Reinigen van de camper

SchoonmakenUiteraard laat het gebruik van je camper zijn sporen achter. Zowel het interieur als het exterieur van je geliefde kampeerauto zijn zo nu en dan aan een flinke schoonmaakbeurt toe.

Campersite helpt je een beetje op weg met deze lastige, maar o zo dankbare klus.

Eerst opruimen!

Om de camper goed schoon te kunnen maken beginnen we eerst met opruimen. Maak een rondje door je camper, haal alles er uit wat er niet in hoort, en ruim alles weer netjes en overzichtelijk op. Controleer ook eens of je hier en daar geen voedselresten hebt achtergelaten, die ongedierte kunnen aantrekken.

Pas als de camper weer een beetje op orde is, beginnen we met het echte schoonmaken, dat we voor het gemak verdelen in twee delen:

Reinigen van het exterieur

Het spreekt voor zich dat de buitenzijde van de camper onderweg het nodige te lijden heeft. De zoute aanslag van een tocht langs de Normandische kust, de sporen van een verblijf onder bomen, zure regen, inwerking van zonlicht (UV-stralen), pekel, stof, zand, alle dragen zij bij aan de vervuiling en veroudering van de laklaag en op de kunststof delen van je dierbare camper. Wordt hier niets aan gedaan, dan zal de laklaag zijn beschermende werking verliezen en kan corrosie toeslaan. Om dit te voorkomen dient de kampeerauto regelmatig goed te worden gereinigd en te worden voorzien van een beschermende laag.

Wasstraat voor campers

WasstraatDe meeste camperaars voeren deze werkzaamheden zelf uit. Ben je echter wat minder goed ter been of heb je er gewoon geen zin in, dan kun je deze klus ook uitbesteden aan de vakman. Zo bestaat er een speciale wasstraat voor campers, waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale borstels welke geen krassen veroorzaken op de kunststof ramen van de camper. Het schoonmaakprocédé van deze wasstraat bestaat uit het reinigen van de camper waarna deze van een waslaag wordt voorzien. Na ongeveer 25 minuten staat de camper gewassen en droog klaar. De kosten van deze behandeling bedragen ongeveer EUR 45,-

Zelf wassen

SponsWanneer je de werkzaamheden zelf uitvoert begin je met het voorspoelen van de camper met schoon water. De meest vervuilde delen worden vervolgens voorbewerkt met een schoonmaakmiddel dat het ergste vuil losweekt. Als het ergste vuil is losgeweekt, breng dan met een zachte borstel rondom een shampoo aan. Begin bij het dak en werk naar beneden. Spoel tussendoor de al behandelde delen schoon zodat de schoonmaakmiddelen niet de kans krijgen op te drogen. De kunststof ramen verdienen bijzondere aandacht. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk schade toebrengen aan de ramen. Gebruik voor de ramen daarom alleen lauw schoon water of een speciale acrylreiniger.

Hardnekkig vuil

Na de wasbeurt met shampoo zijn hardnekkige vervuilingen zoals zwarte strepen, teer en hars vaak niet verdwenen. Deze vervuilingen vragen om een speciale aanpak. Het gebruik van polijstende/schurende cleaners wordt afgeraden. De laklaag van een camper is namelijk erg dun en voor je het weet poets je er doorheen. Gebruik daarom bij voorkeur speciale reinigingsproducten om deze verontreinigingen te lijf te gaan.

Bij het schoonmaken van de camper kun je ook gebruik maken van een hogedrukspuit. Maar let goed op de kracht waarmee het water uit de spuitlans komt. Zo mag de spuitmond van de lans nooit te dicht op het plaatwerk worden gehouden. Opgeplakte sierstrepen, logo’s en plekken waar de lak is bijgewerkt kunnen namelijk losraken. Ook de rubbers van ramen, deuren en serviceluiken moeten worden ontzien omdat de kitlaag onder deze rubbers kan worden beschadigd met alle nare gevolgen van dien.

Beschermende laag

WaterdruppelsIs de camper schoon, dan is het moment gekomen om een beschermende laag aan te brengen. Een tijdrovende, maar noodzakelijke klus. Afhankelijk van het gebruik van de camper en de wijze van stalling (buiten of overdekt) wordt gekozen voor beschermende laag van was. Ook het materiaal van de wanden (aluminium of kunststof, glad of gestructureerd) speelt een rol bij de keuze van de te gebruiken was. Wanden van glad aluminium of kunststof wanden laten zich het gemakkelijkst in de was zetten.

