelicht is. Gewichtsbesparende maatregelen zijn vooral bedoeld om het laadvermogen hoog genoeg te maken en over de duurzaamheid van de gebruikte materialen horen we amper wat.

Het Italiaanse Roller Team onderscheidt zich nu in positief opzicht door te investeren in een studie naar een duurzame camper. Een camper die niet alleen van duurzame materialen is gebouwd, maar die ook qua energieverbruik een stuk zuiniger is. Om dat te bewerkstelligen is Roller Team een samenwerking aangegaan met de universiteiten van Firenze en Siena.

Het resultaat is een halfintegraal camper met de naam Triaca. Roller Team heeft in de wanden gebruik gemaakt van speciale vezels van basalt waardoor daar een gewichtsbesparing van 30% wordt bereikt.

Het interieur zit ook vol met gewichtsbesparende maatregelen. Zo zijn de kastdeurtjes veel lichter dan gebruikelijk doordat Roller Team hier een aluminium raamwerk toepast, waarbinnen weer dunne MDF panelen zijn gemonteerd. Het werkblad is vervaardigd van PRAL, een kunststof die in het geval van een beschadiging makkelijk kan worden gerepareerd waardoor vervanging niet zo snel nodig is. De bekleding van de kussens is uitgevoerd in recyclebare materiaal. Het meubilair is grotendeels modulair uitgevoerd. De garderobekast is via de binnenzijde en de buitenzijde bereikbaar. Het hefdak kan elektrisch worden bediend, de zithoek kan middels een druk op de knop tot bed worden omgetoverd.

Er is in de Triaca camper geen gas aan boord. Alles werkt op elektriciteit die afkomstig is uit de lithium-accu’s, die worden bijgeladen door zonnepanelen. Ook het koken gaat elektrisch, met een inductieplaat. De mensen van Roller Team passen de nodige innovatieve technieken toe om het verbruik van energie en water zo gering mogelijk te houden. Zo wordt er lucht bijgemengd bij het kraanwater. Op die manier kan er met aanzienlijk minder water toch een stevige straal uit de kraan komen. Als je op het controlepaneel invult hoeveel personen van de camper gebruikmaken, kan het voorspellen hoelang er nog genoeg water en energie voorhanden is. Als het vriesvak van de koelkast leeg is, wordt het automatisch uitgeschakeld.

Volgens Roller Team moet deze 6 meter lange camper op deze manier zo’n 24% minder energie verbruiken. Het studiemodel heeft ook een 11 procent geringere CO2-footprint dan het standaard productiemodel.