Swift Monza heeft ondanks compacte afmetingen een volwaardige keuken

Swift Monza camperbus

Swift Monza heeft ondanks compacte afmetingen een volwaardige keuken

Swift, de grote Britse caravan- en camperproducent waarvan wij op het Europese vasteland eigenlijk alleen de Sprite caravans kennen, introduceert de Monza buscamper.

Hoewel dit een wat kleinere model is, heeft hij toch een compleet keukenblok en een grote eettafel. Dat zie je niet vaak bij campers in dit formaat. Meestal hebben de compacte camperbusjes aan de linkerzijde een heel klein keukenblokje en hebben alleen de grote buscampers en een volwaardige keuken, die meestal ter hoogte van de schuifdeur aan de rechterzijde is geplaatst.

Daardoor weet de Swift Monza, die met een lengte van vijf meter niet veel langer dan een personenwagen is, de eigenschappen van zowel grotere als kleinere buscampers met elkaar te combineren.

Ford Tourneo Custom

Swift bouwt de Monza op een Ford Tourneo Custom (de luxe personenversie van de Transit) in de Titanium. Deze heeft een 128 pk 2,0-liter Ford EcoBlue-motor en handgeschakelde zesversnellingsbak. Optioneel is er ook een 167 pk motor en automatische transmissie beschikbaar.

Indeling

De verschuifbare achterbank is op rails gemonteerd en biedt ruimte aan drie niet al te grote personen. Voor die achterbank kun je een voor een buscamper bovengemiddeld grote eettafel plaatsen. In combinatie met de draaibare voorstoelen kun je hier met 4 à 5 personen eten. Uiteraard kun je de achterbank ook ombouwen tot een tweepersoonsbed, dat een formaat van 205 x 111 cm heeft. Het hefdak biedt ook een tweepersoons slaapplaats, met een formaat van 189 x 110 cm. Zo kun je in dit kleine camperbusje dus met vier personen slapen.

Keuken

Zoals gezegd is de Swift Monza voorzien van een behoorlijk compleet keukenblok. De bovenkastjes zie je ook niet vaak in campers van dit formaat, net zoals het oventje, wat natuurlijk ook typisch Engels is. Het keukentje heeft onder anderen een tweepits kookplaat, spoelbak, kraan en 42-liter koelkast. Buiten koken kan ook, de camper heeft een extra gasaansluiting.

Maar hij heeft, en dat kan in dit formaat ook niet anders, geen badkamer. Hij heeft ruimte voor een los chemisch toilet en aan de achterzijde van het keukenblok – de Swift Monza heeft twee schuifdeuren – is er ook een aansluiting voor een buitendouche.

Fraai en compleet

Het interieur is fraai afgewerkt, in de tegenwoordig heel populaire ‘automotive’ stijl. Evengoed heeft het een sfeervolle en luxe uitstraling, mede dankzij de mooie meubels met afgeronde hoeken en fraaie kleurcombinaties. De Monza is voorzien van een 95 Ah accu die ook door middel van het 100 Watt-zonnepaneel kan worden opgeladen. Verder heeft hij een dieselverwarming, een schoon- en vuilwatertank van elk 40 liter en een elektrisch bedieningspaneel met USB-laadaansluitingen.

Om misverstanden te voorkomen: de camper op de foto’s is voor de Engelse markt gebouwd, waar men links rijdt. Als deze camper naar het Europese vasteland zou worden geëxporteerd – en dat is nog maar de vraag – dan al het interieur gespiegeld worden zodat de keuken aan de linkerzijde zit.