Sanistations & Sanizuilen

Sanistation

© www.sani-station.de

Wie veel ‘vrij staat’ onderweg met de kampeerauto, dus wie vaak overnacht buiten officiële kampeerterreinen, zal vroeg of laat behoefte krijgen aan enige voorzieningen.

Er zal vers water moeten worden getankt, vuil water moet worden geloosd en ook de toilettank, niet het leukste karweitje, moet zo nu en dan worden geleegd.

Water tanken

Het vullen van de tank met vers drinkwater is een werkje wat enige zorgvuldigheid vereist, teneinde bacteriële verontreiniging te voorkomen. Is er sprake van een kraan, dan kun je daarop de eigen slang aansluiten. Een setje koppelingen met verschillende diameter (foto) kan daarbij van pas komen.
Probeer de slang zo schoon mogelijk te houden en op te bergen en laat de kraan na het aansluiten van de slang even lopen om ‘oud water’ uit de slang te spuiten.

Bevestigingsstukken slangenHet lijkt wellicht logisch, maar toch: gebruik dezelfde slang niet om de toilettank schoon te spuiten. Daardoor kan de slang verontreinigd raken, en tijdens de vakantie met het hele gezin aan de diarree is wel het laatste waar je op zit te wachten!

Dit risico doet zich ook voor bij het gebruik van een niet-eigen slang die al aanwezig is bij het watertappunt. Je weet niet wat anderen ermee hebben gedaan, vaak genoeg zag ik medecamperaars op onsmakelijke wijze hun toilet reinigen bij een watertappunt of met behulp van een aanwezige waterslang. Ga zorgvuldig met deze zaken om en denk ook aan de mensen die na jou water komen tanken.

Sommigen onder ons griezelen hier zó van dat ze alleen nog maar water uit flessen drinken. Dat lijkt me op zich ook weer niet nodig: in meer dan 20 jaar reizen met de camper, van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk, hebben we altijd water uit de eigen tank gedronken en we zijn er nog nooit een dag ziek van geweest.

Water lozen

Een heel ander verhaal is het lozen van vervuild water: daarvoor heb je een put nodig waarop vervuild water mag worden geloosd. Dat lozen is niet zomaar bij een straatputje toegestaan, omdat veel van deze putten het (regen)water rechtstreeks afvoeren naar het oppervlaktewater en niet naar de rioolzuivering. Wat je in ieder geval niet moet doen is ’s ochtends wegrijden met de kraan van je afvaltank half open. Helaas zie je dat nog regelmatig gebeuren, maar het bezorgt ons camperaars een hele slechte naam!

Camper bij een sanistationHoe vind je dan een plek waar je je afvalwatertank en je toilettank kunt legen? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

In bijna alle Europese landen zijn voorzieningen voor campers, touringcars en dergelijke. Voor de camperaar zijn er de zogeheten sanistations. Vaak bij officiële camperplekken of bij tankstations. Het beste raadpleeg je daarvoor een speciale camperkaart of boekje van het betreffende gebied, je vindt informatie op websites en je kunt zogeheten poi-bestanden met sanistations voor in je navigatiesysteem downloaden van internet.

Ook in onze rubriek Bestemmingen vermelden we bij bijna iedere camperplaats of er een sanistation of sanilzuil aanwezig is, en wat de eventuele kosten voor het gebruik er van zijn.

Toilet legen

TommestasjonHet toilet legen is al geen leuke klus, maar al te vaak zie je ook nog dat de voorzieningen daarvoor niet door de (beginnende?) camperaar worden begrepen. Voor het legen van de draagbare toilettank heeft men vaak een speciale stortbak geïnstalleerd.

Bij het Noorse “tommestasjon” op de foto hiernaast bijvoorbeeld moet je om het toilet te legen één van die kleppen uit het asfalt trekken. Daaronder bevindt zich een storttrechter. Je moet dus niet je toilet legen op het rooster onder de kraan, opzij van de paal…!

Maar het ene sanistation is het andere niet, dus kom je op reis geheel verschillende systemen tegen. Vaak staan er plaatjes op, en het is zaak een en ander voor het storten even goed te bestuderen. Want als je dat bestuderen overslaat, tja, dan vindt de volgende camperaar de keutels en papier op het rooster van de vuilwatergoot….

SanistationSanistation

Het sanistation op de linkerfoto heeft een roestvrij stalen bak op wieltjes, die je onderuit het ‘huisje’ moet trekken. Daarin kun je je afvaltank leeg laten lopen.
Het hypermoderne sanistation op de foto rechts heeft net om de hoek een wastafel met kraan. Helaas had iemand daar zijn toilettank in geleegd, in plaats van in het gat in de grond…

Voorbeelden…

Ter afsluiting nog enkele voorbeelden van sanizuilen en mogelijkheden om te lozen. Je kunt zélf ook een foto insturen!

SanistationSanistation