Stel krijgt teveel betaalde belasting niet terug

Geld en de camperSCHAGEN – Een echtpaar uit het Noord-Hollandse Waarland krijgt de duizenden euro’s motorrijtuigenbelasting die ze teveel betaalden voor hun kampeerauto, niet terug.

Om het geld terug te vorderen stapten de twee eerst naar de fiscus, die hun verzoek vervolgens afwees. Daarna gingen ze in beroep bij de belastingkamer. Een rechter bepaalde dit beroep afgelopen week ongegrond.

Mensen die een kampeerauto hebben, vallen in het kwarttarief voor de motorrijtuigenbelasting. Ze hoeven maar 25 procent te betalen, omdat campers een groot deel van het jaar niet worden gebruikt. Het stel wist niet van het bestaan van deze regel af en betaalde lange tijd te veel. Het gaat in totaal om een bedrag van €6409,25. Toen de man ontdekte dat hij teveel had betaald, kon hij het geld niet terugkrijgen. De wet schrijft immers voor dat belasting die je zelf aanvraagt niet kan worden teruggevorderd als de aanslag eenmaal definitief is.

Voor februari 2012 kregen mensen die verzuimd hadden het speciale tarief aan te vragen soms nog wel hun geld terug. Het koppel vind dat onrechtvaardig. De rechter oordeelde echter dat de fiscus erkend heeft in een aantal gevallen verkeerd te hebben gehandeld, maar dat dat niet bij de meerderheid van de gevallen zo was. De eigenaren van de camper moeten nu het tegendeel proberen aan te tonen, maar vanwege een privacy-kwestie krijgen ze geen toegang tot de gegevens van de belastingdienst.

Ze laten het er niet bij zitten en gaan met een advocaat in de arm op zoek naar een groep mensen die ook gedupeerd is bij de belastingaangifte van hun kampeerauto.

Bekijk hier de regels van de belastingdienst omtrent kampeerauto’s.

Belastingdienst

Bron: Noordhollands Dagblad.