Panama Van: nieuw merk compacte buscampers van Trigano

Panama Van buscamper

Panama Van: nieuw merk compacte buscampers van Trigano

De nieuwe Duncan buscampers van Karmann worden gebouwd in een van de Spaanse Trigano-fabrieken. Daar rollen binnenkort ook buscampers van het nieuwe merk ‘Panama Van’ van de band.

De campers van Panama Van, dat net als Karmann Mobil deel uitmaakt van de grote Trigano Groep, komen redelijk overeen met de Duncan buscampers van dat Duitse merk. Ook de buscampers van Panama Van worden gebouwd op basis van de Ford Transit Custom en kunnen ook worden gebruikt voor dagelijks vervoer.

Zowel de Karmann Duncan en de Panama Van-buscampers zijn bedoeld als betaalbaar alternatief voor de buscampers op basis van de Volkswagen Transporter. Qua afmetingen is de Ford Transit Custom redelijk vergelijkbaar en is bovendien ook iets breder dan de Volkswagen bestelwagens.

Op dit moment is nog niet bekend of de buscampers van Panama Van ook in Nederland zullen worden aangeboden. In het dealeroverzicht op de website van Panama Van staan al heel wat dealers maar er is er zo te zien nog geen enkele in Nederland.

Twee modellen

Vooralsnog zal Panama Van twee maten buscampers aanbieden. Deze staan naar verwachting in de loop van de winter bij de dealers. Het betreft de 4,97 m lange P\10 en de 5,34 m lange P\54. Hoewel ze qua uiterlijk niet veel lijken te verschillen, is de indeling wel degelijk verschillend. Ook de opstelling van het hefdak is precies andersom.

Panama Van P\10

De Panama P\10 is compact maar biedt door zijn veelzijdigheid toch behoorlijk wat gebruiksmogelijkheden. Hij heeft een verschuifbare driezitsbank die in een handomdraai kan worden omgebouwd tot een tweepersoonsbed met bescheiden afmetingen (114 x 187 cm). De driezitsbank beschikt over Isofix-bevestigingspunten en staat op vloerrails, waarop zo nodig ook extra zitplaatsen kunnen worden aangebracht. Verder heeft de Panama Van P\10 ook nog twee slaapplaatsen in het hefdak.

Net zoals bij de meeste VW-campers heeft de P\10 langs de linkerzijde een compact keukenblok met een tweepits kooktoestel, gootsteentje, compressorkoelkast, lades en een schuifdeur. Achterin de camper is nog meer bergruimte. Een badkamer is er uiteraard niet. Je kunt een los chemisch toilet meenemen en er is ook een 50-liter schoonwatertank en 30-liter vuilwatertank aan boord. Wie wil douchen, kan gebruik maken van de buitendouche.

Panama Van P\54

Bij de grotere P\54 bevindt de keuken ook aan de linkerzijde, maar dan achterin. Daar tegenover is de nodige bergruimte. Omdat de stahoogte vooral bij de keuken nodig is, heeft Panama Van het hefdak andersom gemonteerd, met het hoogste punt aan de achterkant.

Door de andere positie van de keuken bevindt de zithoek van de P\54 zich aan de linkerzijde van de camper. De zithoek is een ruimer dan die van de P\10.

Diverse uitvoeringen

De Panama P\10 is verkrijgbaar in drie verschillende uitrustingsvarianten (P\10E, P\10 en P\10+), de P\54 in twee (P\54 en P\54+.). De luxere modellen zijn onder andere uitgerust met een verwarmde voorruit, licht- en regensensoren alsmede een Apple Car Play/Android Auto compatible Bluetooth/USB/DAB-audiosysteem met 8-inch scherm.