Staybetter: gratis overnachten bij Duitse boerderijen

Staybetter: gratis overnachten bij Duitse boerderijen

Staybetter: gratis overnachten bij Duitse boerderijen

Kamperen en met name camperen is dé trend aan het worden. Het aantal boerderijcampings, campercampings en camperplaatsen neemt dan ook gestaag toe. Er zijn ook steeds organisaties van (wijn)boeren die gratis overnachtingsplekken aanbieden.

In Duitsland is weer een nieuwe organisatie opgericht, genaamd Staybetter. Camperaars kunnen daar gratis overnachten op de hierbij aangesloten boerderijen. Men gaat er prat op dat deze boerderijen de mooiste plekjes aanbieden.

Overnachten op een mooi weitje, een stukje van de boerderij zelf af, heeft natuurlijk ook zijn charme. Daar krijg je bijna het gevoel alsof je in het wild overnacht. Staybetter, dat zichzelf een ‘kampeernetwerk’ noemt, werd afgelopen zomer opgericht. De doelgroep bestaat uit kampeerders in zelfvoorzienende camper (dat is echt een voorwaarde) die gratis een plekje op de boerderij zoeken. Net als het de al enkele jaren bestaande organisatie Landvergnügen biedt de deelnemende boer alleen een standplaats aan. Verwacht geen elektriciteit, water, sanitaire voorzieningen of wat dan ook, behalve een mooie plek in de natuur met de nodige privacy. En die plek kan soms meer dan mooi zijn. Je staat er als enige camperaar en mag er zelfs een paar nachten blijven staan. Tot nu toe nemen 30 boerderijen in Duitsland deel aan het netwerk, er wordt uiteraard gezocht naar meer boerderijen.

Kamperen op een boerderij

Staybetter: gratis overnachten bij Duitse boerderijenAls dank voor de gastvrijheid kunnen de camperaars de boerderij ondersteunen. Op die manier kan de boerderij bijvoorbeeld geld inzamelen om een nieuwe poort of hek te kopen. Maar je kunt ook een dier of bloemenstrook sponsoren. Dat ondersteunen van een boerderij is absoluut geen verplicht onderdeel. Volgens Staybetter is het concept over het geheel genomen een win-win voor de camperaars en boerderijen. De camperaar krijgt een gratis plekje midden in de natuur, de boer kan weer zijn producten te koop aanbieden of op een andere manier ondersteund worden.

Wachtlijst

Net als bij de andere overnachtingsconcepten moet je je eerst als lid aanmelden bij Staybetter om bij een van de boeren te kunnen overnachten. Wie zich aanmeldt, komt eerst op de wachtlijst te staan. Daar staan momenteel al 275 camperaars op. Men zegt dat men aan het begin van het kampeerseizoen streeft naar totaal 500 camperaars. Of dat aantal al bereikt is en dat er daarom een wachtlijst is, of dat er zich in totaal maar 275 mensen hebben aangemeld, is ons niet helemaal duidelijk. Wat ons wel duidelijk is, is dat deze nieuwe organisatie een aanwinst kan zijn voor camperaars die veilig en legaal ergens in de Duitse natuur willen overnachten.