Sanitair van campings en camperplaatsen mag eerder open

Camperplaatsen eerder open

Sanitair van campings en camperplaatsen mag eerder open

Tijdens de laatste persconferentie van Outbreak Management Team werd meegedeeld dat de gemeenschappelijke sanitairgebouwen van campings en camperplaatsen op 1 juli mogen worden geopend. Dat is moeilijk te begrijpen voor de eigenaren en gebruikers daarvan.

Andere gemeenschappelijke toiletten, zoals bij tankstations, grote winkels en recreatiecentra zijn namelijk wél open. Dat geldt ook voor de toiletten van jachthavens, welke via aangepaste noodverordeningen van de veiligheidsregio’s open mochten.

Liever nog vroeger

Daarom hebben veel belangenorganisaties, waaronder HISWA-RECRON, druk uitgeoefend op de politiek. En met succes! Na aandringen van de belangenorganisaties is de openingsdatum vervroegd naar 15 juni. HISWA-RECRON heeft dit vernomen van het Ministerie van EZK. Directeur Geert Dijks vertelt dat hij nog niet helemaal tevreden is. Dit omdat de datum ook wel naar nu mag worden vervroegd. Er staat een weekend met prachtig weer voor de boeg, dat de campings – en veel campinggasten – nu voorbij moeten laten gaan.

Brancheprotocollen

Het Ministerie van EZK heeft wel geëist dat er goede brancheprotocollen worden opgesteld en opgevolgd. Het ministerie heeft de protocollen van HISWA-RECRON geëvalueerd, deze voldoen aan de eis.

Schade is enorm

Nu de campings hun sanitairgebouwen eerder mogen openen, kunnen ze in ieder geval nog een stukje voorseizoen meepikken. Prettig voor de senioren, die nu nog net voor de grote drukte kunnen kamperen. Maar ook de campingeigenaren halen opgelucht adem. De schade die de campings vanaf half maart tot nu hebben opgelopen, bedraagt minstens 140 miljoen euro. Ze zijn namelijk zo’n 1,6 miljoen overnachtingen misgelopen.

Elke dag is meegenomen

Elke dag dat het sanitair niet open kan kost in juni totaal 5 miljoen euro omzet. Daarom gaat HISWA-RECRON overleggen met de veiligheidsregio’s om te kijken of de sanitaire gebouwen – net als de jachthavens – al kunnen worden geopend op basis van de brancheprotocollen. HISWA-RECRON hoopt dat de campings de toiletgebouwen daarom eerder mogen openen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel