Toeslag op wegenbelasting oudere campers

Roettax oudere campers

Toeslag op wegenbelasting oudere campers

Veel eigenaren van oudere personenauto’s, bestelwagens en campers met een dieselmotor hebben onlangs een brief gekregen waar ze niet zo blij mee waren. Hierin staat namelijk dat er met ingang van 1 januari 2020 een toeslag op hun motorrijtuigenbelasting wordt geheven.

Een toeslag van maar liefst 15%. Dat kost bij de gemiddelde camper volgens de NKC al gauw zo’n 150 euro per jaar meer. Voor personenwagens en bestelwagens is het bedrag van die toeslag meestal nog wat hoger.

Onaangename verrassing

Natuurlijk was het al zo’n vijf jaar gelden aangekondigd maar voor veel mensen kwam het toch als een onaangename verrassing. De toeslag op oudere dieselvoertuigen komt voort uit de maatregelen om de uitstoot van fijnstof van ons wagenpark tegen te gaan. Campers worden doorgaans veel langer gebruikt dan bestel- en personenwagens. Daardoor zal de invloed van de toeslag echt niet zodanig zijn dat iedereen een nieuwe(re) camper gaat kopen. Voor de meeste campereigenaren zal de toeslag daardoor als zinloos overkomen. Daarom is het goed om te weten dat er met die toeslag ook weer een kleine algehele verlaging van de wegenbelasting wordt gefinancierd. Het geld verdwijnt dus niet direct in het potje van de overheid.

Roettax

Deze fijnstoftoeslag, die ook wel roettax wordt genoemd, is van toepassing op auto’s die geen fabrieksroetfilter hebben, een retrofit roetfilter hebben en/of te veel fijnstof uitstoten. De toeslag gaat in per 1 januari 2020 en is van toepassing op campers, bestelwagens en personenwagens met een dieselmotor die:

  • Meer dan 5 milligram fijnstof per kilometer uitstoten
  • Meer dan 10 milligram per kilowattuur uitstoten
  • Geen roetfilter (meer) hebben
  • Die een retrofit (achteraf gemonteerd) roetfilter hebben
  • Een eerste toelatingsdatum van voor 01-09-2009 hebben waarbij de uitstootwaarden niet bij de RDW zijn geregistreerd

Uitstootwaarden staan op website RDW

Voor een bestelauto wordt de roettax vanaf 12 jaar na de datum van de eerste toelating geheven. Het is heel eenvoudig te controleren of een voertuig aan de genoemde uitstootwaarden voldoet. Die gegevens staan namelijk in de voertuigdatabase van de RDW.. je kunt ze vinden op ovi.rdw.nl. Daar dien je het kenteken van de camper in te voeren waarna de gegevens zichtbaar zijn in het tabblad Motor & Milieu.

Like dit artikel
Tweet dit artikel