Schotelantenne en antennemast monteren

SchotelantenneMet de in deze klus gemonteerde satellietantenne kun je ook in binnen- en buitenland je favoriete Nederlandse TV- of radioprogramma ontvangen. In dit geval gaan we uit van een vlakantenne van Attisat, de FL500, maar op dezelfde wijze kun je natuurlijk ook een andere vlakantenne of schotelantenne monteren.

De antenne is gemonteerd op een antennemast welke vanuit de camper kan worden bediend. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om de antenne volautomatisch te richten, maar dat is natuurlijk een stuk kostbaarder.

Dakdoorvoer

Bij deze eenvoudige klus zijn er eigenlijk maar twee kritische punten welke vooraf aandacht verdienen. De eerste is de positie waar de dakdoorvoer voor de antennemast moet komen. Bij een aantal campers is in de hang/legkast al d.m.v. een sticker of andere aanduiding het punt gemarkeerd waar de mast kan worden gemonteerd. Op dit punt is van fabriekswege al een versterking in het dak aangebracht. Het tweede kritische punt is een zuivere (rechte) boring in de exacte diameter van de dakdoorvoer met hieronder loodrecht de wandklem gemonteerd.

Onze camper beschikt in de hangkast aan de linkerzijde over een al een gemarkeerd punt voor een antennemast. Door de aanwezigheid van een dakdrager precies boven deze positie wordt voor een alternatief gekozen, namelijk montage aan de rechterzijde van de hangkast. Door de geringe ombouwhoogte van het geheel (mast en antenne steken slechts 17 cm boven de dakplaat uit) kon het schoorsteentje mogelijk voor problemen zorgen. Door eerst te meten werd vastgesteld dat de vlakantenne ook in ingeklapte toestand nog vrij kan worden rondgedraaid zonder dat deze het schoorsteentje kan raken.

De montage van de schotelantenne op de camper

Schotelantenne monteren op camperAls antennemast is voor de Travelsat Ufo antennemast gekozen.Een compacte mast, uitgevoerd met scharnierend hoefijzerprofiel in aluminium.


Schotelantenne monteren op camperDe Attisat FL500 vlakantenne.Deze antenne meet 53 x 53 cm en is slechts 5 cm hoog. Het gewicht bedraagt 3,5 kg.


Schotelantenne monteren op camperOm de montage aan de mast te vereenvoudigen, zijn vooraf de posities waar straks de antenne aan het hoefijzerprofiel van de antennemast wordt vastgeschroefd voorgeboord.De vier RVS-schroeven zijn al een stukje in de boorgaten geschroefd.


Schotelantenne monteren op camperNadat de juiste positie voor de antennemast is bepaald, wordt een gat met een diameter van 41mm in het dak van de camper geboord.Het hart van het boorgat is uitgemeten op 42mm vanuit de zijwand waar straks de wandklem wordt gemonteerd.Dit luistert nauwkeurig, want de mast moet loodrecht geplaatst worden. De zijwand kan eventueel worden versterkt met een houten plaatje. Bij het bepalen van het boorgat moet je hier rekening mee houden.


Schotelantenne monteren op camperOok de diameter van het boorgat is belangrijk voor een exacte passing van de kunststof dakdoorvoer.Bij een te ruime boring bestaat een grotere kans op lekkage, want door bewegingen van de antennemast kan de afdichtingskit zijn beschermende werking verliezen.


Schotelantenne monteren op camperDe wartel van de dakdoorvoer wordt strak aangedraaid, maar niet harder dan nodig is. Omdat in dit geval het dak niet is voorzien van een houten versterking moet dit aandraaien dan ook met beleid gebeuren.Bij een goede bevestiging wordt de afdichtingskit aan de bovenzijde van de dakdoorvoer naar buiten geperst.


Schotelantenne monteren op camperNu de antennemast is geplaatst wordt de F-connector op de antennekabel gemonteerd.De rubber huls wordt na montage van de F-connector aan de antenne zelf over de verbinding geschoven.


Schotelantenne monteren op camperDe antennemast wordt nu vastgeklemd in de wandklem welke aan de kastwand is gemonteerd.Een meegeleverd sticker helpt bij het bepalen van de kompasrichting en inclinatie (hellingshoek) van de antenne. Zo is bijvoorbeeld in Maastricht de inclinatie ongeveer 30° en de kompasrichting 163°.


Schotelantenne monteren op camperNadat de antennemast aan de binnenzijde van de camper met de wartel van de wandklem is vastgezet wordt de vlakantenne vastgeschroefd aan het hoefijzerprofiel van de antennemast.Als laatste wordt de antennekabel via de F-connector aangesloten op de vlakantenne.


Schotelantenne monteren op camperIn de camper is door de fabrikant al een antennekabel voorgemonteerd en een aansluitpunt in de hang-/legkast en één in de TV-kast.Via een een tussenverbinding wordt de F-connector van de antennemast aangesloten op de F-connector van al in de camper aanwezige antennekabel.


Schotelantenne monteren op camperIn het bovenblad van de TV-kast is al een contactdoos aanwezig waarop een satelliet- en een gewone TV-antennekabel kunnen worden aangesloten.De kabel van de antennemast wordt aangesloten op de SAT-aansluiting. De kabel van de invoerdoos in de buitenwand van de camper wordt aangesloten op de TV-aansluiting.


Schotelantenne monteren op camperNadat alle aansluitingen zijn gemaakt wordt de werking getest. Het uitrichten van de schotel is een lastig klusje.Een handig hulpmiddel hierbij is een klein kompasje voor het bepalen van de juiste richting. De hellingshoek van de vlakantenne wordt ingesteld m.b.v. de inclinatietabel.


Schotelantenne monteren op camperHoe noordelijker je bent hoe kleiner de hellingshoek is. Op de bijgaande foto is dit goed zien.In Midden-Zweden is de hellingshoek 20° en kijkt de Attisat bijna rechtop naar de ASTRA-satelliet.


Schotelantenne monteren op camperDoor zijn compacte afmetingen ziet de Attisat er ook nog goed uit in vergelijking met de 63 cm schotels.De ontvangst is in de meeste gevallen meer dan voldoende, maar is natuurlijk sterk afhankelijk van een goede uitrichting en eventuele obstakels.


Schotelantenne monteren op camperDe totale hoogte bedraagt slechts 17 cm. De rijweerstand is lager dan bij een tradionele ronde schotel en ook de kans op eventuele schade door overhangende boomtakken is een stuk kleiner.

 

De toegepaste schotelantenne: Attisat FL500

De Attisat FL500 is een vlakantenne met compacte afmetingen: 53 x 53 x 5 cm. Het gewicht bedraagt 3,5 kg. De LNB is in de schotel zelf geïntegreerd. De prijs voor deze vlakantenne bedraagt EUR 180,-. De Travelsat Ufo antennemast wordt veelal geleverd in combinatie met de Travelsat Ufo Schotelantenne, maar is natuurlijk ook los verkrijgbaar. Deze mast is gemaakt van roestvrije materialen en heeft een uitgekiend klapmechanische. De bediening van de mast is eenvoudig. De prijs ligt rond de EUR 140,-.