Rhön Camp Rebel 4×4: compacte, maar ruime 4×4 camper

Rhön Camp Rebel 4x4

Rhön Camp Rebel 4×4: compacte, maar ruime 4×4 camper

Volklandt, een Duitse camperbouwer die vroeger alleen campers voor andere merken bouwde, lanceerde met Rhön Camp onlangs een eigen campermerk. Het eerste model dat men toen liet zien was een stoere 4×4 buscamper.

Rhön Camp presenteerde aansluitend ook de compacte Ultimate buscamper, die zich kenmerkte door een aantal slimme vondsten en een fraai interieur. Omdat de ‘roots’ van Volklandt bij de wat stoerdere modellen liggen, konden we verwachten dat er op dat gebied nog meer zou komen. Die verwachting komt nu uit in de vorm van de stoere Rebel 4×4 camper.

Van origine zijn de meeste expeditiecampers of ‘overlanders’ of vrij compact – gebaseerd op een pick-up – of groot – gebaseerd op een vrachtwagenchassis. Nu er steeds meer bestelwagens zijn die af fabriek met vierwielaandrijving worden geleverd, zien we ook in dat segment steeds meer stoere campers komen. En juist in dat segment is de vraag in Europa ook groeiende.

Voor de nieuwe Rebel 4×4 koos Rhön Camp voor de Mercedes Sprinter. Ook die is namelijk met vierwielaandrijving leverbaar. De 4Matic aandrijving wordt dan gecombineerd met een 190 pk dieselmotor en een 9-traps automatische versnellingsbak. Die Mercedes Sprinter, waarvan Rhön Camp de chassiscombinatie gebruikt, wordt ook nog voorzien van een speciale 4×4 wielophanging en grotere wielen met off-road banden. Daarmee is het nog niet direct een expeditiecamper, maar met optionele zaken als een bodembescherming, frontbar, snorkel en extra lichtbalken begint het er aardig op te lijken.

Compact maar toch nog behoorlijk ruim

De keuze voor een bestelwagen zorgt ervoor dat de Rhön Camp Rebel 4×4 vrij compact is, maar toch aardig wat ruimte biedt. Rhön Camp plaatst op het Mercedes chassis een robuuste polyester opbouw waardoor de camper in zijn geheel 6,49 meter lang, 2,18 meter breed en 3,05 meter hoog is.

Daarmee is hij iets groter dan een buscamper, zodat hij niet alleen behoorlijk compact is, maar ook handzaam en wendbaar. Hij biedt aardig wat ruimte maar is niet te groot om ook over smalle wegen te kunnen rijden en ook in het drukke stadsverkeer vormt hij geen probleem. Voor de goede orde: de MTM is 4,1 ton dus je hebt er wel een ‘groot’ rijbewijs voor nodig.

Om onder alle omstandigheden comfortabel in de Rhön Camp Rebel 4×4 te kunnen verblijven, is de polyester opbouw voorzien van goed geïsoleerde, 40 millimeter dikke wanden.

Voor twee personen

Rhön Camp heeft de Rebel 4×4 puur voor twee personen ontworpen. Die kunnen in deze camper niet alleen prima zitten, slapen, koken maar hebben ook voldoende ruimte voor hun spullen en persoonlijke verzorging. In tegenstelling tot de meeste campers is de doorgang van de bestuurderscabine naar het woongedeelte smal en laag. Je komt dan in de badkamer, met daarin een droogtoilet, opklapbare wastafel en doucheruimte. Daarnaast bevindt zich een grote hang/legkast.

Halverwege de linkerzijde bevindt zich de zitgroep, waar met enig inschikken drie mensen kunnen zitten. Tegenover de zitgroep bevindt zich de ruime keuken met tweepits kookplaat en een 90 liter compressorkoelkast. Helemaal achterin de camper is het dwarsbed geplaatst.

Qua ruimtelijke indruk is het in de Rebel 4×4 helemaal prima voor elkaar. Daaraan draagt ook de grote hoeveelheid daglicht bij, die het interieur onder anderen via twee grote ramen van echt glas bereikt. Onder het bed is een grote garage, al moet je daar vanwege de afgeschuinde onderzijde wel wat ruimte inleveren.

Geheel passend bij campers in dit segment is hij uitgevoerd met dieselverwarming, een 100 Ah huishoudaccu, 93 liter dieseltank, een 144 liter drinkwatertank en een 84 liter afvalwatertank.

Uiteraard heeft al dat moois ook zijn prijs. Rhön Camp vraagt bijna twee ton voor een compleet uitgevoerde Rebel 4×4.

Foto’s: Steffen Renner