Ook Camperfixx introduceert een elektrische camper

eFixxter elektrische camper

Ook Camperfixx introduceert een elektrische camper

Hoewel veel camperaars nog bij hun trouwe diesel zweren, zullen we toch aan het idee moeten wennen dat er over een tijdje steeds meer elektrische campers zijn.

Vanwege het extra gewicht van het accupakket is het bij normale camper onmogelijk om onder de 3500 kilo te blijven, zodat de ontwikkelingen daar wat minder snel gaan. Maar voor buscampers zijn er wel degelijk mogelijkheden, zoals ook Camperfixx laat zien.

Aanbod elektrische bestelwagens groeit snel

Er zijn al wat elektrische bestelwagens en personenbussen op de markt, maar er komen er op korte termijn al een heleboel bij. Dit zijn voornamelijk busjes van Groupe PSA, zoals de Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Opel Vivaro. Omdat Toyota op dit gebied met PSA samenwerkt, komt er ook een elektrische Toyota Proace.

Elektrisch rijden is ook goedkoper

Elektrisch rijden is veel goedkoper dan rijden op benzine of diesel. De brandstof- en onderhoudskosten zijn veel lager, vaak zelfs maar de helft. Er wordt ook geen BPM geheven op het basisvoertuig wat de aankoopprijs gunstiger maakt en er hoeft momenteel ook geen wegenbelasting te worden betaald. Bovendien krijgen voertuigen met een verbrandingsmotor in de nabije toekomst te maken met rijverboden, waardoor ze met name in stedelijke omgevingen nog amper verkoopbaar zullen zijn. Dat betekent dus ook een veel hogere afschrijving. Dat samen zijn toch voldoende redenen om serieus naar een elektrische buscamper te kijken. Als deze ook voor dagelijks vervoer wordt gebruikt, dan kun je niet alleen nog meer van de financiële voordelen profiteren maar rijd je ook fluisterstil en emissievrij. Wat betreft dat laatste: ook als je álle factoren meetelt en op grijze stroom rijdt, is een elektrische auto nog steeds beter voor het milieu.

Rijbereik

Ook het rijbereik met één acculading van elektrische auto’s wordt steeds beter. Bij de e-Fixxter bedraagt dat bereik 330 kilometer volgens de behoorlijk realistische WLTP-norm. Wie veel op de snelweg rijdt, zal een korter bereik hebben dan iemand die rustig over de binnenwegen rijdt. Een groot aantal camperaars zullen dit rijbereik te weinig vinden. Het is in dit geval ook zaak om de koffie- of lunchpauzes niet altijd op een mooi plekje door te brengen, maar bij een snellaadstation. Daar is het 75 kWh-accupakket in drie kwartier tot 80% opgeladen. Je kunt hem ook opladen aan een normaal stopcontact maar dat duurt zo 40 uur. Gelukkig zijn er ook campings, camperplaatsen en overnachtingsplaatsen met een echt laadpunt. Daar is de accu in een nachtje weer helemaal vol.

e-Fixxter elektrische buscamper

Camperfixx, een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in het tot buscamper ombouwen van dit soort bestelwagens, maakte van de gelegenheid gebruik om een elektrische buscamper te ontwikkelen. De e-Fixxter, zoals deze heet, is een compacte elektrische buscamper die wordt gebouwd op langste versie van de Toyota Proace. Kopers kunnen ook kiezen voor de nagenoeg identieke Citroën Jumpy, Peugeot Expert of Opel Vivaro. Door de relatief korte wielbasis zijn deze bestelwagens zeer wendbaar zijn. Doordat het accupakket onder de vloer is gemonteerd ligt het zwaartepunt laag en neemt het accupakket ook geen interieurruimte in beslag.

Indeling

De indeling van de e-Fixxter komt overeen met dat van de Fixxters met dieselmotor. Dat wil zeggen dat hij ondanks de compacte afmetingen ook geschikt is voor 4 of 5 personen. Dan is het uiteraard wel flink behelpen met de ruimte in de e-Fixxter en is hij dan meer geschikt als vrijetijdsauto. Voor langere camperreizen is zo’n compacte buscamper toch echt meer geschikt voor twee personen. Maar dankzij die compacte afmetingen is hij ook heel geschikt voor dagelijks vervoer gebruikt of als vrijetijdsauto. Daarbij heb je dus het voordeel van elektrisch rijden (emissievrij, goedkoper en fluisterstil).

Je kun de slaapbank verschuiven en neerklappen. In het laatste geval beschik je over een bed van 135 x 200 cm. Eventueel kan er een extra bed in het hefdak worden geplaatst.

Verder heeft de e-Fixxter een koelkast van een redelijk formaat aan boord, evenals een apart vak voor een Porta Potti. Er is ook een flexibel in te delen opbergkast. Deze kun je aanpassen aan het gebruiksdoel. Als je de e-Fixxter voor dagelijks vervoer gebruikt, heb je uiteraard minder kastruimte nodig dan wanneer je hem als camper gebruikt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel