Parijs vanaf zomer 2019 verboden voor oude diesels

Parijs boulevard

Parijs vanaf zomer 2019 verboden voor oude diesels

Wie met een oudere camper naar Parijs wil, moet opschieten. Er is nu al een milieuvignet vereist zodat je met oudere diesels overdag de binnenstad niet meer in mag. Straks mag dat helemaal niet meer.

Bovendien wordt de milieuzone een stuk groter. De huidige milieuzone betreft ruwweg de stadsdelen binnen de binnenste ring van Parijs, de zogenaamde Boulevard Périphérique. De nieuwe milieuzone wordt gevormd door de ringweg daarbuiten, de A86.

Ringwegen Parijs dieselverbodDe ring die door de A86 wordt gevormd, is echt een heel stuk groter. Deze weg gaat namelijk ook om de meeste buitenwijken van de stad heen. Ook zal het een permanent verbod betreffen, dat dus ook van kracht is buiten werktijden en in de weekenden. Dat betekent dat wie een oudere camper met dieselmotor heeft (eerste registratie voor 2001), in alle gevallen met een veel wijdere boog om Parijs heen moet.

Het nieuwe verbod moet in juli 2019 van kracht zijn. Burgemeester Anne Hidalgo noemt het in de krant ‘Le Parisien’ een ‘een overwinning voor de burgers’ en zegt dat het goed nieuws is voor de gezondheid van de inwoners van Parijs. Het is ons niet bekend wat er gebeurt met het rijverbod voor personenauto’s met een benzinemotor van bouwjaar van 1997 en ouder. Ook deze mogen op werkdagen overdag niet meer de binnenstad van Parijs in.

Parijs niet de enige Europese stad waar een rijverbod voor oudere diesels geldt. Ook in enkele Nederlandse steden geldt zo’n verbod, en ook in diverse Duitsen steden zijn er al de nodige rijverboden.

Kaart: Wikimedia.org (licenties: CC 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic en 1.0 Generic)

Like dit artikel
Tweet dit artikel