Tot in details uitgekiende indeling in Custom-Bus Purist

Custom-Bus Purist

Tot in details uitgekiende indeling in Custom-Bus Purist

Dat je de beschikbare ruimte in een compacte camperbusje tot in de details moet uitkienen, moge duidelijk zijn. Dat weet ook de Duitse camperbouwer Custom-Bus.

Het minimalistische interieur van de nieuwe camperbus Purist lijkt op het eerste gezicht vrij beperkt beperkt. Niets is minder waar. Custom-Bus heeft het interieur zo uitgekiend, dat minder ruimte inneemt maar ook volledig functioneel is.

Camperbusjes worden enerzijds als camper gebruikt, maar er wordt ook van verwacht dat ze voor dagelijks vervoer kunnen worden gebruikt. Dat betekent dat ze een volwaardige achterbank moeten hebben. Dat gaat weer ten koste van de ruimte voor een keukenblok, dat bij zo’n busje bij voorkeur aan de linkerzijde wordt geplaatst. Een flink uitdaging dus voor de camperbouwers. Ze moeten een compleet en veelzijdig interieur in een klein bestelbusje zien te creëren. Dat vereist nogal wat creativiteit omdat ze moeten woekeren met de ruimte.

Custom-Bus bouwt de nieuwe Purist op basis van de overbekende Volkswagen Transporter 6.1. Hierbij heeft men ervoor gekozen om het meubilair langs de wanden slechts 15 centimeter diep te maken. Door middel van een uitgekende constructie biedt het evengoed plaats voor een compacte doch complete keuken. Bovendien biedt het slimme concept ook behoorlijk wat opbergruimte. Dat past ook heel goed in het straatje van Custom-Bus, dat al eerder heeft al eerder laten zien dat het bijzonder creatieve oplossingen kan bedenken.

Slim keukenblok

Ook bij de Custom-Bus Purist bevindt het keukentje zich aan de linkerwand, direct achter de bestuurder. Tijdens het rijden steekt het meubel slechts 15 centimeter uit zodat er genoeg ruimte is voor een driezits achterbank.

Wie het keukentje wil gebruiken, kan het uitklappen waarbij het deksel in een handomdraai als werkblad kunnen worden gebruikt. Onderin het keukenblok bevinden zich een aantal slimme, uitklapbare en uitneembare opbergelementen. Het keukenblokje heeft een gootsteentje en een eenvoudig koektoestelletje met gaspatronen. Hiermee biedt het meer functionaliteiten dan bijvoorbeeld de VW California Beach.

Veelzijdige slaapbank

Uiteraard kan men de achterbank van de Custom-Bus Purist ombouwen tot een tweepersoonsbed. Dit gaat heel eenvoudig. Bovendien is het bed, dankzij dat ondiepe keukenmeubel, ook extra groot. Standaard meet het bed 160 cm x 190 cm. Er is optioneel ook een bed met een lengte van 210 cm verkrijgbaar. De uittrekbare opbergvakken onder de achterbank zijn uitneembaar. Hierdoor kun je ruimte maken voor volumineuze bagage zoals surfplanken. Eventueel is er voor de Purist ook extra twee- of driezitsbank leverbaar.

Zijruit met extra grote ventilatieopening

Custom-Bus heeft voor de Purist (en alle andere modellen vanaf modeljaar 2020) ook een speciale, gepatenteerde glazen zijruit ontwikkeld. Deze past geheel vlak in de sponning van de T6 zodat hij perfect bij de ‘automotive’ look van de bestelwagen past. Deze openklapbare zijruit heeft in volledig geopende stand een opening van 0,52 m². Dat is meer dan het dubbele van een VW-schuifraam. Uiteraard is het raam voorzien van een insectenhor. In de standaarduitvoering heeft de Purist dit raam alleen aan de linkerzijde. Maar men kan eventueel ook een extra raam aan de rechterzijde laten monteren.

Uiteraard zijn er bij zo’n compact camperbusje altijd wat compromissen. Zo is er geen koelkastje Er is tussen de voorstoelen ruimte voor een 18-liter compressorkoelbox. De drinkwatervoorziening bestaat uit twee 13-liter jerrycans, als is er optioneel ook een drinkwatertank van 105 liter verkrijgbaar. Voor voldoende stahoogte (en twee extra slaapplaatsen) kan de Purist ook met een hefdak worden besteld.