Je kunt hier dan ook kiezen voor een harde was. Deze biedt de beste bescherming en een hoge glans. Voor gestructureerde beplating (hamerslag, stucco, ruitje) is een harde was minder geschikt omdat deze zich door de structuur van de camperwand moeilijk laat uitwrijven. De kans dat restjes was achterblijven is hierbij groter waardoor de wand er vlekkerig kan gaan uitzien. Voor gestructureerde plaat kun je daarom beter kiezen voor een vloeibare was die dun kan worden opgebracht en na droging met een zachte doek eenvoudig is uit te poetsen.

Door de mindere bescherming van vloeibare was kun je overwegen om de camper meer dan één keer per jaar met deze was te behandelen. Voor de grote, gladde oppervlakken zoals het camperdak is een poetsmachine voorzien van een lamswollen vel een ideaal hulpmiddel om een aangebrachte waslaag uit te poetsen.

Waxoyl toplaag

Je kunt de camper ook de vakman laten voorzien van een Waxoyl lakverzegeling. Hierbij wordt de toplaag van de camper voorzien van een hoogglanzend en moeilijk doordringbaar transparant pantser. Hierbij is tot 5 jaar kleur en glansbehoud gegarandeerd. Aan deze methode hangt wel een stevig prijskaartje.

Ramen, deuren en luiken

Nat raamAls sluitstuk van de werkzaamheden aan het exterieur wordt gecontroleerd of de rubberafdichtingen van ramen, deuren en serviceluiken nog soepel zijn. Deze rubbers kun je soepel houden met siliconenspray. Ook de metalen scharnieren van de deuren en serviceluiken kun je hiermee inspuiten. De glans van kunststof delen zoals de disselbak en de achterbumper is op te halen met behulp van kunststofreinigers zoals die in de kampeer- of autoshop zijn te vinden.

Voor de polyester delen zijn speciale soorten was en cleaners verkrijgbaar, waarvoor je behalve bij kampeerzaken en autoaccessoirezaken ook prima bij een watersportzaak terecht kunt. Polyester is in de watersport namelijk één van de meest gebruikte materialen.

Reinigen van het interieur

Interieur van de camperOok het interieur heeft onderweg het nodige te lijden, moddervoeten, vliegen, broodkruimels, er valt genoeg te poetsen dus. Niet alleen de kussens en kastjes, maar ook de keuken en natte cel kunnen dus een beste schoonmaakbeurt gebruiken.

Eerst stofzuigen

De binnenkant laat zich het eenvoudigst reinigen als je eerst alle losse delen zoals kussens, vloerbedekking, matten en dergelijke verwijdert. Daarna gaan we het interieur eerst goed stofzuigen. Daarna gaan we de meubeldelen en het dashboard met een vochtige doek afnemen.  Het dashboard kun je nog extra verwennen met cockpitspray, zolang je het stuur en de versnellingspook er maar niet mee doet, want dan worden ze veel te glad.

Keuken en douche/toiletruimte

Katsjes schoonmakenReinig de koelkast grondig en controleer hierbij de conditie van de afdichtingrubbers. Voor het RVS van het keukeblok zijn speciale reinigers verkrijgbaar, waardoor je keuken weer lekker gaat glanzen. De gloeiplekken van de pannendragers kun je laten zitten zolang ze maar wel schoon zijn. Controleer ook even of er onder de branderkoppen geen verborgen spinrag zit.

Vergeet ook de toilet/doucheruimte niet, verwijder daar alle zeep- en kalkaanslag, en geeft de spiegel een goede poetsbeurt. Pas op met aggressieve schoonmaakmiddelen, in deze ruimte zijn veel kunststof delen die daar niet altijd tegen bestand zijn.

Kussens en stoffering

Zitbank in de camperDe bekleding van de kussens kan worden gereinigd met lauw water. Voor de vloebedekking gebruik je lauw water met een klein beetje zachte zeep. Pas op dat vinyl vloerbedekking niet te glad wordt door de zeep, neem deze nog een extra keer met lauw water af.

Gebruik textielreinigers alleen wanneer dit echt nodig is, want de kussens zijn meestal van fabriekswege namelijk al voorzien van een beschermende coating. Bij het gebruik van textielreinigers gaat de werking van die coating (op den duur) verloren. Is dit laatste het geval, dan kan de vakman de bekleding opnieuw van een vuil- en vochtafstotende laag (Waxyol U.P.T., Protex) voorzien. Zo’n beschermende laag heeft ook een krachtig UV-filter en zorgt ervoor dat de bekleding minder snel vaal wordt en zijn kleur behoudt.

Klaar!

Nu ben je klaar, en hopelijk kun je trots zijn op het resultaat! Waarschijnlijk ben je tijdens het poetsen talloze dingen tegen gekomen, die je tijdens één van je vakanties toen achteloos hebt laten zitten. Dan zul je je ook realiseren dat als je de camper ook onderweg goed schoon had gehouden, dat deze schoonmaakbeurt toch wat makkelijker was geweest…