>

Onderzoek Goboony: Camperaars kiezen buren liever zelf

Een fijne camperplek herken je niet alleen aan het uitzicht of het eventuele sanitair. Voor steeds meer camperaars telt ook wie er naast je staat. En dat blijkt geen onbelangrijke factor te zijn. Camperaars blijken opvallend kritisch over hun buren: leeftijd, type camper en reisstijl bepalen of de plek als prettig wordt ervaren.

Uit het Groot Nationaal Camperonderzoek 2025 van Goboony komt naar voren dat camperaars hun buren het liefst zelf kiezen. Wat zegt dat over het gebruik van camperplaatsen? En hoe passen beheerders zich aan deze voorkeuren aan?

Cijfers die iets zeggen over ons gedrag

Meer dan 4.000 camperaars deden mee aan het onderzoek van deelplatform Goboony. De uitkomst: ruim 70% heeft duidelijke voorkeuren voor het soort buren op een camperplaats. De top drie:

  • Campertype (73%): buscamperaars mijden bij voorkeur grote integraal campers, en vice versa.
  • Leeftijd (68%): stellen zonder kinderen staan liever niet naast jonge gezinnen.
  • Reisstijl (59%): wie veel onderweg is, staat liever niet naast mensen die dagen blijven staan.

Ook nationaliteit speelt mee. Vooral Amerikanen en Russen worden minder graag als buren gezien, hoewel het in de praktijk zelden voorkomt op Nederlandse camperplaatsen. Duitsers en Belgen scoren neutraler.

Waarom vinden we het belangrijk wie er naast ons staat?

Camperaars zijn vaak gesteld op hun rust en ritme. Wie elke ochtend om zeven uur op pad wil, zit niet te wachten op buren die tot laat buiten borrelen of kinderen die rond de camper spelen. Andersom geldt hetzelfde: gezinnen willen geen norse gezichten bij elke spontane barbecue.

De voorkeuren komen volgens het onderzoek vooral voort uit eerdere ervaringen. Camperaars zoeken rust, voorspelbaarheid en gedeelde omgangsvormen. Zeker omdat de plekken vaak compact zijn, telt elke meter – én elke buur.

Camperplaatsen in de praktijk

Voor beheerders van campings en camperplaatsen zijn deze voorkeuren steeds beter voelbaar. Uit interviews in vakmedia blijkt dat gasten vaker bij reservering aangeven waar ze wel of juist niet willen staan. Denk aan verzoeken om een ‘rustige hoek’, ‘niet naast caravans met kleine kinderen’ of juist ‘dicht bij sanitair’. Ook de eventuele aanwezigheid van huisdieren speelt soms een rol.

Sommige campings – en in mindere mate ook camperplaatsen – spelen daarop in met zones of profielen: bijvoorbeeld een apart veld voor rustzoekers, of een indeling naar campertype. Via boekingssystemen kunnen voorkeuren worden vastgelegd en – uiteraard alleen als het terrein het toelaat – verwerkt bij de indeling. Wie op de bonnefooi aankomt heeft uiteraard minder invloed op de keuze van de standplaats, maar kan er natuurlijk ook voor kiezen om dan maar door te rijden.

Die aanpassingen zorgen uiteraard wel voor tevredener gasten, al benadrukken beheerders dat het altijd gaat om voorkeuren, geen garanties. De kunst zit in duidelijk communiceren en flexibel omgaan met de werkelijkheid van een volle camperplaats, met alle dynamiek van komende en gaande campers.

Ruimte voor verschillen?

De wens om buren te kiezen roept ook vragen op. Wat betekent het voor de gastvrijheid, diversiteit en spontane ontmoetingen? Als iedereen om zich heen kijkt met een morele en mentale checklist, blijft er dan nog ruimte over voor verrassing?

In het onderzoek wordt melding gemaakt van een zekere terughoudendheid richting buitenlandse gasten. Dat is een gevoelig punt, zeker op plekken waar internationale bezoekers juist een verrijking zijn. Het is een uitdaging voor campings en camperplaatsen om de voorkeuren van de gasten aan de ene kant serieus te nemen, maar niet te vervallen in uitsluiting of hokjesdenken.

Camperen met beleid

De trend naar meer controle op de camperplek lijkt door te zetten. Voor camperaars is het een manier om hun reiservaring zo prettig mogelijk te maken. Voor beheerders is het een kans, maar vooral een uitdaging.

Maar één ding blijft overeind: de meeste camperaars blijven maar kort op een plek. Dus mocht je buren toch minder goed bevallen, dan zijn ze meestal snel weer weg – en is de kans groot dat de volgende een stuk beter bevalt. En je kunt zelf natuurlijk ook gewoon een andere camping of camperplaats opzoeken, dat is nu eenmaal het voordeel van een camper.