Beveilig je camper tegen inbraak en diefstal

InbraakHoe goed je ook je best doet om je camper op een veilige plek te parkeren of te stallen, en hoe goed je er ook op let, je zult nooit helemaal kunnen voorkomen dat criminelen er een potentieel doelwit in zien. Daarom is het verstandig om maatregelen te nemen zodat criminelen moeilijk in je camper kunnen komen, en dat ze als ze toch binnen zijn zo min mogelijk kans hebben om je spullen of de hele camper te bemachtigen.

Hieronder een overzicht van de verschillende manieren om je camper te beveiligen, waarbij we onderscheid maken in beveiliging tegen inbraak en tegen diefstal. Daarbij merken we op dat een beveiliging tegen inbraak ook de kans op diefstal van de camper natuurlijk kleiner maakt.

Hoe beveilig ik mijn camper tegen inbraak?

Voor beveiliging tegen inbraak kun je denken aan:

 • Elektronische beveiliging
 • Mechanische beveiliging
 • Detectie van narcosegas

Beveiliging tegen inbraak: elektronische beveiliging

Elektronisch beveiligingssysteemIn feite zijn dit de normale alarmsystemen, die zijn aangepast aan het gebruik in een camper of auto. De camper wordt, afhankelijk van het soort alarmsysteem, voorzien van bewegingsmelders en magneetcontacten, desgewenst aangevuld met detectie van rook, koolmonoxide en narcosegas.  Zodra er een inbraakpoging wordt geconstateerd zal de claxon of sirene afgaan en gaat een

Eventueel kan zo’n alarmsysteem ook worden uitgebreid met een paniekknop, melding per GSM of tracering middels GPS.

Beveiliging tegen inbraak: mechanische beveiliging

CamperslotDe standaard sloten van de camper en chassis vormen voor de meeste criminelen niet bepaald een uitdaging. Daarom zijn er diverse extra sloten verkrijgbaar, die inbrekers niet alleen tegenhouden maar ze door hun zichtbare aanwezigheid ook afschrikken.

Deze sloten zijn er in verschillende uitvoeringen, van eenvoudig bijzetslot tot een slot dat duidelijk zichtbaar aan de buitenzijde van de deur aanwezig is.

Zo’n duidelijk zichtbaar slot zoals op de foto hiernaast heeft ook een preventieve werking. Vergeet niet om ook de deuren van de cabine te voorzien van extra sloten, aan half werk heb je immers niets.

Beveiliging tegen inbraak: detectie van narcosegas

NarcosegasdetectorVooral in Frankrijk komt het voor dat inbrekers eerst door een kiertje of dakluik een hoeveelheid narcosegas in de camper laten lopen. Zodra de bewoners van de campers bedwelmd zijn, kunnen ze ongestoord hun gang gaan. De bewoners komen er vaak pas de volgende ochtend, als ze met een fikse hoofdpijn wakker worden, achter dat hun camper is doorzocht en geplunderd.

Mocht je je camper niet hebben voorzien van een elektronisch inbraakalarm met narcosegas detectie, zou je de aanschaf van een los narcose alarm zoals hiernaast is afgebeeld kunnen overwegen.

SCM register raadplegen

Op de website van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) staat ook uitgebreide informatie over inbraakalarmen. Ook kun je hier bekijken of er voor je camper ooit een alarmcertificaat is afgegeven.

Hoe beveilig ik mijn camper tegen diefstal?

Voor beveiliging tegen diefstal kun je denken aan:

 • Elektronische blokkeersystemen
 • Mechanische blokkeersystemen
 • Elektronische volgsystemen

Beveiliging tegen diefstal: elektronische beveiliging

Dit is de reguliere startblokkering, waar veel moderne campers al over beschikken. De camper kan alleen worden gestart wanneer men een bepaalde code in heeft getoetst of over de contactsleutel of pas beschikt, die is voorzien van een chip met code.

Hoewel deze vorm van beveiliging de hoeveelheid autodiefstallen de afgelopen jaren drastisch heeft doen dalen, is ook gebleken dat er dieven zijn die deze beveiliging kunnen kraken.

Beveiliging tegen diefstal: mechanische beveiliging

Mechanische beveiligingDe meeste campers van een recent bouwjaar zijn voorzien van een startblokkering. Helaas hebben veel criminelen een manier gevonden om deze te omzeilen en komt het helaas voor dat campers op klaarlichte dag binnen enkele minuten van een parkeerterrein bij een druk restaurant worden gestolen.

Dit kan worden voorkomen door ook een goede mechanische beveiliging te plaatsen. Bij de meeste systemen wordt er een slot bij de versnellingspook geplaatst, waarmee op een eenvoudige en effectieve wijze wordt voorkomen dat dieven de camper in de versnelling kunnen zetten en zo met de camper aan de haal kunnen gaan.

– advertorial –

Beveilig uw camper optimaal met Bearlock®

BearLock logoHet ergste wat een camperbezitter kan overkomen is dat zijn/haar “rijdend huis” wordt gestolen…Campers zijn steeds vaker gewilde objecten voor dieven, als “rijdend onderdelenmagazijn”. De gestolen campers worden veelal direct ontmanteld en de afzonderlijke delen verdwijnen vaak richting Midden/Oost-Europa. Door de meest recente uitbreiding van de EU, met daarbij open grenzen, neemt de criminaliteit sterk toe.

BearLock heeft al jaren bewezen de goedkoopste, betrouwbaarste en meest effectieve bescherming te bieden tegen voertuigdiefstal. BearLock is een puur mechanische, sabotage-resistente en storingsvrije autoblokkade, die wegrijden onmogelijk maakt. BearLock wordt door alle gespecialiseerde (camper-)verzekeraars sterk geadviseerd, geaccepteerd en vaak zelfs verplicht.

Duizenden campereigenaren hebben reeds zeer positieve ervaringen met BearLock: “Goed voor uw (nacht-)rust, maar ‘n nachtmerrie voor de dief !!”

BearLock – Benelux B.V.
tel: +31 (0)527 – 29 14 30
www.bearlock.eu
info@bearlock.nl

Beveiliging tegen diefstal: elektronische volgsystemen

Elektronisch volgsysteemDeze systemen zijn nog niet zo lang op de markt, maar hebben aangetoond zeer effectief te zijn. De camper wordt op een geheime plaats voorzien van een apparaatje, dat via GPS de exacte positie van de camper traceert, en dit via GSM aan de bezitter of beveiligingscentrale doorstuurt.

Op die manier kan een gestolen camper in bijna alle gevallen worden teruggevonden. Uiteraard kan ook dit systeem op de één of andere manier worden omzeild, maar omdat het moeilijk is om het volgsysteem al direct bij de diefstal uit te schakelen kan een gestolen camper bijna altijd worden getraceerd

Er zijn ook volgsystemen verkrijgbaar, die automatisch een SMS versturen zodra de camper wordt verplaatst.

SCM Alarmklassen

De kwaliteit van de oegepaste beveiliging is van wezenlijk belang. Als je je camper goed wilt beveiligen, zorg dan voor een SCM goedgekeurd alarm. De diverse alarmsystemen worden door de SCM ingedeeld in de volgende alarmklassen:

 • SCM Alarmklasse 1
  Automatische inschakeling dubbele startblokkering, zoals een door de fabriek ingebouwde code key.
 • SCM Alarmklasse 2
  Automatische inschakeling dubbele startblokkering, aangevuld met een standaard alarmsysteem met omtrek- en binnenbeveiliging, sirene, in- en uitschakeling dmv. afstandsbediening.
 • SCM Alarmklasse 3
  Als klasse 2, sabotagebeveiliging met noodstroom sirene alsmede een detectie tegen wegslepen en opkrikken.
 • SCM Alarmklasse 4
  Een SCM goedgekeurde klasse 1 startblokkering in combinatie met een voertuigvolgsysteem.
 • SCM Alarmklasse 5
  Een SCM goedgekeurd klasse 3 beveiligingssysteem in combinatie met een voertuigvolgsysteem.

Korting op verzekeringspremie

Afhankelijk van de alarmklasse van het gebruikte beveiligingssysteem in je camper, kom je bij veel verzekeraars in aanmerking voor een extra korting op de premie van je (beperkt) casco of all-risk verzekering.

Deze korting kan oplopen tot wel 10%. Omdat je ieder jaar van die korting profiteert, verdien je de kosten van je beveiligingssysteem op die manier weer terug, en ga je bovendien met een veilig gevoel op vakantie!

Alles begint met preventie

Beveiliging van je camper is pas nodig als je camper door criminelen of potentieel doelwit is gebombardeerd. De kans daarop kun je verkleinen door ook aan preventie te doen.